MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Nebi Olduğuna Dair Mucize Göstermek için Sadece Abdulmuttalib Oğullarım Davet Etmesi

 

1. Hz. Ali

 

24959 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abdulmuttalib oğullarından, bir deveyi yiyecek ve kaplar dolusu içeçeği (suyu) içecek kadar büyük bir topluluğu bir araya getirdi. -veya çağırdı- Onlara bir müd yemek yaptı. Doyana kadar yediler, ancak yemek hiç dokunulmamış gibi olduğu gibi kaldı. Sonra taslada içecek vermelerini istedi. Doyana kadar içtiler, içecek te dokunulmamış yahut içilmemiş gibi kaldı. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Ey Abdulmuttalib oğulları! Ben özelde size, genelde ise bütün insanlara gönderildim. İşte bu mucizeden göreceğinizi gördünüz. Benim kardeşim ve arkadaşım olmak üzere bana hanginiz biat edecektir?'' Bu teklifi için kimse kalkmadı. Oradakilerin en küçüğü olduğum halde ben kalktım. Bana üç defa: ''Otur!'' dedi. Her defasında ben kalkıyordum. O da bana: ''Otur!'' diyordu. Ancak üçüncüsünde eliyle elime vurdu (ve biatımı kabul etti).

 

Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Ali ile Birlikte Kureyş'e Ait Kabe'deki Putlan Kırması

 

[Sahih]

 

Heysem!, Mecma'uz-Zevaid (8/302): "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

24960 (1)- Hz. Ali der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıkıp Kabe'ye geldik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Otur! dedi ve omuzlarıma çıktı. Ben onu kaldırmaya çalıştım. Ancak zayıf olduğumu gördü ve inip benim için çömeldi. Bana: ''Omuzlarıma çık'' dedi. Ben de omuzlarına çıkınca beni yukarıya doğru kaldırdı. Öyle oldum ki sanki istesem ufuklara yetişecekmişim gibi hissetim kendimi. Kabe'nin üstüne çıktım. Kabe'nin üstünde bakırdan ve tunçtan bir put vardı. Sağında solundan, önünden ve arkasında kavramaya çalıştım ve başardım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Devir onu'' buyurunca, onu devirdim. Cam kavanozların kırıldığı gibi kırıldı. Sonra aşağı indim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte yarışırcasına oradan uzaklaştık. Kimse bizi görmesin diye evlerin arasına saklanı yorduk.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Hasdis Ali'de (sh. 22) rivayet etti. Heysem!, Mecma'uz-Zevaid (6/23)'de hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Bezzar'a dayandınp: "Ravileri.güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

24961 (2)-Z Hz. Ali der ki: "Kabe'nin üzerinde putlar bulunmaktaydı. Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kaldırmaya çalıştım, ama buna gücüm yetmedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kaldırdı ve ben onları kırmaya başladım. Eğer isteseydim semaya ulaşırdım."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ