MÜSNED-İ HANBEL

İSLAM ÖNCESİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Amr b. Luhay ve Putlara Tapmak

14- Hatim et-Tai

15- Abdullah b. Cud'an

16- Meşhur Şair imriu'I-Kays

17- Umeyye b. Ebi's-Salt

 

13- Amr b. Luhay ve Putlara Tapmak

 

1. İbn Mes'ud

 

24789 (1) Abdullah b. Mes'üd bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Saibe olarak hayvan bırakan ve putlara ilk olarak tapan kimse Huza'a Amr b. Amir'dir. Cehennemde onun bağırsaklarını sürüdüğünü gördüm.''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Hureyre hadisinden Buhari (8/213) rivayet etti. Heysemi, Mecma'uz-Zevaid'de (1/116): "Ahmed rivayet etti. Senedinde zayıf olan İbrahim el-Heceri bulunmaktadır" dedi.

 

 

 

24790 (2)- Abdullah (b. Mes'üd), Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı. Ancak: ''Putlara ilk olarak tapan kimse'' lafzını zikretmemiştir.

 

[Zayıf]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

24791 (1) Ebu Hureyre der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Amr b. Amir el-Huzai'nin Cehennemde bağırsaklarını sürüdüğünü gördüm. Çünkü O, sa ibe olarak hayvan bırakan ilk kişiydi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/399, 8/213, 214) ve Müslim 2/254, 255) rivayet ettiler.

 

 

 

24792 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Amr b. Amir'in Cehennemde bağırsaklarını sürüdüğünü gördüm. Çünkü bu kimse, hayvanları ilk saibe ve bahira kılan kişidir. ''

 

[Sahih]

 

 

14- Hatim et-Tai

 

1. Adiy b. Hatim

 

24793 (1) Adiy b. Hatim der ki: "Ey Allah'ın Resulü! Babam akrabalık bağlarını gözetir, şöyle şöyle iyiliklerde bulunurdu. Bundan dolayı (kıyamet gününde) bir sevabı olur mu?" diye sorduğumda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Baban bunları yaparak istediğini zaten elde etmişti'' karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh müşkili'l-asar'da (4361) rivayet etti.

312 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

15- Abdullah b. Cud'an

 

1. Hz. Aişe

 

24794 (1) Hz. Aişe der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! İbn Cud'an Cahiliye döneminde akrabalık bağlarını gözetir ve muhtaçlara yemek yedirirdi. Bunlar kendisine bir fayda sağlar mı?" dediğimde: ''Hayır ey Aişe! Çünkü O, hiçbir gün: ''Allahım! Kıyamet günü günahlarımı bağışla'' demed(1 karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, iman 1/196 (214) ve Ebu Avane, iman 1/100 (240) rivayet ettiler.

 

 

16- Meşhur Şair imriu'I-Kays

 

1. Ebu Hureyre

 

24795 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmriu'l-Kays, cehenneme gidecek şairlerin sancaktarıdır'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (8/119): "Ahmed ve Bezzir rivayet ettiler. Senedinde tanımadığım Huşeym b. Beşir'in hocası Ebu'l-Cuheym bulunmaktadır. Diğer ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

17- Umeyye b. Ebi's-Salt

 

1. Şerid b. Süveyd

 

24796 (1) Amr b. eş-Şerid'in bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana ümeyye b. Ebi's-Salt'ın şiirlerinden okumamı istedi. Ona yüz beyit okudum. Kendisine her beyit okumamda: "Daha oku!" dedi. Bu şekilde yüz beyit okuduğumda: ''(Umeyye b. Ebus-Salt) neredeyse Müslüman olacakmış'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

24095 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ