MÜSNED-İ HANBEL

İSLAM ÖNCESİ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Allah'ın Anıldığı Meclislerde Bulunmaya Teşvik

 

1. Bedir Savaşında Bulunan Biri

 

24752 (1) Kurdüs der ki: Bedir savaşına katılan bir adamın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi bir mecliste oturmak, benim için dört köle azat etmekten daha sevimlidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, ilm 3/324 (3667) ve Darimi, rikak 2/411 (2780) rivayet ettiler.

 

 

 

24753 (2)- Küfe'de kıssa anlatan Kurdüs b. Kays'ın bildirdiğine göre Bedir savaşına katılan bir adam Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Böylesi bir mecliste oturmak, benim için dört köle azat etmekten daha sevimlidir'' buyurduğunu işitmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

24754 (3)- Kıssa anlatan Kurdus der ki: Bedir ashabından bir adamın bize bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Böylesi bir mecliste oturmak, benim için dört köle azat etmekten daha sevimlidir'' buyurmuştur. Burada kıssalar anlatılan meclisler kastedilmektedir.

 

[Hasen]

 

 

2. Ebu Umame

 

24755 (1) Ebu Umame der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinden Mescid'e çıkınca kıssacının biri bir şeyler anlatıyordu. Adam Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce durdu. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Devam et! Sabah namazından sonra güneş doğana kadar (namaz kıldığım yerde) oturmam, benim için dört köle azat etmemden daha sevimlidir. İkindi namazından sonra da güneş batana kadar (namaz kıldığım yerde) oturmamı benim için dört köle azat etmemden daha sevimlidir."

 

[Hasen]

 

Heysemi (911) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin ifadesi şöyledir: "Kıssa anlatmaya devam et! Andolsun ki sabah namazını kılmandan sonra Güneş batıncaya kadar ben bu yerde oturmayı .... " Ravileri güvenilir olarak değerlendirilmiştir. Ancak senedinde yer alan, Ebu Umame'nin ravisi Ebu'l-Ca'd, eğer el-Gatafani ise, Sahih'in ravilerindendir. Eğer başkası ise kendisini tanımıyorum."

3207 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Sahabeden Biri

 

24756 (1)-z Mus'ab b. ez-Zübeyr der ki: Kıssacı Ebu Talha, Malik b. Enes'in yanına gelip: "Ey Ebi Abdullah! Bir topluluk beni: ''Ailah, İbrahim'e salat etsin. Şüphesiz ki övülmeye layık olan yalnız Sensin, şan ve şeref sahibi de Sensin. Muhammed'e, Ehl-i Beytine ve eşlerine de salat etsin '' hadisini anlatmaktan menetti" dedi. Bunun üzerine Malik: "Bunu anlat, bunu bildir ve söyle" dedi.

 

Diğer tahric: Burada kasdedilen hadis, Muvatta'da (1/165) da yer alan Ebu Humeyd esSilidi'nin rivayet ettiği hadistir.

 

 

SONRAKİ