MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Hatice binti Huveylid'in Fazileti

 

1. Abdullah b. Cafer

 

24984 (1) Abdullah b. Cafer b. Ebi Talib der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hatice'yi, içinde gürültü ve yorgunluğun olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdelemem emredildi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek (3/184, 185) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (9/223): "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler. Muhammed b. İshak dışındaki Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

24985 (1) Ebu Hureyre der ki: Cibril, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Ey Allah'ın Resulü! İşte Hatice, içinde katık veya yiyecek veya su kabıyla geliyor. O geldiği zaman Rabbinden ve benden ona selam söyle. Onu kendisinde gürültü ve yorgunluğun olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdele" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/105), Müslim (2/243) ve Hakim, Müstedrek (3/185) rivayet ettiler.

 

 

3. Abdullah b. Ebi Evfa

 

24986 (1) İsmail der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Hatice'yi müjdeledi mi?" dediğimde: "Evet, onu içinde gürültü ve yorgunluğun -bir rivayette: boş sözün- olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdeledi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6355-6) rivayet etti.

 

 

 

24987 (2)- İsmail b. Ebi Halid der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Hatice'yi müjdeledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, onu içinde gürültü ve yorgunluğun olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdeledi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24988 (3)- Abdullah b. Ebi Evfa der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Hatice'yi içinde gürültü ve yorgunluğun olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdeledi."

 

[Sahih]

 

 

 

24989 (4)- İsmail b. Ebi Halid der ki: Abdullah b. Ebi Evfa'ya: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Hatice'yi müjdeledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, onu içinde gürültü ve yorgunluğun olmadığı, inciden yapılmış bir köşkle müjdeledi" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

4. Hz. Aişe

 

24990 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hatice'yi bana çok anmasından dolayı onu kıskandığım gibi hiçbir kadını kıskanmadım. O, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle evlenmeden üç yıl önce vefat etmişti. Yüce Rabbi kendisine, cennette onun için inciden yapılmış bir evle müjdelemesini emretti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir koyun kestiği takdirde ondan Hatice'nin dostlarına da hediye ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3816-9, 6004, 7484), Müslim (2435), Tirmizi (20147, 3875-6) ve İbn Mace (1997) rivayet ettiler.

26184 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24991 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Hatice'yi bana çok anınasından dolayı onu kıskandığım gibi hiçbir kadını kıskanınadım. O, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle evlenmeden üç yıl önce vefat etmişti. Yüce Rabbi kendisine, cennette onun için inciden yapılmış bir evle müjdelemesini emretti. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir koyun kestiği takdirde ondan Hatice'nin dostlarına da hediye ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

24992 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rabbim bana, Hatice'yi Cennette (kendisi için) inciden yapılmış bir köşkle müjdelememi emretti.''

 

[Hasen]

 

 

 

24993 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana, onu çok anlatmasından dolayı, Hatice'yi kıskandığım kadar hiçbir kadını Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşı kıskanınadım."

 

[Hasen]

 

 

 

24994 (5)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün Hatice'yi andı. Ondan çok övgüyle bahsetti. Her kadında olduğu gibi ben de onu kıskandım ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah, sana Kureyş'in kocamış karılarından ayurtları kızarmış bir yaşlıdan daha iyi birini verdi" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü değişti. Ancak vahyin indiği veya yağmur yüklü bulutları gördüğünde yüzünün öyle değiştiğini görürdüm. Ta ki onların rahmet için mi, yoksa azap için mi olduğunu anlayıncaya kadar yüzü böyle kalırdı.

 

[Sahih]

 

 

 

24995 (6)- Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hatice'yi anınca: "Allah, sana Kureyş'ten -Affan rivayetinde: "Kureyş'in kocamış karılarından" ibaresi geçmiştir- avurtları kızarmış bir yaşlıdan daha iyi birini verdi. O, ölüp gitti" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yüzü değişti. Ancak vahyin indiği veya yağmur yüklü bulutları gördüğünde yüzünün böylesine değiştiğini görürdüm. Ta ki onların rahmet için mi, yoksa azap için mi olduğunu anlayıncaya kadar yüzü böyle kalırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

24996 (7)- Hz. Aişe der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hatice'yi andığı zaman güzel bir şekilde ondan övgüyle bahsederdi. Bir gün onu kıskandım ve: "Avurtlan kızarmış kadını ne kadar çok anıyorsun. Allah sana ondan daha hayırlısını verdi" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah bana ondan daha hayırlısını vermedi. Çünkü o, herkesin küfür içerisinde olduğu bir zamanda bana iman etti. Herkesin beni yalanlandığı bir zamanda, o beni tasdik etti. Herkesin her şeyi benden esirgediği bir zamanda, o beni malına ortak etti. Başkalarından çocuğum olmadığı halde Allah bana ondan çocuk verdi'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (15281) der ki: "Ahmed rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

5. Hz. Ali

 

24997 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Meryem binti İmranı kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır. Hatice, kendi zamanında dünya kadınlarının en hayırlısıdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3432, 3815), Müslim (6352) ve Tirmizi (3877) rivayet ettiler.

 

 

6. İbn Abbas

 

24998 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere dört çizgi çizerek: ''Bunun ne olduğunu biliyor musunuz?'' diye sordu. Ashab: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunlarl cennet kadınlarının en faziletlisi, Hatice binti Huveylid, Fatima binti Muhammed, Firavun'un hanımı Asiye binti Muzahim ve Meryem binti İmran'dır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (9/223): "Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet ettiler.

Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

7. Enes

 

24999 (1) Enes bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(Örnek bakımından) sana yeryüzündeki kadınlardan Meryem binti İmran, Hatice binti Huveylid, Fatıma binti Muhammed ve Firavun'un hanımı Asiye yeter'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3878) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ