MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Ebu Talib'in Hastalığı, Vefatı ve Defnedilmesi

 

1. İbn Abbas

 

24967 (1) İbn Abbas der ki: Ebu Talib rahatsızlandığında Kureyş ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ziyarete geldi. Ebu Talib'in başı ucunda bir kişi oturacak kadar yer vardı. Ebu Cehl kalkıp oraya oturdu. Oradakiler Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Talib'e şikayette bulunup: "Yeğenin ilahlarımıza hakaret ediyor" dediler. Ebu Talib: "Ey yeğenim! Kavmine ne olmuş ki seni şikayet etmektedir?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey amcam! Ben onlardan öyle bir söz istiyorum ki, o söz ile Araplar kendilerine boyun eğecek, Acemler de kendilerine cizye ödeyecektir'' karşılığını verdi. Ebu Talib: "Bu söz nedir?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''La ilahe iilailah'' karşılığını verdi. Oradakilerin kalkıp: "Bütün ilahları tek ilah yaptın?" demeleri üzerine: "Sad. Öğüt veren Kur'an'a yemin ederim ki, Küfredenler, (iddia ettiklerinin) aksine, bir gurur ve tefrika içindedirler. Onlardan önce nice nesilleri helak ettik. O zaman feryat ettiler. Halbuki artık kurtulma zamanı değildi. Aralarından kendilerine bir uyarıcının gelmesine şaştılar ve kafirler: ''Bu pek yalancı bir sihirbazdır! Tanrıları, tek tanrı mı yaptı? Doğrusu bu tuhaf bir şeydir!'' dediler"[Sad 1-5] ayetleri indi.

 

[Sahih]

 

13687 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

24968 (1)- Said b. el-Müseyyeb, babasındanbildiriyor: Ebu Talib'in vefat anı geldiğinde, yanına Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) girdi. Ebu Talib'in yanında Ebu Cehl ve Abdullah b. Ebi Umeyye ile karşılaştı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Talib'e: ''Amcacığım! ''La ilahe illallah'' de ki, Allah'ın katında bu sözünle sana şahitlik edeyim'' buyurunca, Ebu Cehl ve Abdullah b. Ebi Umeyye: "Ey Ebu Talib! Abdulmuttalib'in dininden yüz mü çevireceksin?" diye çıkıştılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), amcasına tevhid kelimesini söylemesi için tekrar tekrar ısrarlarda bulundukça, Ebu Cehl ve Abdullah b. Ebi Umeyye de aynı şeyi söylediler. Ancak Ebu Talib, ''La ilahe illallah'' sözünü söylemedi ve en son konuştuğu şey de Abdulmuttalib'in dini üzerinde olduğu yönündeydi. Resulullah (sallallahu aleyhi vaseliem) de ona: ''Vallahi, Allah bana yasaklamadığı sürece senin için bağışlanma dilemeye devam edeceğim'' buyurdu. Bunun üzerine Allah: "Cehennemlik oldukları anlaşıldıktan sonra, akraba bile olsalar müşrikler için mağfiret dilemek Nebie ve müminlere yaraşmaz"[Tevbe 113] ayetini indirdi. Ebu Talib hakkında da Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz ki sen, sevdiğini doğru yola eriştiremezsin"[Kasas 56] ayeti indi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsır 8/341 (4163) ve Nesai, cenaiz 4/90 (2035) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

24969 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcasına: "''La ilahe illallah'' de ki Kıyamet günü onunla sana şehadet edeyim'' deyince, amcası: "Kureyş'in beni kınaması olmasaydı, bu sözle senin yüzünü güldürürdüm" karşılığını verdi. Bunun üzerine Allah: "Şüphesiz ki sen, sevdiğini doğru yola eriştiremezsin, ama Allah, dilediğini doğru yola eriştirir. Doğru yola girecekleri en iyi O bilir,[Kasas 56] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (43-44) ve Tirmizi (3188) rivayet ettiler.

21719 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4. Hz. Ali

 

24970 (1) Hz. Ali der ki: Ebu Talib vefat ettiği zaman Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip: "Dalalette olan ihtiyar amcan öldü" dedim. Bunun üzerine bana: ''Git onu göm ve bana dönünceye kadar hiçbir şey yapma'' buyurdu. Ben de gidip gömdüm ve tekrar yanına geldim. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine yıkandım. Sonra bana onların yerine ne arzedilirse edilsin onlar gibi sevindirmeyecek dualar etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3214) ve Nesai (4/79) rivayet ettiler.

2443 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Ebu. Said el-Hudri

 

24971 (1) Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında amcası Ebu Talib zikredilince: ''Umulur ki, kıyamet günü şefaatim ona fayda eder de, böylece ateşin sadece topuklarına kadar yükseldiği derin olmayan bir yere konur, yine de ondan beyni kaynar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib (5/66) ve Müslim, iman 1/195 (210) rivayet ettiler.

 

 

 

24972 (2)- Abdullah b. Habbab bildiriyor: Ebu Said el-Hudri, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında amcası Ebu Talib anılınca onun: ''Umulur ki, kıyamet günü şefaatim ona fayda eder de, ateşin sadece topuklarına kadar yükseldiği derin olmayan bir yere konur, yine de ondan beyni kaynar'' buyurduğunu işittimiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24973 (3)- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında amcası Ebu Talib anılınca: ''Umulur ki, kıyamet günü şefaatimin ona yararı olur da, böylece ateşin sadece topuklarına kadar yükseldiği derin olmayan bir yere konur, yine de ondan beyni kaynar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

6. Abbas

 

24974 (1) Abbas der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Seni amcandan (Ebu Talib hakkında şefaat etmekten) ne alıkoydu? O, seni her zaman saldırılardan korurdu ve senin için düşmanlarına karşı öfkelenirdi" dediğimde: ''O şimdi derin olmayan ateşten bir çukur içindedir. Eğer ben olmasaydım muhakkak o cehennemin en derin yerinde bulunurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3883, 6208) ve Müslim (431-2) rivayet ettiler.

 

 

 

24975 (2)- Abbas b. Abdilmuttalib der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Talib'e bir faydan dokundu mu? O, seni her zaman saldırılardan korurdu ve senin için düşmanları na karşı öfkelenirdi" dediğimde: ''Evet! o şimdi derin olmayan ateşten bir çukur içindedir. Eğer faydam olmasaydı muhakkak o, cehennemin en derin yerinde bulunurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24976 (3)- Abbas b. Abdilmuttalib der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Talib, seni her zaman saldırılardan korur ve sana faydası dokunurdu" dediğimde: ''Evet! o şimdi derin olmayan ateşten bir çukur içindedir. Eğer ben olmasaydım muhakkak Ol cehennemin en derin yerinde bulunurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24977 (4)- Abbas b. Abdilmuttalib der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Talib'e bir faydan dokundu mu? O, seni her zaman saldırılardan korurdu ve senin için düşmanlarına karşı öfkelenirdi" dediğimde: ''Evet! o şimdi derin olmayan ateşten bir çukur içindedir. Eğer faydam olmasaydı muhakkak o, cehennemin en derin yerinde bulunurdu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

7. İbn Abbas

 

24978 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cehennemliklerden azabı en hafif olanı Ebu Talib'dir. (Böyle olduğu halde) kendisine giydirilecek ateşten iki ayaKkabı sebebiyle beyni kaynayacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/77) rivayet etti.

 

 

 

24979 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cehennemliklerden azabı en hafif olanı Ebu Talib'dir. Ayaklarında ateşten bir çift ayaKkabı olacak ve onlardan dolayı beyni kaynayacaktır. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ