MÜSNED-İ HANBEL

NEBİLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

39- Hz. isa'nın Ahir Zamanda Hükmetmesi, Haçı Kırması ve Domuzu Öldürmesi

 

1. Ebu Hureyre

 

24733 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yakın bir zamanda İbn Meryem size adil bir idareci olarak inecek, haçı kıracak, domuzu öldürecek ve cizyeyi kaldıracaktır. Malokadar çoğalacak ki kimse malı kabul etmeyecektir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/343, 5/86) ve Müslim (1/54) rivayet ettiler.

 

 

 

24734 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Canım elinde olana yemin olsun ki, yakın bir zamanda İbn Meryem size adil bir idareci, doğru bir imam olarak inecek, haçı kıracak, domuzu öldürecek ve cizyeyi kaldıracaktır. Mal okadar çoğalacak ki kimse malı kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

 

24735 (3)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İbn Meryem iner ve imamınız olursa -veya- imamınız sizlerden ise ne yaparsınız?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6/357, 358) ve Müslim (1/54) rivayet ettiler.

 

 

 

24736 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İmamınız kendinizden iken İsa b. Meryem inerse ne yaparsınız?'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

24737 (5)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsa b. Meryem inecek, domuzu öldürüp haçı yok edecek ve namaz için yanına toplanacaklardır. O mal verecek, ama malı kimse kabul etmeyecektir. Haracı da kaldıracaktır. Revha'ya konaklayarak hac veya umre veya ikisini birden ifa edecektir. '' Ravi der ki: Sonra Ebu Hureyre: "Kitap ehlinden hiçbir kimse yoktur ki, ölmeden önce ona iman etmiş olmasın. Kıyamet gününde o, onlara şahitlik edecektir"[Nisa 159] ayetini okudu.

Hanzale der ki: Ebu Hureyre: "Burada İsa'nın ölümünden önce ona iman edecekleri kastedilmektedir" dedi. Hadisin bu kısmı, Allah Resulü'nden midir (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yoksa Ebu Hureyre'nin dediği bir şey midir bilmiyorum.

 

[Sahih]

 

 

 

24738 (6)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yakın bir zamanda Mesih İsa b. Meryem, doğru bir idareci ve adil bir imam olarak inecektir. O; indiği zaman domuzu öldürecek, haçı kıracaktır. Davet tek (Allah'a) olacaktır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den ona selam söyleyin'' veya: ''Ona selam söylerim. Ben onunla konuşurum o da beni tasdik eder. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat anı geldiğinde: ''Ben den ona selam söyleyin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (12568) der ki: "Bunu Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde Kesir b. Zeyd vardır ki Ahmed ve çoğunluk onu güvenilir görürken, Nesai ve başkaları zayıf görmüştür. Diğer ravileri güvenilir ravilerdir."

 

 

 

24739 (7)- Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sizden yaşayanların hidayet yolunda lider ve adil idareci olan İsa b. Meryem ile karşılaşması yakındır. O, haçı kıracak domuzu öldürecek ve cizyeyi kaldıracaktır. Onun zamanında savaş silahları da ortadan kalkacaktır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, büyu' (3/107), Müslim, iman 1/135 (155), Tirmizi, fiten 4/506 (2233, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

24740 (8)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''İsa b. Meryem, adil bir idareci olarak inecek haçı kıracak, domuzu öldürecektir ve cizyeyi kaldıracaktır. Genç develer bırakılacak ve kimse onları almayacaktır. Kin'i, düşmanlılığı ve hasedi ortadan kaldıracaktır. Mal vermek için çağrılacak ve kimse malı kabul etmeyecektir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/94) rivayet etti.

 

 

 

24741 (9)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Canım elinde olana yemin olsun ki, yakın bir zamanda İbn Meryem adil bir idareci olarak inecek, haçı kıracak, domuzu öldürecek ve cizyeyi kaldıracaktır. Mal o kadar çoğalacak ki kimse malı kabul etmeyecektir. ''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ