MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

26- Hatice'nin Ölüm Tarihi; Resulullah (s.a.v.)'in Aişe ve Sevde ile Evlenmesi

 

1. Hz. Aişe

 

24980 (1) Hz. Aişe der ki: Ben altı yaşında iken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle Mekke'de nikahlandı. Hatice vefat etmişti. Dokuz yaşında iken de Medine'de benimle evlendi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/58-9) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (23/46) rivayet ettiler.

 

 

 

24981 (2)- Hz. Aişe der ki: "Hatice vefat ettiği zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni nikahladı. Bu olay Medine'ye hicret etmeden iki veya üç yıl önce, ben yedi yaşında iken oluyordu. Medine'ye geldiğimiz zaman kadınlar yanıma geldi. Ben salıngaç üzerinde oynuyordum. Saçlarım kulaklarıma kadar idi. Beni süsleyip hazırladılar ve Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüler. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle gerdeğe girdi. Ben o sırada dokuz yaşımda idim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4933, 4935) rivayet etti.

 

 

 

24982 (3)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle ben dokuz yaşındayken evlendi. Vefat ettiği zaman da on sekiz yaşındaydım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, nikah 2/1038 (1422) ve Nesai, nikah 6/82 (3258) rivayet ettiler.

 

 

 

24983 (4)- Ebu Seleme ve Yahya (b. Abdirrahman b. Hatib) şöyle dediler:

Hz. Hatice vefat ettiği zaman Osman b. Maz'un'un hanımı Havle binti Hakim: "Ey Allah'ın Resulü! Evlenmeyecek misin?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kiminle?'' diye sorunca, Havle: "İster bakire biriyle, istersen dul biriyle" dedi. -Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bakire olan kimdir?'' diye sorunca, Havle: "İnsanlar içinde en çok sevdiğin kişinin kızı Aişe binti Ebi Bekr'dir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Dul olan kimdir?" deyince de, Havle: "Sevde binti Zem'a, o sana iman etti ve senin dediğin şeylere tabi oldu" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git Aişe'yi bana iste'' diye buyurdu.

Havle, Ebu Bekr'in evine gidip: "Ey ümmü Ruman! Allah'ın sıze gönderdiği bu hayır ve bereket nedir?" dedi. ümmü Ruman: "Ne demek istiyorsun?" diye sorunca, Havle: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, Aişe'yi kendisine istemem için yolladı" dedi. ümmü Ruman: "Ebu Bekr'in gelmesini bekle" dedi. Ebu Bekr gelince, Havle: "Ey Ebu Bekr! Allah'ın size gönderdiği bu hayır ve bereket nedir?" dedi. Ebu Bekr: "Neymiş o?" diye sorunca, Havle: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni, Aişe'yi kendisine istemem için yolladı" dedi. Ebu Bekr: "Bu onun için caiz midir? çünkü Aişe onun kardeşinin kızıdır" diye karşılık verince, Havle, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına dönüp Ebu Bekr'in söylediğini kendisine bildirdi.

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Geri dön ve kendisine: "Sen benim İslam'da kardeşimsin. Ben de senin kardeşinim. Onun için kızın benimle evlenebilir'' de'' buyurdu. Havle dönüp bunu Ebu Bekr'e söyleyince, Ebu Bekr: "Bekle" dedi ve dışarıya çıktı. ümmü Ruman: "Mut'im b. Adiy, Aişe'yi oğluna istemişti. Vallahi İbn Adiy, Ebu Bekr'e ne söz verdiyse yerine getirdi" dedi. Ebu Bekr, Mut'im b. Adiy'in yanına girdi. İbn Adiy'in yanında Aişe'yi kendisine istediği oğlunun annesi de vardı. Kadın: "Ey Ebu Kuhafe! Oğlumuzu senin kızınla evlendirirsek onu da kendi dininize sokarsın" dedi. Ebu Bekr, Mut'im b. Adiy'e: "Sen de mi öyle diyorsun?" diye sordu. Mut'im b. Adiy: "O benim de katıldığım sözü söylüyor" deyince, Ebu Bekr oradan ayrıldı. Artık içinde söz vermiş olmak gibi vicdani bir şey kalmamıştı.

Ebu Bekr, Havle'ye dönüp: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyle dünürlüğe gelebilir" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği zaman Ebu Bekr kızını onunla nikahladı. Aişe o zaman altı yaşında idi. Havle sonra, Sevde binti Zem'a'nın yanına girdi ve: "Allah'ın size gönderdiği bu hayır ve bereket nedir?" dedi. Sevde: "Neymiş o?" deyince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), beni, seni kendisine istemem için yolladı" dedi. Sevde: "Ben buna çok sevinirim. Babamın yanına gir ve kendisine bunu anlat" dedi. Babası gayet yaşlı biri olup o yıl hacca gidememişti. Havle ona Cahiliye adeti üzere selam verdi. Sevde'nin babası: "Sen kimsin?" diye sorunca, Havle: "Hakim kızı Havle'yim" karşılığını verdi. "Ne istiyorsun?" diye sorunca da, Havle:

"Muhammed b. Abdillah, beni, Sevde'yi kendisine istemem için yolladı" dedi. Sevde'nin babası: "Çok uygun bir eş, tam denği, ama (kızını kastederek) arkadaşın ne düşünüyor?" karşılığını verdi. Havle: "O bunu istiyor" dedi. Babası: "Bana Sevde'yi çağır" dedi. Sevde gelince babası: "Ey kızım! Bu, Muhammed b. Abdillah b. Abdilmuttalib'in, seninle evlenmek istediğini söylüyor. O, çok uygun bir eştir. Seni onunla evlendirmemi ister misin?" dedi. Bunun üzerine Sevde: "Evet" karşılığını verdi. Sevde'nin babası Havle'ye: "Onu bana çağır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve Sevde'nin babası Sevde'yi onunla nikahladı.

Sevde'nin henüz Müslüman olmayan kardeşi Abd b. Zem'a hacdan gelip başına toprak saçmaya başladı. Abd b. Zem'a, Müslüman olduktan sonra:

"Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Sevde'yi aldı diye başına toprak saçtığım gün gerçekten çok akılsızmışım" dedi. Aişe der ki: Medine'ye geldiğimizde Sunh'te Haris b. el-Hazrec oğulları kabilesinde ikamet ettik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimize geldiğinde Ensar'dan bir takım kadınlar ve erkekler toplandılar. Ben iki dal arasındaki salıncakta salınırken annem beni oradan indirip eve getirdi. O zaman saçlarım kulaklarıma kadar idi. Annem saçlarımı düzeltti ve biraz su ile yüzümü sildi. Beni kapının yanına kadar götürdü. Ben nefes nefeseydim. Heyecanım yatışıncaya kadar beni orada bekletti. Sonra içeriye geçirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizim evdeki sedirin üzerinde oturuyordu. Beni onun kucağına oturtturtu ve: "Bunlar senin aile halkındır. Allah onlardan senin için bereket halketsin, onlar için de sende bereket ınsan etsin" diye dua etti.

Kadın ve erkekler kalkıpevden çıktılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimizde benimle gerdeğe girdi. Benim düğünümde ne bir deve, ne de bir koyun kesilmedi. Sa'd b. Ubade, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, hanımlarının yanındayken gönderdiği büyük bir kapla bize düğün yemeği gönderdi. Ben o vakit dokuz yaşındaydım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Ebu Davud, edeb 41285 (4937) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ