MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

38- Rafi' b. Hadic

39- Rabia b. Ka'b el-Eslemi

 

38- Rafi' b. Hadic

 

1. Rati'nin Kansı

 

26614- Rafi' b. Hadic'in hanımı bildiriyor: Rafi', Uhud veya Hayber savaşında -Ravi Amr, hangi savaş olduğu konusunda tereddüt etmiştirResulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte savaşırken göğsünden bir ok darbesi aldı. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Şu oku çekip çıkar!" dedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Rafi istersen oku ucuyla beraber hepsini çekip çıkarayım, istersen de okun ucunu bırakıp kalanını çekip çıkarayım. Kıyamet gününde de şehid olduğuna şahitlik ederim!'' buyurdu. Rafi': "Ey Allah'ın Resulü! Okun ucunu bırakıp kalanını çıkar. Kıyamet gününde de şehid olduğuma dair şahitlik et!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) okun ucunu göğsünde bırakıp kalanını çekip çıkardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 4/239 (4242) rivayet etti. Heysemi (1/346) der ki: "Şayet Rafi'nin karısı ashabdan ise ravileri güvenilirdir. Ashabdan değilse de bu kadını tanımıyorum."

 

 

39- Rabia b. Ka'b el-Eslemi

 

1. Rabia b. Ka'b

 

26615- Rabia b. Ka'b der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''İstediğin varsa söyle yapayım'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Müsaade et durumuma bakayım ve isteğimi bildireyim" dedim. Dünyalık olarak isteyebileceğim her bir şeyin bir gün tükeneceğini, benim için en hayırlısının ahiretime yönelik bir şeyler istemek olduğunu düşündüğümde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdim. ''Ne istiyorsun?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Rabbinin katında bana şefaatçi ol da beni cehennem azabından uzak tutsun" dedim. ''Bunu istemeni sana kim söyledi?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Vallahi kimse söylemiş değil! Ama düşününce dünyalıkların geçici olduğunu gördüm ve ahiretime yönelik bir şeyler istemeyi uygun buldum" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman bu konuda çokça namaz kılarak bana yardımcı ol'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Müslim, salat 1/353 (489), Ebu Davud, salat 2/35 (1320) ve Nesai, salat 2/227 (1138) rivayet ettiler. 6249 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ