MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Ebu Cehl

 

1. Ebu Hureyre

 

24937 (1) Ebu Hureyre der ki: Ebu Cehil: "Muhammed önünüzde yüzünü toprağa koymuyor (secdeye gitmiyor) mu?" diye sorunca, müşrikler: "Koyuyor" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Ebu Cehil: "Lat ve Uzza'ya andolsun ki şayet onu böyle yaparken görürsem boynuna basıp yüzünü toprağa bulayacağım!" dedi. sonra namaz kılan Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına, boynuna basma niyetiyle geldi. Ancak bir anda geri geri kaçtığı ve elleriyle kendini korumaya çalıştığı görüldü. Kendisine: "Sana ne oldu?" diye sorulduğunda: "Onunla aramızda ateşten bir hendek, korkunç şeyler ve kanatlar gördüm" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da: ''Şayet bana yaklaşacak olsaydı melekler onu parça parça edeceklerdi'' buyurdu. Bunun üzerine Allah: "Hayır, insan kendini yeterli gördüğü için mutlaka azgınlık eder. Kuşkusuz dönüş Rabbinedir. Sen, namaz kılan kulu bundan menedeni gördün mü? Ne dersin, ya o hidayet üzere ise ya da takvayı emrediyorsa? Ne dersin o yalanlıyor ve doğru yoldan yüz çeviriyorsa! Allah'ın her şeyi görmekte olduğunu bilmez mi? Hayır! Andolsun eğer vazgeçmezse, muhakkak onu perçeminden; o yalancı, günahkar perçeminden yakalarız. Haydi, taraftarlarını çağırsın. Biz de zebanileri çağıracağız. Hayır! Sakın sen ona uyma; secde et ve Rabbine yaklaş"[Alak 6-18] ayetlerini indirdi. Kendini yeterli görüp azgınlık eden kişiden kasıt, Ebu Cehil'dir. Ayette bahsedilen taraftarlardan kasıt Ebu Cehil'in kavmidir. Zebanilerden kasıt da meleklerdir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2797) rivayet etti.

21990 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. İbn Abbas

 

24938 (1) İbn Abbas der ki: Ebu Cehl: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin yanında namaz kıldığını görürsem gidip onun boynuna basacağım" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonra bu hususta şöyle buyurdu: ''Eğer bunu yapsaydı melekler onu herkesin gözü önünde yakalardı. Yahudiler ölümü temenni etmiş olsalardı, elbette ki ölüp cehennemdeki yerlerini görürlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılıklı yemin edenler bu işi yapmak üzere çıkmış olsalardı, döndüklerinde şüphesiz ki ailelerini ve mallarını bulamayacaklardı. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi (13873) der ki: "Ben derim ki: Sahih'te bu hadisin baş tarafı vardır. Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih ravileridir."

 

 

 

24939 (2)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

24940 (3)- İbn Abbas der ki: Ebu Cehl: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe'nin yanında namaz kıldığını görürsem gidip onun boynuna basacağım" dedi. Bu haber Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yetişince: ''Eğer öyle bir şey yapsaydı melekler onu herkesin gözü önünde kaparlardı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ