MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Cafer b. Ebi Talib ve Oğullarının Faziletleri

26- Culeybib

27- Harise b. Suraka

28- Harise b. en-Nu'man

29- Hatib b. Ebi Beltea

 

25- Cafer b. Ebi Talib ve Oğullarının Faziletleri

 

1. Abdullah b. Eslem

 

26576- Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Ubeydullah b. Eslem bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cafer b. Ebi Talib'e: ''Sima olarak da, huyolarak da bana benziyorsun'' buyururdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/654 (3765," hasen sahih") ve Hakim (3/211) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

26577- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra, Cafer b. Ebi Talib'ten daha güzel ayakkabılara sahip olan, daha güzel ayakkabıları giyen, daha güzel bineklere binen ve daha güzel eğerlere kurulan biri yoktur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/654 (3764, "hasen sahih ğarib") ve Hakim, meğazi (3/41) rivayet ettiler.

 

 

3. Abdullah b. Cafer

 

26578- Cafer b. Halid b. Sarre, babasından bildiriyor: Abdullah b. Cafer şöyle dedi: "Çocukken Abbas'ın oğulları Kusem ile Ubeydullah'la nasıl oynadığımızı görmeliydin. Oynarken bineği üzerinde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradan geçti ve beni kastederek: ''Şunu bana kaldırın!'' buyurdu. Beni alıp önüne bindirdi, Kusem'e de işaret ederek: ''Bunu da kaldırın'' buyurdu. Onu da alıp arkasına bindirdi. Abbas, Ubeydullah'ı Kusem'den daha fazla severdi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcasından çekinmedi ve Kusem'i bindirip Ubeydullah'ı bıraktı. Sonra başımı üç defa okşadı ve her okşayışında: ''Allahım! Caferin çocuklarını, ondan sonra sen gözet!'' diye dua etti."

Abdullah'a: "Kusem'e ne oldu?" diye sorduğumda: "Şehit düştü" karşılığını verdi. "Allah ve Resulü hayırlı olanı herkesten iyi bilirler" dediğimde, Abdullah: "Evet" diyerek bana katıldı.

 

25813 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

26- Culeybib

 

1. Ebu Berze

 

26579- Ebu Berze bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir savaşa çıkmıştı. Savaş sonrası: ''Aramızda olmayan var mı?'' diye sorduğunda, ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Evet! Falan kişiler yok" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Oysa ben Culeybib'i göremiyarum! Onu arayın'' buyurdu. Onu aradıklarında öldürdüğü yedi kişinin yanında olduğunu gördüler. Onu da öldürmüşlerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip başucunda durdu ve:

"Yedi kişiyi öldürdü, sonra da onu öldürdüler. Bu bendendir, ben de ondanım! Yedi kişiyi öldürdü, sonra da onu öldürdüler. Bu bendendir, ben de ondanım'' buyurdu. Sonra onu kaldırdılar ve Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kollarına koydular. Defnedilene kadar da Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kollarında kaldı." Ravi onun yıkanıp yıkanmadığını zikretmez.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fadail 4/1918 (2472), İbn Hibban (s. 563, no. 2269) ve Beyhaki (4/21) rivayet ettiler. Heysemi (9/367): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

27- Harise b. Suraka

 

1. Enes b. Malik

 

26580 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Harise (Bedir'deki) savaşta neler olduğunu görmek için gittiği sırada gelen bir okla öldü. Annesi: "Ey Allah'ın Resulü! Harise'nin yanımdaki değerini biliyorsun. Şayet cennette ise sabrederim. Ancak cennette değilse neler yapacağımı sen de göreceksin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ey ümmü Harise! Cennet bir tane değildir. Cennet içinde de cennetler vardır ve oğlun Harise onlardan en iyisinin içindedir'' veya: "Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi -ki bu ifadelerden hangisi olduğu konusunda ravi Yezid şüphe etmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 6/26 (2809) rivayet etti.

 

 

 

26581 (2)- Enes bildiriyor: ümmü Harise: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet Harise hayırlı olan bir şeye (cennete) nail olmuşsa sabrederim. Değilse de çok ağlarım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Harise! Bir değil birçok cennet vardır ve oğlun da Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26582 (3)- Enes der ki: Halamın oğlu Hirise savaş alanına savaşmak için değil de neler olduğunu görmek için gitmişti. Ancak gelen bir okla öldü. Annesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet oğlum cennette ise sabredip karşılığını Allah'tan beklerim" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Harise! Bir değil birçok cennet vardır ve Harise de Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26583 (4)- "Enes b. Malik der ki: Hirise b. Suraka'nın annesi ümmü'rRubeyyi' Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Oğlu Hirise, Bedir savaşında serseri bir ok isabetiyle ölmüştü. "Ey Allah'ın Resulü! Bana Harise'den bahseder misin? Şayet cennette ise sabrederim. Ancak cennette değilse onun için elimden geldiği kadar ağlayayım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Harise! Cennet içinde de cennetler vardır ve oğlun Harise, onlardan Firdevs-i Ala cennetini elde etmiştir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Katide der ki: "Firdevs, cennetin orta yerinde en yüksek ve en güzel yerdir."

 

 

 

26584 (5)- Enes bildiriyor: ümmü Harise'nin oğlu, Bedir savaşı sırasında serseri bir okla öldürülmüştü. ümmü Harise, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Harise'yi ne çok sevdiğimi biliyorsun. Şayet cennette ise ona ağlamayayım. Ancak değilse neler yapacağımı göreceksin" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: 'Aklını mı yitirdin? Sadece bir cennetin olduğunu mu sanıyorsun? Birçok cennet vardır ve oğlun da Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26585 (6)- Enes bildiriyor: Henüz çocuk olan Harise b. er-Rubeyyi' neler olduğunu seyretmek için Bedir'e savaş alanına gitti. Ancak serseri bir okun boğazına isabetiyle öldü. Annesi Rubeyyi', Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Harise'nin yanımdaki değerini biliyorsun. Şayet cennet ahalisinden biri olduysa sabrederim. Değilse Allah neler yapacağımı görecektir" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ey ümmü Harise! Cennet bir tane değildir. Cennet içinde de cennetler vardır ve oğlun Harise Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26586 (7)- Enes b. Malik der ki: Halamın oğlu Harise savaşmak için değil de neler olduğunu seyretmek için Bedir'e savaş alanına gitti. Ancak bir okun kendisine isabet etmesiyle öldü. Halam da olan annesi Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet oğlum cennette ise sabredip karşılığını Allah'tan beklerim. Değilse Allah neler yapacağımı görecektir" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Harise! Bir değil birçok cennet vardır ve Harise de Firdevs-i Ala'da olacaktır'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26587 (8)- Enes b. Malik der ki: Harise, Bedir savaşında ölünce annesi ümmü Harise: "Ey Allah'ın Resulü! Şayet oğlum cennette olmayacaksa ona daha çok ağlayayım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Harise! Bir değil birçok cennet vardır ve Harise de Firdevs-i Ala'yı elde etmiştir'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

28- Harise b. en-Nu'man

 

1. Hz. Aişe

 

26588- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Rüyamda kendimi cennette gördüm. İçeride bir okuma sesi işittim. ''Bu kim?'' diye sorduğumda, bana: ''Harise b. en-Nulman'' dediler. İşte iyilerinizin konumu budur. İyilerinizin sonu budur. '' Harise de insanlar içinde annesine en fazla iyilikte bulunan kişiydi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8231) ve İbn Hibban (7015) rivayet ettiler.

22267 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Harise b. en-Nu'man

 

26589- Harise b. en-Nu'man der ki: Resulullah (s.a.v.) ile karşılaştım, yanında Cibril vardı ve insanların oturdukları yerde oturmuşlardı. Selam verdim ve geçip gittim. Dönüşte Resulullah (s.a.v.) Cibril'den ayrıldıktan sonra bana: ''Benimle beraber olan kişiyi gördün mü?'' diye sordu. "Evet!" dediğimde: ''O; Cibril'di ve selamına karşılık verdi'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (446) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (3226) rivayet etti.

Heysemi (15737) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

29- Hatib b. Ebi Beltea

 

1. İbn Ömer

 

26590- İbn Ömer bildiriyor: Hatib b. Ebi Belte'a, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna getirildi. (Mekke'ye doğru ordu çıkacağına dair Mekkelilere gizlice yazdığı mektubu kendisine göstererek): ''Bu mektubu sen mi yazdın?'' diye sorunca, Hatib: "Evet! Ey Allah'ın Resulü! Ama Vallahi kalbimdeki imanda herhangi bir değişiklik olmuş değildir. Buradaki herkesin Kureyş'te ailesini müşriklere karşı koruyacak yakınları ve akrabaları var. Ben de oradaki ailemi koruma için böylesi bir mektubu yazdım" karşılığını verdi. Hz. Ömer: "İzin ver de onu öldüreyim!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu yapar mısın?'' diye sordu. Ömer: "İzin verirsen yaparım" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama nereden biliyorsun, belki de Allah Bedir savaşına katıfanlara rahmet bakışıyla bı kıp: ''İstediğinizi yapın (sizleri bağışladım)'' buyurmuştur'' dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (14/384) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/303) zikretmiş ve: "Ebu Ya'la da rivayet etti. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

26591 (1) Cabir der ki: Hatib b. Ebi Belte'a'ya ait bir köle Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına Hatib'i şikayet etmek üzere geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hatib cehenneme gidecek!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanılıyorsun! Oraya asla girmeyecek, zira O, Bedir savaşı ile Hudeybiyelde bulundu'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1942 (2195), Tirmizi, menakib 5/697 (3864, "hasen sahih"), İbn Ebi Şeybe 12/155 (12398) ve Abdurrezzak 11/236 (20418) rivayet ettiler. Hakim (3/301) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26592 (2)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Hatib'in bir kölesi Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına Hatib'i şikayet etmek üzere geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Hatib cehenneme girecek!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yanılıyorsun! Oraya girmeyecek, zira O, Bedir savaşı ile Hudeybiyelde bulundu'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

3. ümmü Mübeşşir

 

26593- Ümmü Mübeşşir der ki: Hatib'in bir kölesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Vallahi Hatib cennete giremeyecek!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yanılıyorsun! Zira o, Bedir savaşı ile Hudeybiyel de bulundu'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (25/265) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ