MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

35- Habbab b. el-Eret

36- Hureym el-Esedi

37- Huzeyme b. Sabit

 

35- Habbab b. el-Eret

 

1. Habbab b. el-Eret

 

26608- Harise b. Mudarrib der ki: Hasta olan Habbab'ın yanına girdim. Yarasından dolayı yedi defa dağlanmıştı. "Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse ölmeyi temenni etmesini'' buyurduğunu işitmeseydim ölmeyi temenni ederdim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında tek bir dirhemimin dahi olmadığı günleri bilirim. Oysa şimdi evimin bir köşesinde kırk bin dirhemim var" dedi. Sonra kefeni getirildi. Habbab kefeni görünce ağlayarak şöyle dedi: "Ama Hamza'ya kefen olarak alacalı bir hırkadan başka bir şey bulunamamıştı. Başı örtülünce ayakları, ayakları örtülünce de başı açıkta kalıyordu. Sonunda başı üzerine çekildi ve ayakları da ızhır otuyla kapatıldı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3674) rivayet etti.

 

 

 

26609 (1) Cafer b. Amr b. ümeyye, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek başıma beni gözcü olarak Kureyşlilere gönderdi. Birileri beni görebilir korkusunu da taşıyarak Hubeyb'in (cesedinin) bağlı olduğu direğe çıkıp onu çözdüm. Hubeyb yere düşünce ben biraz geriye çekildim. Sonra dönüp baktığımda Hubeyb'i yerinde göremedim. Sanki yer yanlmış da içine girmişti. Hala şu ana kadar Hubeyb'den hiçbir iz yoktur."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (9637) der ki: "Hadisi İmam Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden İbrahim b. İsmail b. Mucemmi' zayıftır."

 

 

 

26610 (2)- Cafer b. Amr b. ümeyye, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tek başıma beni göz cü olarak Kureyşlilere gönderdi. Birileri beni görebilir korkusunu da taşıyarak Hubeyb'in (cesedinin) bağlı olduğu direğe çıkıp onu çözdüm. Hubeyb yere düşünce ben biraz geriye çekildim. Sonra dönüp baktığımda Hubeyb'i yerinde göremedim. Sanki yer yanlmış da içine girmişti. Hala şu ana kadar Hubeyb'den hiçbir iz yoktur."

 

[Zayıf]

 

 

36- Hureym el-Esedi

 

1. Hureym

 

26611- Hureym b. Fatik el-Esedi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Ey Hureym! İki şey sende olmasa çok iyi biri olurdun'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bu iki şey nedir?" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İzarını yere kadar salman ve saçlarını (çok) uzatmandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4157) rivayet etti.

20445 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

37- Huzeyme b. Sabit

 

1. Huzeyme

 

26612- Umare b. Huzeyme el-Ensari, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından biri olan amcasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedevinin birinden bir at satın aldı ve ona bedelini vermek için peşinden gelmesini istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hızlıca yürürken bedevi ise arkadan yavaşça geliyordu. O esnada bazı adamlar bedevinin etrafında toplanıp elindeki atı satın almak istediler. Fakat onu Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satın aldığını bilmiyorlardı.

Adamın biri ata Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aldığı fiyattan daha yüksek bir fiyat verince bedevi, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu atı alacaksan al, yoksa satacağım!" diye seslendi. Bedevinin bu seslenmesini duyan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ben senden bu atı satın almadım mı ki?'' diye sorunca, bedevi: "Hayır! Vallahi onu sana satmış değilim" karşılığını verdi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Bilakis ben onu senden satın aldım'' buyurdu.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bedevinin bu şekilde karşılıklı konuşmalarını duyan insanlar da oraya toplanmaya başladılar. Bedevi: "O zaman sana sattığıma dair bana şahit getir" deyince orada toplanan müslümanlar bedeviye: "yazıklar olsun sana! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğrudan başka bir şey söylemez!" diye çıkışmaya başladılar.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bedevinin konuşmaları bu şekilde devam ederken Huzeyme geldi. Bedevi bir daha: "Sana sattığıma dair bana şahit getir" deyince, Huzeyme: "Atı ona sattığına dair ben şahitlik ederim!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyme'ye dönüp: ''Neye dayanarak şahitlik ediyorsun?'' diye sorunca, Huzeyme: "(Allah tarafından) doğrulanmana dayanarak" cevabını verdi. Ondan sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyme'nin şahitliğini iki erkeğin şahitliğine denk saydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3607) ve Nesai (7/301) rivayet ettiler.

15596 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Huzeyme

 

26613- Umare b. Huzeyme bildiriyor: Huzeyme rüyasında Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alnının üzerine secde ettiğini gördü. Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip bunu anlatınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yere uzandı ve: ''Rüyanı doğru çıkar'' buyurdu. Bu şekilde Huzeyme, Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alnına secde etti.

 

[Hasen]

 

19859 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ