MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hac Mevsiminde Mina'da Arap Kabilelerine islam'ı Arz etmesi ve Müşriklere Karşı Onlardan Yardım istemesi

 

1. Kinane Kabilesinden Bir İhtiyar

 

25034 (1) Malik b. Kinane oğullarından bir ihtiyar der ki: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zu'l-Mecaz pazarında gördüm. Halkın arasında dolaşıp şöyle diyordu: ''Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin kurtuluşa erersiniz.'' Ebu Cehil ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine toprak atıyor ve: "Ey insanlar! Bu adam sizi dininizden çevirmesin. Bu, sizin ilahlarınızı bırakmanızı, Lat ve Uzza'yı terk etmenizi istiyor" diyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ona hiç aldırmıyordu. Eş'as der ki: Bu ihtiyara: "Bize Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarif et" dediğimizde şöyle karşılık verdi: "üzerinde kırmızı iki aba vardı, orta boylu, etine dolgundu. Yüzü çok güzel ve saçları simsiyahtı. Bembeyaz bir teni vardı. Saçlarını boyamıştı."

 

[Sahih]

 

Heysemi (9830) der ki: "Ahmed b. Hanbel bu hadisi rivayet etti. Ravileri, Sahih ravileridir." 25724'te tekrar edecektir.

 

 

 

25035 (2)- Malik b. Kinane oğullarından bir ihtiyar anlatıyor:

Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zu'l-Mecaz pazarında gördüm. Halkın arasında dolaşıp şöyle diyordu: ''Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin kurtuluşa erersiniz.'' Ebu Cehil ise Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üzerine toprak atıyor ve: "Ey insanlar! Bu adam sizi dininizden çevirmesin. Bu, sizin ilahlarınızı terk etmenizi, Lat ve Uzza'yı bırakmanızı istiyor" diyordu. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ona hiç aldırmıyordu. Eş'as der ki: Bu ihtiyara: "Biza Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarif et" dediğimizde şöyle karşılık verdi: "üzerinde kırmızı iki aba vardı, orta boylu, etine dolgundu. Yüzü çok güzel ve saçları simsiyahtı. Bembeyaz bir teni vardı. Saçlarını boyamıştı."

 

[Sahih]

 

 

 

25036 (3)- Eş'as b. Müslim der ki: İbnu'z-Zübeyr'in emirliği döneminde bir adamın şöyle dediğini işittim: Ukaz pazarında bir adamın: ''Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin kurtuluşa erersiniz'' dediğini işittim. Bir adam da peşinden gidiyor ve: "Bu adam sizi ilahlarınızdan vazgeçirmek istiyor" diyordu. Baktığımda, bu kişilerden birinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), diğerinin ise Ebu Cehil olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

2. Rabia b. İbad

 

25037-z Rabia b. İbad ed-Deylemi der ki: Ben gençken, babamla birlikteydim ve kabileleri dolaşan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bakıyordum. Ardında da şaşı gözlü, güzel kıyafetli biri gidiyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğradığı kabilenin yanında durup: ''Ey falan oğulları! Ben size gönderilmiş Allah'ın elçisiyim. Size, Allah'a kulluk etmeyi, ona hiçbir şeyi ortak koşmamayı, beni tasdik etmenizi ve Allah'ın bana emrettiğini yerine getirmem için beni korumanızı emrediyorum'' diyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözünü bitirince de, arkasında duran kişi: "Ey falan oğulları! Bu adam, Lat ve Uzza'yı terk etmenizi, müttefikiniz olan Malik b. Ukeyş oğullarını bırakıp kendisinin getirdiği bid'at ve dalalete gitmenizi istiyor, onu dinlemeyin ve kendisine uymayın" diyordu. Ben babama: "Bu kim?" diye sorunca, babam: "Amcası Ebu Leheb" cevabını verdı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (9854) der ki: "Bu hadisi Abdullah b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerinden Hüseyin b. Abdillah b. Ubeydillah zayıftır. Fakat İbn Main bir rivayette onun hakkında ''güvenilir'' demiştir."

24931 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ