MÜSNED-İ HANBEL

İSLAM ÖNCESİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- İsrail Oğulları ile Fetret Zamanının Sonuna Kadar Olan Kimselerln Kıssaları ve Arapların Cahiliye Dönemi Kıssacılar

 

1. Avf b. Malik

 

24742 (1) Bukeyr b. Abdullah b. el-Eşec der ki: Avf b. Malik ve Zu'l-Kela', Beytü'l-Makdis mescidine girdiler. Avf ona: "Amcan oğlu yanındadır" deyince, Zu'l-Kela': "O, insanların en hayırlısı -veyaiyisidir" dedi. Bunun üzerine Avf şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittiğime şahitlik ederim: ''Ancak, idareci veya memur veya üzerine vazife olmayan işlere karışan kimse kıssa anlatır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24743 (2)-Avf b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıssacılar üç sınıftır. Bunları idareci veya memur veya mağrur olan kimsedir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24744 (3)- Yakub b. Abdullah bildiriyor: Mesleme'nin kıssacısı Abdullah b. Yezid, Avf b. Malik'in şöyle dediğini söyledi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ancak idareci veya memur veya mağrur olan kimse kıssa anlatır" buyurduğunu işittim."

 

 

[Hasen]

 

 

 

24745 (4)- Kostantiniyye'de Mesleme'nin kıssacısı olan Abdullah b.

Yezid, Avf b. Malik eş-Eşca'i'nin şöyle dediğini söyledi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''İnsanIara ancak idareci veya memur veya mağrur olan kimse kıssa anlatır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24746 (5)- Kesir b. Murre bildiriyor: Avf b. Malik, Humus mescidine girdi ve insanların bir kişinin etrafında toplanmış olduğunu gördü. Oradakilere: "Bu topluluk ta nedir?" diye sorunca: "(Bu) Ka'b'dır, kıssa anlatmaktadır" dediler. Bunun üzerine: "Vay haline! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ancak idareci veya memur veya mağrur olan kimse kıssa anlatır'' buyurduğunu işitmedi mi?" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

24747 (6)- Abdu'l-Cebbar el-Havlani der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan bir adam mescide girdi ve Ka'b'ın kıssa anlattığını gördü. Oradakilere: "Bu kimdir?" diye sorunca: "(Bu) Ka'b'dır kıssa anlatmaktadır" dediler. Bunun üzerine: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ancak idareci veya memur veya mağrur olan kimse kıssa anlatır'' buyurduğunu işittim" dedi. Bu söz Ka'b'a ulaşınca bir daha kıssa anlattığı görülmedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3665), Darimi (2/319), İbn Mace, edeb 2/1235 (3753) ve Taberani, M. el-Kebir'de (18/56, 66) rivayet ettiler.

 

 

 

24748 (7)- Avf b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kıssacılar üç sınıftır. Bunları idareci veya memur veya mağrur olan kimsedir. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

24749 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara ancak idareci veya memur veya üzerine vazife olmayan işlere karışan kimse kıssa anlatır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/214) rivayet etti.

 

 

 

24750 (2)- Amr b. Şu'ayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanIara ancak idareci veya memur veya üzerine vazife olmayan işlere karışan kimse kıssa anlatır'' buyurdu. Kendisine: "Bize ulaşana göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): " ''ev murain'' ifadesi yerine) ''ev mutekellifun'' ifadesini kullanmıştır" dediğimde: "Ben, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde işittim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. Saib b. Yezid

 

24751 (1) Silib b. Yezid bildiriyor: "Ne Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında, ne de Ebu Bekr zamanında kıssa anlatılırdı. İlk olarak kıssa anlatan kimse Temim ed-Dari'dir. Bu kişi insanlara ayakta kıssa anlatmak için Ömer b. el-Hattab'dan izin istedi, o da kendisine izin verdi."

 

[Sahih]

 

Heysemi (906) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Bakiyye güvenilir olmakla birlikte müdellistir."

 

 

SONRAKİ