MÜSNED-İ HANBEL

İSLAM ÖNCESİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- İsrail Oğullarından Kaybolan Bir ümmet

 

1. Ebu Hureyre

 

24764 (1) Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsrailoğullarından bir ümmet kayboldu. Onların ne fenalık ettikleri bilinmez. Onların ancak fare oldukları görüşündeyim. Ona deve sütü konulduğunda içmediğini, koyun sütü konulduğunda ise içtiğini görmüyor musunuz?''

 

Bu hadisi Ka'b'a anlattığımda, bana: "Sen bunu bizzat Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" dedi. Kendisine: "Evet" diye cevap verdiğimde bu soruyu birkaç defa tekrarladı. Bunun üzerine ona: "Tevrat'ı okumuyor musun?" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/251) ve Müslim (2/292, 303) rivayet ettiler.

 

 

 

24765 (2)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Ebu Hureyre: "Fare başka bir canlıyken fareye dönüştürülmüş bir hayvandıL Zira kendisine deve sütü konulduğunda içmez, ama koyun sütü konulduğunda içer -veya- yer" dedi. Ka'b, ona: "Bunu Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" diye sorunca, Ebu Hureyre: "Tevrat bana mı indirildi ki?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/392) rivayet etti.

 

 

 

24766 (3)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Ebu Hureyre: "İsrail oğullarından bir nesil ortadan kayboldu" dedi ve fareyi zikredip: "Ona deve sütü konulduğunda yaklaşmadığını, koyun sütü konulduğunda ise onu içtiğini görmüyor musun?" dedi.

Ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den böyle mi işittin?" diye sorunca, Ebu Hureyre: "Tevrat'ı mı okudum ki?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

24767 (4)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Ebu Hureyre: "Fare başka bir canlıyken fareye dönüştürülmüş bir hayvandıL Zira kendisine deve sütü konulduğunda ona yaklaşmaz, ama koyun sütü konulduğunda ondan içer" dedi. Ka'b, ona: "Bunu Resulullah'tan mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittin?" diye sorunca, Ebu Hureyre: "Tevrat bana mı indirildi ki?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 412294 (2997) ve Taberani, M. es-Sağir"de (2/44) rivayet ettiler.

 

 

 

24768 (5)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''ümmetlerden bir ümmet kayboldu. Onların fare olup olmadıklarını Allah daha iyi bilir. Zira ona deve sütü konulduğunda ondan içmediğini görmüyor musun?"

 

[Sahih]

 

 

 

24769 (6)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Ebu Hureyre: "Fare başka bir canlıyken fareye dönüştürülmüş bir hayvandıL Size bunun delilini anlatayım. Kendisine deve sütü konulduğunda ona yaklaşmaz ama koyun sütü konulduğunda ondan içer" dedi. Ka'b, ona: "Bunu Resulullah'mı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyledi?" diye sorunca, Ebu Hureyre: "Tevrat bana mı indirildi ki?" karşılığılli verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ