MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

28- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Taif'e Gidişi

 

1. Halid el-Advani

 

25000 (1) Abdurrahman b. Halid el-Advani, babasından bildiriyor: Abdurrahman'ın babası, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sakifin doğusunda, bir yaya veya asaya yaslanmış bir şekilde gördü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onların yanına yardım istemek için gitmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara Tarık Süresini sonuna kadar okudu. Ebu Abdirrahman der ki: Ben bu süreyi, Cahiliye dönemimde henüz müşrikken öğrendim, Müslüman olduktan sonra da okudum. Sakifliler beni çağırıp: "Bu adamdan ne duydun?" deyince, bu süreyi onlara okudum. Kureyşlilerden, Sakiflilerin yanında olanlar: "Biz adamımızı daha iyi tanırız. Eğer söylediklerinin doğru olduğunu bilsek, biz ona uyardık" dediler.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (1778) rivayet etti. Heysemi (11483) der ki: "Bunu Ahmed b. Hanbel ve Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahman'ı Ebu Hatim eserinde zikretmiştir. Fakat kimse tarafından cerh edilmemiştir. Diğer ravileri ise güvenilir kimselerdir ."

 

 

2. Cundub

 

25001 (1) Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmağına bir şey -İbn Cafer rivayetinde: "bir taş"- değince parmağı kanadı. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen, Allah yolunda kanayan bir parmaktan başka bir şey misin ki'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2802, 6146), Müslim (4677-8), Tirmizi (3345) ve Nesai, Amelu'l-yevm ve'l-leyle'de (559) rivayet ettiler.

 

 

 

25002 (2)- Cundub der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in parmağı kanayınca: ''Sen, Allah yolunda kanayan bir parmaktan başka bir şey misin kirbuyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ