MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Cerir b. Abdillah el-Beceli

 

1. Cerir b. Abdillah

 

26567- Cerir der ki: Medine'ye yaklaştığım zaman devemi çöktürdüm. İç çamaşırlarımı değiştirip kaftanımı giydim. Gelip Mescid'e girdiğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe veriyordu. Girdiğimde herkes bana bakmaya başladı. Yanımda oturana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle ilgili bir şey söyledi mi?" diye sorduğumda: "Evet, en güzel bir şekilde andı. Hutbe verirken arada: ''Birazdan şu kapıdan Yemenliferin en hayırlılarından biri içeriye girecek. Bilin ki yüzünde meleğin silme izi vardır'' buyurdu" dedi. Bunun üzerine Allah'a hamdettim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8246) ve İbn Huzeyme (1797-8) rivayet ettiler.

25519 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Cem b. Abdillah

 

26568 (1) Cerir der ki: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kapıdan hiç geri çevirmedi ve ne zaman berıi görse yüzüme tebessüm ederdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad 5/162 (3025), Müslim (6446), Tirmizi 5/678 (3820, "hasen Sahih") ve İbn Mace 1/56 (159) rivayet ettiler.

 

 

 

26569 (2)- Cerir der ki: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} bem kapıdan hiç geri çevirmedi ve ne zaman beni görse yüzüme tebessüm ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

26570 (3)- Cerir b. Abdillah der ki: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kapıdan hiç geri çevirmedi ve ne zaman beni görse yüzüme tebessüm ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

26571 (4)- Cerir der ki: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kapıdan hiç geri çevirmedi ve ne zaman beni görse yüzüme tebessüm ederdi."

 

[Sahih]

 

 

 

26572 (5)- Cerir der ki: "Müslüman olduğumdan beri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni kapıdan hiç geri çevirmedi ve ne zaman beni görse yüzüme gülümserdi."

 

[Sahih]

 

 

3. Gerir b. Abdillah

 

26573-z Süfyan bildiriyor: "Cerir b. Abdillah'ın oğullarından birinin bana bildirdiğine göre Cerir'in ayakkabısı, bir arşın uzunluğundaydı."

 

[Sahih]

 

 

4. Gerir b. Abdillah

 

26574- Ebu Zür'a b. Amr b. Cerir der ki: Cerir: "Verilen emirleri dinleyip itaat etmek ve her müslümana karşı samimi olmak şartıyla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim" dedi. Bundan dolayı Cerir bir şey satın alıp da aldığı şey verdiği paradan daha iyi olursa vefasını göstermek için mal sahibine: "Vallahi aldığımız ın sana verdiğimizden daha iyi olduğunu bil" derdİ.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4945) ve Nesai (7/140) rivayet ettiler.

22463 (12)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Cerir b. Abdillah

 

26575- Kays der ki: Cerir b. Abdullah bana şunu anlattı: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Zu'l-Halasa'nın derdinden beni kurtarmaz mısın?'' buyurdu. Bu, Has'em kabilesinde bulunan ve Yemen Kabesi diye isimlendirilen bir put eviydi. Ahmes kabilesinden yüz eHi kişilik bir süvari birliği ile yola çıktım. Ahmes kabilesi ata iyi binerdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e benim atın üzerinde bile duramadığımı söylediğimde göğsüme öyle bir vurdu ki parmağının izi göğsümde çıktı. Sonra: ''Allahım! Onu (at üzerinde) sabit tut! Onu hidayete eren ve erdiren biri kılr diye dua etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3020, 3076, 4356) rivayet etti.

13347 (3)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ