MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

23- Cabir b. Abdillah

 

1. Cabir b. Abdillah

 

26561- Ebu Abdirrahman el-Hubuli der ki: Bir yolculuk sırasında Cabir b. Abdillah'ın devesi yere çöktü ve bir daha kalkmadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona uğrayınca: ''Ey Cabir! Ne oldu?'' diye sordu. Cabir olanları anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinden inip devenin yanına gitti ve Cabir'e: ''Ey Cabir! Bin!'' buyurdu. Cabir: "Ey Allah'ın Resulü! Ama deve kalkmıyor" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Bin'' buyurdu. Bunun üzerine Cabir deveye bindi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) deveye ayağıyla vurunca deve öyle bir sıçradı ki Cabir ona tutunmamış olsaydı üzerinden düşerdi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cabir'e: ''Ey Cabir! Şimdi ailenin yanında gidebilirsin. Sana şunları şunları hazırlamış olduklarını da göreceksin'' buyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hazırlıklar için yatakları bile zikretti ve: ''Biri erkeğe, biri karısına biri de gelen misafire olmak üzere kişi için üç yatak yeterlidir. Dördüncü yatak şeytanın olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Müslim (5503), Ebu Davud (4142) ve Nesai (6/135) rivayet ettiler.

25961 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

26562- Muhammed b. el-Münkedir der ki: Ölmek üzere olan Cabir b.

Abdillah'ın yanına girdim ve: "Benden Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e selam söyle" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, ceni/iz 1/466 (1450) rivayet etti.

 

 

3. Cabir b. Abdillah

 

26563- Cabir der ki: Evlendiğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

"Yataklarına örtü aldın mı ?'' diye sordu. "Biz kim, örtü almak kim!" dediğimde: ''Ama ilerde bu tür şeyleriniz de olacak'' buyurdu. Şimdi karıma: "Şu örtüleri kaldır" dediğimde bana: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda: ''İlerde bu tür şeyleriniz de olacak'' buyurmadı mı?" karşılığını veriyor.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5500), Ebu Davud (4145) ve Nesai (6/136) rivayet ettiler.

 

 

4. Cabir b. Abdillah

 

26564- Cabir der ki: Babamın borcu konusunda yardım istemek üzere Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben yanınıza gelirim'' buyurdu. Eve gittim ve karıma: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiği zaman sakın onunla konuşma ve ondan bir şey isteme" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize gelince evde beslediğimiz bir koyunu kestik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sanırım eti sevdiğimizi de biliyorsun'' buyurdu. Yemek sonrası evden çıkarken kanm:

"Bana ve kocama dua et" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Onlara hayırlar ihsan et'' diye dua etti. Daha sonra karıma: "Ben seni uyarmadım mı?" dediğimde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimize girip de bize dua etmeden çıkacağını mı düşünüyorsun" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5/159) ve Müslim, zekat 2/756 (1078) rivayet ettiler.

 

 

5. Cabir b. Abdillah

 

26565- Cabir der ki: "Hasta olduğumda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katıra veya ata binmeden yürüyerek ziyaretime geldi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, marad (7/154), Ebu Davud 3/474 (3096) ve Tirmizi 5/691 (3851; "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

6. Cabir b. Abdillah

 

26566- Cabir b. Abdillah der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile on dokuz savaşa katıldım. Babam engel olduğu için Bedir ile Uhud savaşlarına katılamadım. Ancak babam Abdullah, Uhud savaşında ölünce sonrasında Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katıldığı hiçbir savaştan geri kalmadım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (1065) ve Müslim (4721) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ