MÜSNED-İ HANBEL

İSLAM ÖNCESİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

5- Firavun'un Kızının Tarayıcısı ve Beşikte iken Konuşan Bebek

 

1. İbn Abbas

 

24770 (1) İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsra (Mirac) gecesi götürüldüğüm zaman güzel bir kokuya rastladım. ''Ey Cibril! Bu güzel koku da nedir?'' dediğimde, Cibril: ''Bu, Firavun'un kızını tarayan kişinin ve çocuklarının kokusudur'' dedi. Ona: ''Onun durumu nedir?'' dediğimde şu karşılığı verdi: ''Bu kadını Firavun'un kızını tararken tarak elinden düştü. ''Allah'ın adıyla '' dedi (ve tarağı yerden aldı). Bunun üzerine kız:

''Babamın adıyla mı?'' deyince: ''Hayır, benim de, babanın da Rabbinin adıyla'' karşılığını verdi. Kız: ''Babamdan başka Rabbin var mıdır?'' deyince: ''Evet! vardır'' dedi. Bunu babama haber vereyim mi?'' deyince de: ''Evet, ver'' dedi. Kız babasına bu durumu bildirince, babası kadını çağırıp: ''Ey filan! Benden başka bir Rabbin var mıdır?'' diye sordu. Kadın: ''Evet! ikimizin de Rabbi Allah'tır'' cevabını verdi. Bunun üzerine Firavun, bakırdan büyük bir kazan yapılmasını emretti. Kazan ısıtıldıktan sonra da kadınla çocuklarının içine atılmasını emretti. Kadın ''Senden bir isteğim vardır'' deyince: ''Ne istiyorsun?'' dedi. Kadın: ''Benim kemiklerimle çocuklarımın kemiklerini bir araya toplayıp gömmeni istiyorum'' dedi. Firavun da: ''Senin bu isteğini yerine getireceğim'' dedi. Sonrada teker teker kazana atılmaya başladılar. Sıra süt emen çocuğa gelince sanki kadın geri çekilir gibi oldu. Bunun üzerine çocuk: ''Gir ey anne, çekinme, çünkü dünya azabı ahiret azabından daha kolaydır'' dedi. Bunun üzerine çocuğuyla beraber atıldı. '' İbn Abbas: "Küçükken dört kişi konuşmuştur. Bunlar İsa b. Meryem, Cüreyc'in arkadaşı, Yusufun şahidi ve Firavun'un kızını tarayan kadının oğludur."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (1/65) der ki: "Ahmed, Bezzar, Taberani, M. el-Kebir ile

M.el-Evsat'ta rivayet ettiler. Senedinde güvenilir olan Ata b. es-Saib bulunmaktadır."

 

 

 

24771 (2)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İsra (Mirac) gecesi götürüldüğü zaman güzel bir kokuya rastladı" dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

24772 (3)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), İsra (Mirac) gecesi götürüldüğü zaman güzel bir kokuya rastladı" dedi ve mana olarak aynısını aktardı. Ravi der ki: Ancak rivayetinde: "Rabbin kimdir?'' diye sorunca: ''İkimizin de Rabbi semadaki Allah'tır'' ibaresi geçmiştir. İbn Abbas'ın: "Küçükken dört kişi konuşmuştur" lafzını da zikretmemiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

24773 (4)- İbn Abbas, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söz konusu hadisin aynısını aktardı.

 

 

SONRAKİ