MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Müminlerin Annesi Hatice binti Huveylid ile Evlenmesi

 

1. İbn Abbas

 

24846 (1) İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hatice'yi andı. Hatice'nin babası Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evliliğine karşıydı. Hatice yiyecek ve içecek hazırlayıp babasını ve Kureyş'ten bir grup insanı davet etti. Sarhoş olana kadar yiyip içtiler. Sonra Hatice: "Muhammed benimle evlenmek istiyor. Beni onunla evlendir" dedi. Bunun üzerine babası Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlenmesine izin verdi. Hatice de ona safran kokusu sürüp adetleri üzerine ona elbise giydirdi. O zamanlar babalara öyle yapılırdı. Babası ayılınca kendi üstündekilere baktı ki, güzel koku sürülüp kendisine kaftan giydirilmiş. Bunun üzerine: "Bana ne oluyor? Bunlar da ne?" dedi. Hatice de: "Beni Muhammed ile evlendirdin" cevabını verdi. O da: "Ben seni Ebu Talib'in yetimiyle evlendirdim ha! Ömrüme yemin olsun ki hayır!" dedi. Hatice de: "Utanmıyor musun? Sen kendini sarhoş olmakla Kureyş'in önünde akılsız mı yapmak istiyorsun!" diye itiraz ederek sonunda buna babasını razı etti.

 

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (9/220, 221): "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ve Taberanl'nin ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

 

24847 (2)- Ammar b. Ebi Ammar bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hatice binti Huveylid'i andı" dedi ve mana olarak bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ