MÜSNED-İ HANBEL

SİYER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Nebilikten Önce Kureyş'in Kabe inşasını Yenilemesi, Hacer-i Esved'i Yerine Koymakta ihtilafa Düşmesi ve Cahiliye Döneminde iken el-Emin Diye Adlandırılması

 

1. Ebu't-Tufeyl

 

24848 (1) İbn Huseym bildiriyor: Ebu't- Tufeyl, Cahiliye zamanında Kabe'nin yapılışım zikrederek şöyle dedi: "Kureyşliler Kabe'yi yıkıp vadi taşlarım omuzlarında taşıyarak tekrar yaptılar ve onu yirmi arşın yükselttiler. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ecyad'dan taş taşırken üzerinde benekli bir giysi vardı. Giysi kendisine dar idi. Taş taşırken giysinin bir kısmım omuzuna atıyor, bu sırada giysinin küçüklüğünden dolayı edeb yeri görülüyordu. Hal böyle iken kendisine: ''Ey Muhammed, edeb yerini ört!'' diye nida edildi. Bundan sonra da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç çıplak görülmedi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/179) rivayet etti.

 

 

 

24849 (2)- Ebu't- Tufeyl der ki: Kabe inşa edilirken insanlar taş taşımaktaydı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de kendileriyle birlikte taşımaktaydı. Giysisini alıp omuzuna koyunca, kendisine: "Edeb yerini açma!" diye nida edildi. Bunun üzerine taşı atıp giysisini giyindi.

 

[Sahih]

 

 

2. es-Saib

 

24850 (1) Mücahid, azatlısı Saib b. Ebi's-Saib'den bildiriyor: Kendisi Cahiliye zamanında Kabe'yi inşa edenlerden biri idi. O şöyle anlattı: Allah'tan başka kendisine taptığım ve benim kendi elimle yontmuş olduğum taştan bir putum vardı. Kendim için esirgediğim sütü getirip putun üzerine dökerdim. Sonra bir köpek gelip onu yalar ve ayağını kaldırıp onun üzerine işerdi. Bir gün Hacer-i Esved'in yerleştirilmesi gereken yüksekliğe geldiğimizde onu (Hacer-i Esved'i) göremedik. Bir de baktık ki o, kendi taşlarımızın arasında insan kafasını ve insan yüzünü andıran bir şekilde durmakta. Kureyş'ten bir grup: "Onu yerine biz koymak istiyoruz" deyince, başka bir grup: "Onu biz koyacağız" dedi. Bunun

uzerıne başkaları: "Aranızda bir hakem tayin edin" dedi. Sonra: "Şu karşıdan çıkıp gelen ilk kişi bize hakem olsun" diye karar kıldılar. Derken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince: "İşte kendisine güvenilen kimse geldi" dediler ve durumu kendisine anlattılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hacer-i Esved'i bir giysinin içine koyarak onları çağırdı. Onlar da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte herbiri giysinin bir kenarından tutarak onu getirdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de taşı alarak yerine yerleştirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 6/139 (6617) ve Darimi, mukaddime 1124 (3) rivayet ettiler.

Heysemi (5735) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Hilal b. Habbab şaibeli olmakla birlikte güvenilirdir. Bunun dışındakiler Sahih ricalidir."

 

 

3. Cabir b. Abdullah

 

24851 (1) Cabir b. Abdullah der ki: Kabe inşa edildiği zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Abbas taş taşımaya gittiler. Abbas: "İzarını omuzuna taşın altına koy" deyince, o da öyle yapmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birden yere yığıldı. Gözleri semaya dikilmiş kalmıştı. Sonra kalkıp: ''İzarım! İzarım!'' deyince, izarı üzerine çekildi.

 

[Sahih] .

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/45 (3829), Müslim, hayd 1/267 (340), Abdurrezzak, ğusl (1103) ve Beyhaki (2/227) rivayet ettiler.

 

 

 

24852 (2)- Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halk ile birlikte Kabe inşası için taş taşımaktaydı. üzerinde bir izar vardı. Amcası Abbas kendisine: "Yeğenim! İzarını çözüp omzuna taşın altına koysan (ve taş omzunu incitmese)" deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izarını çözüp omzuna koydu. Bunun üzerine bayılıp düştü. Bundan sonra da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç çıplak olarak görülmedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24853 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) halk ile birlikte Kabe'nin inşası için taş taşımaktaydı. üzerinde bir izar vardı. Amcası Abbas ona: "Yeğenim! İzarını çözüp omzuna taşın altına koysan (ve taş omzunu incitmese)" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) izarını çözüp omzuna koydu. Bunun üzerine bayılıp düştü. O günden sonra da Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hiç çıplak olarak görülmedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24854 (4)- Cabir b. Abdullah der ki: Kabe inşa edildiği zaman Abbas ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taş taşımaktaydı. Abbas, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İzarını omzuna koy ki taşlar omzunu incitmesin" deyince, (Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle yaptı ve) birden yere yığıldı.

 

Gözleri semaya dikilmiş kalmıştı. Sonra kalkıp: ''İzarım! İzarım!'' diyerek izarını üzerine çekti.

 

[Sahih]

 

25905 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

4. Hz. Aişe

 

24855 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurdu:

''Şayet kavmin küfürden yeni kurtulmuş olmasaydı Ka Ibe Iyi yıkar ve İbrahim'in yaptığı temeller üzerine inşa ederdim. Kureyşliler (cahiliye zamanmda) Kabelyi inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) ktsalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı). Ancak ben onu eskiden olduğu gibi yapardım.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, ilm 1/224 (126), Müslim, hac 2/968 (1333), Tirmizi, menasik 3/215 (875, "hasen sahih") Ebu Davud, menasik 2/214 (2028), Nesai, menasik 5/215 (2901) ve İbn Mace, menasik 2/985 (2955) rivayet ettiler.

 

 

 

24856 (2)- Said b. Cübeyr bildiriyor: Hz. Aişe: "Ey Allah'ın Resulü! Benim dışımda bütün ailen Kabe'ye girdi" deyince, Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Şeybe'ye birini gönder de sana kapıyı açsın'' buyurdu. Bunun üzerine Aişe, Şeybe'ye birini gönderdi. Şeybe: "Ne Cahiliye döneminde, ne de İslam'dan sonra gece vakti onun kapısını açmayız" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Aişe'ye: ''Hicr'de namaz kıl. Zira kavmin Kabe'yi inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) kısalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24857 (3)- Hz. Aişe der ki: Kabe'ye girip içinde namaz kılmak isterdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni elimden tutarak Hicr denilen yere soktu ve: ''Eğer içeri girmek istiyorsan Hicr'de namaz kıl. Zira o, Kabe'den bir kısımdır. Ancak kavmin Kabe'yi inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) kısalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı)" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Tirmizi (876), Nesai (5/219) ve İbn Huzeyme (3018) rivayet ettiler.

 

 

 

24858 (4)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Eğer imkanımız olsaydı Kabe'yi yıkıp yeniden inşa eder ve ona insanların birinden girip diğerinden çıkacakları iki kapı yapardım. '' İbnu'z-Zübeyr yönetime geldiği zaman onu yıktı ve yeniden inşa etti. Ayrıca ona birinden girilecek birinden de çıkılacak iki kapı yaptı. Bu şekilde kaldı. Ancak Haccac( -ı Zalim) gelince onu yıkıp eski halinde olduğu gibi inşa etti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (3022) rivayet etti.

 

 

 

24859 (5)- Esved der ki: İbnu'z-Zübeyr bana: "MüminIerin annesinin sana gizli olarak anlattığı bir şey varsa bana anlat. İnsanlardan gizleyip sana söylediği bazı şeyler olabilir" deyince şu karşılığı verdim: "Bana bir şey anlatmıştı, ama ben ilk kısmını hatırlamaktayım. Demişti ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet kavmin cahiliyeden -veya- küfürden yeni kurtulmuş olmasaydı Ka'be'yi yıkar ve yeniden inşa ederdim. Ona birinden girip diğerinden çıkacakları iki kapı yapardım'' buyurdu." Ebu İshak: "Ben, Kabe'yi bu şekilde gördüm" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1584, 7243) ve Müslim (1333) rivayet ettiler.

 

 

 

24860 (6)- Ebu İshak der ki: İbnu'z-Zübeyr, Esved'e: "Bana müminlerin annesinden anlat. O sana anlatırdı" deyince, Esved şu karşılığı verdi: "Bana, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu anlattı: ''Şayet kavmin cahiliyeden yeni kurtulmuş olmasaydı Ka'be'yi yıkar ve yeniden inşa ederdim. Ona (birinden girip diğerinden çıkacakları) iki kapı yapardım.'' İbnu'z-Zübeyr idareyi eline aldığı zaman onu yıkıp yeniden iki kapılı olarak inşa etti.

 

[Sahih]

 

 

 

24861 (7)- İbnu'z-Zübeyr der ki: Teyzem Aişe bana, Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine şöyle buyurduğunu anlattı: "Şayet kavmin şirkten veya-cahiliyeden yeni kurtulmuş olmasaydı Ka Ibe Iyi yıkar ve yeniden inşa ederdim. Kapı girişini de yer seviyesine indirirdim. Ona biri doğusunda, biri de batısında olmak üzere iki kapı yapardım. Ayrıca ona altı arşın daha eklerdim. Zira Kureyş onu inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) kısalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı).''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1333:401) rivayet etti.

 

 

 

24862 (8)- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Aişe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet kavmin şirkten yeni kurtulmuş olmasaydı Ka Ibe Iyi yıkar ve yeniden inşa ederdim'' buyurdu" dedi ve mana olarak önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

24863 (9)- Urve, Aişe'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: ''Ey Aişe! Şayet kavmin şirkten yeni kurtulmuş olmasaydı Ka'be'nin yıkılmasını, dışta bırakılan kısmın asıl binaya alınarak tekrar yapılmasını emrederdim. Kapı girişini yer seviyesine indirirdim. Biri doğusunda, biri de batısında olmak üzere ona iki kapı yapardım. Böylece Kabe'yii İbrahim'in yaptığı temel üzerine inşa etmiş olurdum.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1586) ve Nesai (5/216) rivayet ettiler.

 

 

 

24864 (10)- Ebu Kaza'a bildiriyor: Abdulmelik, Kabe'de tavaf ederken şöyle dedi: "Allah, İbnu'z-Zübeyr'i kahretsin! Müminlerin annesi adına yalan söylüyor. İbnu'z-Zübeyr sözde Aişe'nin, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle işittiğini söylemiştir: ''Ey Aişe! Şayet kavmin şirkten yeni kurtulmuş olmasaydı Ka'be'yi yıkar ve Hicr'i de içine alarak tekrar yapardım. Zira kavmin onu inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) kısalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı)."

Haris b. Abdullah b. Ebi Rabia: "Ey müminlerin Emiri! Böyle deme. Ben, müminlerin annesinin bunu anlattığını işittim" dedi. Bunun üzerine Abdulmelik: "Ben bunu onu yıkmadan önce işitmiş olsaydım İbnu'zZübeyr'in yaptığı şekilde bırakırdım" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4/100) rivayet etti.

 

 

 

24865 (11)- Ebu Kaza'a bildiriyor: Abdulmelik b. Mervan, Kabe'de tavaf ederken şöyle dedi: "Allah, İbnu'z-Zübeyr'i kahretsin! Nasıl da müminlerin annesi adına yalan söylüyor. İbnu'z-Zübeyr sözde Aişe'nin, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle işittiğini söylemiştir: ''Ey Aişe! Şayet kavmin şirkten yeni kurtulmuş olmasaydı Ka'be'yi yıkar ve Hicr'i de içine alarak tekrar yapardım, Zira kavmin onu inşa ettiği zaman (malzeme yetmediği için) kısalttı (ve Hicr denilen yeri Kabe'nin dışında bıraktı),"

Haris b. Abdillah: "Ey müminlerin Emiri! Böyle deme! Ben, müminlerin annesinin bunu anlattığını işittim" dedi. Abdulmelik: "Bunu bizzat sen mi işittin?" diye sorunca: "Evet bizzat ben işittim" cevabını verdi. Bunun üzerine Abdulmelik: "Ben bunu onu yıkmadan önce işitmiş olsaydım İbnu'z-Zübeyr'in yaptığı şekilde bırakırdım" dedi.

 

[Sahih]

 

Müsned'i tertip eden der ki: Bu hadis "Sadece Hacer-i Esved ile Rükn-ü Yemani'yi Selamlama; Hacer-i Esved'i Selamlama, Öpme, Yanında Tekbir Getirme ile İlgili Hususlar" başlığı altında geçmişti.

 

27667 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ