MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Kureyş Kafirlerinin Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i, Hicr'de Öldürmek istemeleri

 

1. İbn Abbas

 

24957 (1) İbn Abbas anlatıyor: Kureyş'ten bir grup Hicr'de toplandı. Lat, Uzza, diğer üçüncüsü Menat, Naile ve İsaf adına şöyle sözleştiler: "Muhammed'i gördüğümüz zaman hepimiz bir kişiymişiz gibi üstüne saldıracağız ve öldürmeden onu bırakmayacağız." Kızı Hz. Fatıma ağlıyarak geldi ve Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girip: "Kureyş'ten şu topluluk bir araya geldiler ve seni gördükleri yerde hep birlikte saldırıp öldürmek için sözleştiler. Aralarından her biri senin kanında nasibi olduğunu söylüyor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kızcağızım, Abdest almam için su getir'' buyurdu. Sonra abdest alıp Mescid(-i Haram)'a yanlarına girdi. Onu gördüklerinde: "İşte bu o" dediler. Sonra bakışlarını indirdiler, çeneleri göğüslerine düştü ve oturdukları yerde kaldılar. Gözlerini kaldırıp ona bakamadılar bile. Hiç kimse ona karşı saldırıya geçemedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılarına gelip başlarına dikildi. Sonra yerden bir avuç toprak alıp: ''Yüzünüz bedbaht olsun!'' diyerek üzerlerine serpti. O toprağın değdiği herkes Bedir savaşında kafir olarak öldürüldü.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/228): "Ahmed iki senet ile rivayet etti. Senetlerinden birinin ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

24958 (2)- İbn Abbas anlatıyor: Kureyş'ten bir grup Hicr'de toplandı.

Lat, Uzza ve diğer üçüncüsü Menat adına: "Muhammed'i gördüğümüz zaman hepimiz bir kişiymişiz gibi üstüne atılacağız ve öldürmeden onu bırakmayacağız" diye and içtiler. Hz. Fatıma ağlıyarak geldi ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girip: "Kavminden şu grup Hicr'de toplandı ve seni gördükleri yerde hep birlikte saldırıp öldürmek için sözleştiler. Aralarından her biri senin kanında nasibi olduğunu söylüyor" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey kızcağızım! Abdest almam için su getir" buyurdu. Sonra abdest alıp Mescid(-i Haram)'a yanlarına girdi. Onu gördüklerinde: "İşte o, işte o" dediler. Sonra bakışlarını indirdiler ve oturdukları yerde kaldılar. Gözlerini kaldırıp ona bakamadılar bile. Hiç kimse ona karşı saldırıya geçemedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılarına gelip başlarına dikildi. Sonra yerden bir avuç toprak alıp: "Yüzünüz bedbaht olsun" diyerek üzerlerine serpti. O toprağın değdiği herkes Bedir savaşında kafir olarak öldürüldü.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ