MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Müezzin Bilal

 

1. İbn Abbas

 

26558- İbn Abbas der ki: İsra gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürüldüğünce cennete girdi. Cennetin bir köşesinde bir ses işitti. ''Ey Cibril! Bu ne?'' diye sorunca, Cibril: "Bu müezzin Bilal'ın sesidir" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonra insanların arasına geri döndüğünde: ''Bilal kurtuldu! Zira onunla ilgili şunu şunu gördüm'' buyurup gördüklerini anlattı.

 

[Hasen]

 

Heysemi O der ki: "Ahmed rivayet etti. Kabıls dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilir bulunmuştur. Ama kendisinde zayıflık vardır."

 

 

2. Enes b. Malik

 

26559- Enes b. Malik bildiriyor: Bilal sabah namazına geç gelince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neden geç geldin?'' diye sordu. Bilal şu karşılığı verdi: "Fatıma'ya uğradığımda tahıl öğütüyordu, çocuğu da ağlıyordu. Ona: "İstersen öğütme işini ben yapayım sen çocuğu sustur, istersen de ben çocuğa bakanın sen öğütme işini yap" dediğimde: "Ben çocuğuma senden daha çok şefkat gösteririm" karşılığını verdi. Bundan dolayı geciktim." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Fatima'ya şefkat gösterdin, Allah da sana merhamet etsin'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (18258) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilirdir. Sadece Za'feran'ın dostu Ebu Haşim Enes'ten dinlememiştir. Allah en doğrusunu bilir."

 

 

3. İbn Ömer

 

26560- Salim bildiriyor: Şairin biri İbn Ömer'in yanında (İbn Ömer'in oğlu Bilal'i kastederek): "Abdullah'ın oğlu Bilal, en hayırlı Bilal'dır" deyince, İbn Ömer: "Yanıldın! Zira en hayırlı Bilal, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Bilal'idır" kaşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ