MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Açıkça Davete Başladıktan Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Çektiği Eziyetler

 

1. Rabia b. İbad

 

24927 (1) Rabia b. İbad ed-Dili anlatıyor: Ukaz'da Ebu Leheb'i: "Ey insanlar! Bu kişi sapıtmıştır. Sizi de atalarınızın ilahları yolundan saptırmasın" diyerek, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasından gittiğini gördüm. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisinden kaçıyor, o da peşi sıra gidiyordu. Biz de peşinden gitmekteydik. O zamanlar daha çocuk idik. Sanki şimdi ona bakar gibiyim. O, şaşı gözlü, iki saç örgülü, insanların en beyazı ve en güzeli idi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4588) rivayet etti. Heysemi (6/22)'de hadisi Abdullah b. Ahmed'e dayandırdı ve: "Ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

 

24928 (2)-Z Rabia b. İbad ed-Dili der ki: Zu'l-Mecaz denilen yerde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanları (İslam'a) davet ettiğini gördüm. Arkasında şaşı olan bir adam vardı. o: "Bu, sizi ilahlarınızın dininden men etmektedir" diyordu. Ben: "Bu kimdir?" dediğimde, oradakiler: "Bu, amcası Ebu Leheb'dir" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

24929 (3)-Z Rabi'a b. İbad ed-Dili der ki: Zu'l-Mecaz denilen yerde (meşhur pazarda) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in insanları İslam'a davet ettiğini gördüm. Arkasında şaşı olan bir adam vardı. o: "Bu sizi dininizden ve atalarınızın dininden geri çevirmektedir" diyordu. Ben daha çocuk idim. Babama: "Arkasından yürüyen bu şaşı adam da kim?" dediğimde: "Bu, amcası Ebu Leheb'dir" dedi.

 

[Hasen]

 

 

 

24930 (4)-Z Cahiliye zamanına yetişen ve sonradan (Hz. Ebu Bekr döneminde) Müslüman olan Rabia b. İbad ed-Dili der ki: "Şu gözlerimle Resulullah'ı, Zü'l-Mecaz çarşısında gördüm. Orada: "Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin ki kurtuluşa eresiniz'' diyordu. Kendisi bir sokağa giriyor ve (dediklerinden dolayı) insanlar şaşkın bir şekilde etrafında toplanıyordu. Ne kimsenin bir şey dediğini, ne de onun sustuğunu görmedim. O, hep: ''Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin ki kurtuluşa eresiniz'' diyordu. Ancak arkasında güzel yüzlü iki saç örgüsü olan şaşı bir adam: "Bu kimse atalarının dininden çıkmıştır. Yalancı biridir" diyordu. Ben: "Bu kimdir?" dediğimde: "Muhammed. b. Abdillah'dır. Kendisi Nebi olduğunu söylemektedir" dediler. Ben: "Peki onu yalanlayan kişi kimdir?" dediğimde: "Amcası Ebu Leheb'dir" dediler.

Ravi der ki: Kendisine: "Sen o zamanlar küçük idin" dediğimde: "Hayır Vallahi. O zaman herşeyi bilecek bir yaştaydım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24931 (5)-Z Rabia b. İbad ed-Dili der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Medine'ye hicret etmeden önce Mina'da insanların evlerini dolaşarak: "Ey insanlar! Allah size kendisine ibadet etmenizi ve kendisine hiçbir şeyi ortak koşmamanızı emretmektedir" dediğini gördüm. Arkasında da bir adam: "Bu kişi sizden atalarınızın dinini bırakmanızı istiyor" diyen biri dolaşıyordu. Ben: "Bu adam kimdir?" diye sorduğumda: "Bu, Ebu Leheb'dir" denildi.

 

[Sahih]

 

25037 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

24932 (6)-Z Rabia b. İbad ed-Dili der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Zu'l-Mecaz'ın çarşılarında dolaştığını gördüm. Arkasından giden kişiler görüştüğü kimselere: "Bu, Muhammed b. Abdillah b. Abdilmuttalib'dir" diyordu. Ancak arkasında güzel yüzlü iki saç örgüsü olan şaşı bir adam: "Bu kimse, atalarının dininden çıkmıştır. Yalancı biridir" demekte. Ben: "Bu kimdir?" dediğimde: "Bu, amcası Ebu Leheb'dir" dediler.

 

 

 

24933 (7)-Z Rabia b. İbad ed-Dili der ki: Ben genç biri iken babamla birlikte idim. Kabileleri dolaşan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bakıyordum. Arkasında şaşı gözlü, saçı topuz olan bir adam vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kabilenin yanında durup: ''Ey filan oğulları! Ben Allah'ın elçisiyim. Size Allah'a kulluk etmenizi, kendisine hiçbir şeyi ortak koşmamanızı, bana inanmanızı ve Allah tarafından gönderilmiş olduğum vazifeyi açıklayıp yerine getirinceye kadar beni korumanızı emrediyorum '' diyordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sözlerini bitirince, arkasındaki adam: "Ey filan oğulları! Bu kişi Lat ve Uzza ile müttefığiniz olan Malik b. Ukayş oğullarını bırakmanızı istiyor. Kendisinin getirmiş olduğu bidat ve sapkınlığa sarılmanızı istiyor. Onu dinlemeyin ve ona uymayın" diyordu. Babama: "Bu kimdir?" dediğimde: "Bu, amcası Ebu Leheb'dir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24934 (8)-Z Rabia b. İbad ed-Dili der ki: VAllahi Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Mina'da evleri dolaştığım hala hatırlamaktayım. Ben o zamanlar babamla çıkmış genç bir çocuk idim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in arkasında güzel yüzlü, şaşı gözlü ve iki saç örgüsü olan biri vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir Kavmin yanında durup: "Ben Allah'ın elçisiyim. Allah, sadece kendisine kulluk etmenizi, hiçbir şeyi kendisine ortak koşmamanızı emrediyor" deyince, arkasındaki adam: "Bu kişi size atalarınızın dininden ayrılmamzı, Lat ve Uzza ile müttefığiniz olan Malik b. Ukayş oğullarım bırakmamzı istiyor. Kendisinin getirmiş olduğu bidat ve sapkınlığa sarılmamzı istiyor" diyordu. Babama: "Bu kimdir?" dediğimde: "Bu, amcası Ebu Leheb Abduluzza b. Ahdilmuttalib'dir" dedi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4587) rivayet etti.

 

 

 

24935 (9)- Cahiliye zamanına yetişen ve sonradan (Hz. Ebu Bekr döneminde) Müslüman olan Dil oğullarından olan Rabia b. İbad anlatıyor: Cahiliye döneminde Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Zu'l-Mecaz çarşısında gördüm. o: "Ey insanlar! ''La ilahe illallah'' deyin ki kurtuluşa eresiniz'' diyordu. İnsanlar etrafında toplanmıştı. Ancak arkasında yakışıklı, şaşı gözlü ve iki saç örgüsü olan bir adam: "Bu kimse atalarının dininden çıkmıştır. Yalancı biridir" diyordu ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nereye gitse kendisi de arkasından gidiyordu. Bu kişinin kim olduğunu sorduğumda bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in nesebini zikrettiler ve: "Bu, amcası Ebu Leheb'dir" dediler.

 

[Sahih]

 

 

 

24936 (10)- İbn Ebi'z-Zin:ld, babasından bildiriyor: Cahiliye zamanına yetişen ve sonradan (Hz. Ebu Bekr döneminde) Müslüman olan Rabia b. İb:ld ed-Dueli: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm" dedi ve sözkonusu hadisi aktardı. Sonra şöyle devam etti: Ben: "Bu kimdir?" dediğimde: "Bu, Muhammed b. Abdullah b. Abdilırıuttalib'dir. Nebi olduğunu söylemektedir" dedi. Ben: "Peki onu yalanlayan kişi kimdir?" dediğimde:

"Bu, amcası Ebu Leheb'dir" karşılığını verdi.

Ebu'z-Zinad der ki: Rabia b. İb:ld'a: "Sen o zamanlar küçük idin" dediğimde: "Hayır vallahi. O zaman herşeyi bilecek bir yaştaydım. Su kırbasını taşıyabiliyordum" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ