MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

19- Enes b. Malik

20- (Enes b. Malik'in Amcası) Enes b. en-Nadr

21- Bureyde el-Eslemi

 

19- Enes b. Malik

 

1. Enes b. Malik

 

26543 (1) Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Süleym'in yanına girince, ümmü Süleym ona hurma ile yağ getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oruçlu olduğu için: ''Yağınızı tulumunuza, hurmanızı da torbanıza geri koyun'' buyurdu. Sonra evin bir köşesine gidip iki rekat namaz kıldı. Biz de arkasında namaz kıldık. ümmü Süleym ile ev ahalisine dua etti. ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Senden özel bir isteğim var" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nedir?'' diye sordu. ümmü Süleym:

 

"Hizmetçin Enes (için dua etmen)" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünya ve ahirete yönelik ne kadar hayır varsa hepsi için bana dua etti. Dualarından biri de: ''Allahım! Ona mal ve çocuk bahşet ve bunları ona bereketli kıl'' şeklindeydi. Bunun içindir ki Ensar arasında varlıklı olanlardan biriyim. Ancak (tüm malım nakit olduğu için) yüzüğümden başka altın ve gümüşüm yok. Büyük kızım Umeyne bana, Haccac'ın Basra'ya gelişine kadar soyumdan yüz yirmi küsur kişinin defnedildiğini söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, mesacid 1/458 (512) ve Tirmizi, menakib 5/681 (3829, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26544 (2)- Enes der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Süleym'in yanına girince, ümmü Süleym ona yağ ile hurma getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yağınızı tulumunuza, hurmanızı da torbanıza geri koyun, çünkü oruçluyum'' buyurdu. Sonra evin bir köşesine gidip namaz kıldı. Biz de arkasında namaz kıldık. ümmü Süleym ile ev ahalisine dua etti. ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Senden özel bir isteğim var" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nedir?'' diye sordu. ümmü Süleym:

"Hizmetçin Enes (için dua etmen)" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünya ve ahirete yönelik ne kadar hayır varsa hepsi için bana dua etti. Dualarından biri de: ''Allahım! Ona mal ve çocuk bahşet ve bunları ona bereketli kıl'' şeklindeydi. Kızım bana, soyumdan yüz yirmi küsur kişinin defnedildiğini söyledi. Ensar içinde de varlıklı olanlardan biriyim.

 

[Sahih]

 

 

2. ümmü Süleym

 

26545- Enes b. Malik bildiriyor: ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Hizmetçin Enes için dua et" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ona bolca mal ve çocuk bahşet ve bunları ona bereketli kıl'' diye dua etti. Çocuklarımdan birinin bana söylediğine göre oğullarımdan ve torunlarımdan yüzden fazla kişi gömülmüştür.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (6378-9), Müslim (2480) ve Tirmizi (3829) rivayet ettiler.

 

 

3. Enes b. Malik

 

26546 (1) Enes b. Malik der ki: Eve gitmek üzere Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanından çıktım. Yolda oynayan çocuklarla karşılaştığımda oyunları hoşuma gitti ve durup izlemeye başladım. Ben durmuş onları seyrederken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip yanımda durdu. Çocuklara selam verdikten sonra bir işi için beni gönderdi. Dönmem gerekenden daha geç bir vakitte eve gittiğimde annem: "Evladım! Neden geç kaldın?" diye sordu. "Resulullah (sallallahu al8yhi v8s8ll8m) bir işi için beni bir yere gönderdi" dedim. Annem: "Evladım! Ne işi?" diye sorunca: "Anneciğim! Bu bir sır" karşılığını verdim. Bunun üzerine annem: "Evladım! Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrını iyice muhafaza et" dedi.

Sabit el-Bünanı der ki: Enes'e: "Ey Ebu Hamza! O işin ne olduğunu hala hatırlıyor musun?" diye sorduğumda, Enes: "Evet, Vallahi hatırlıyorum! Ancak söyleyemem. Ey Sabit! Şayet birine söyleyecek olsaydım da bu kişi sen olurdun" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3299) rivayet etti.

 

 

 

26547 (2)- Enes b. Malik der ki: Çocuklarla birlikte oynarken Hz.

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi. Bize selam verdikten sonra elimi tuttu ve birine bir haberi ulaştırmak için bir yere gönderdi. Kendisi de bir duvarın gölgesinde oturup ben geri gelene kadar bekledi. Daha sonra annem ümmü Süleym'in yanına döndüğümde: "Neden geç kaldın?" diye sordu. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir haberi ulaştırmak için beni bir yere gönderdi" dediğimde, ümmü Süleym: "Ne haberi?" diye sordu. "Bu bir sır" karşılığını verdim. Bunun üzerine annem: "Evladım! Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrını iyice muhafaza et" dedi. Daha sonra da onu hiç kimseye söylemedim.

 

[Sahih]

 

 

 

26548 (3)- Sabit bildiriyor: Enes bana şunu anlattı: "Çocuklarla birlikte oynarken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi, Bize selam verdikten sonra beni çağırdı ve bir iş için bir yere gönderdi. Annemin yanına geç döndüğümde bana: "Neden geç kaldın? Nerdeydin?" diye sordu. "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir iş için bir yere gönderdi" dedim Annem: "Evladım! Ne işi?" diye sorunca: "Bu bir sır" karşılığını verdim. Bunun üzerine annem: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrını kimseye anlatma" dedi." Sonra Enes bana: "Ey Sabit! Vallahi bunu birine anlatacak olsaydım bu kişi sen olurdun" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26549 (4)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir sır vermişti ve bunu kimseye söylemiş değilim ümmü Süleym de onu bana sormuş, ancak ona da söylememiştim"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 11/82 (6289) ve Müslim 4/1930 (2482) rivayet ettiler.

 

 

 

26550 (5)- Enes b. Malik der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bende bir sırrı var, Onunla (ahirette) buluşuncaya kadar da kimseye söylemem."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fedail 4/1929 (2482) rivayet etti.

 

 

4. İbn Mes'ud

 

26551- Enes b. Sirin der ki: "Yolculukta olsun, mukim iken olsun Enes insanlar içinde en güzel namazı kılan kişiydi."

 

[Sahih]

 

 

5. Enes b. Malik

 

26552 (1) Enes der ki: "Bu bardağımla Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bal, su ve süt içirdim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eş ribe 4/1589 (2008) ve Nesai, eşribe 8/335 (5753) rivayet ettiler.

 

 

 

26553 (2)- Haccac b. Hassan der ki: "Enes b. Malik'in yanındayken bir kabın getirilmesini istedi. Bu kabın demirden üç yaması ve yine demirden bir halkası vardı. Siyah bir kılıfın içinden çıkarılmıştı ve normal bir ölçeğin çeyreğinden büyük, yarısından ise daha küçüktü. Enes içine su konulmasını istedi. Kabın içindeki bu sudan hem içtik, hem de yüzümüze ve başımıza serptik. Sonra Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavatlar getirdik."

 

[Sahih]

 

 

6. Enes b. Malik

 

26554- Humeyd bildiriyor: "Enes b. Malik doksan dokuz yıl yaşadı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (3/573) rivayet etti.

 

 

5. Enes b. Malik

 

26555- Müsenna der ki: Enes'in: "Neredeyse dostum olan Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görmediğim hiçbir günüm olmamıştır" dediğini işittim. Enes bunu derken de gözyaşları akardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd O rivayet etti.

 

 

20- (Enes b. Malik'in Amcası) Enes b. en-Nadr

 

1. Enes b. Malik

 

26556- Enes der ki: Enes b. en-Nadr, Bedir savaşına katılmadığı için: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ilk savaşında bulunamadım. Şayet başka bir savaş olursa Allah bu savaşta neler yapacağımı görecektir" dedi. Uhud savaşı sırasında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabı hezimete uğrayıp dağılırken Enes kaçmaya çalışan Sa'd b. Muaz'ı gördü. Ona: "Ey Ebu Amr! Nereye! Nereye! Yerinde dur! Canım elinde olana yemin olsun ki cennetin kokusunu Uhud'un ötesinden duyuyorum!" diye seslendi. Sonra da müşriklerin içine dalıp öldürülene kadar savaştl. Bundan dolayı Sa'd b. Muaz: "Canım elinde olana yemin olsun ki onun yaptığını ben yapamadım!" derdi. Kızkardeşi de: "Enes'in üzerinde seksen küsur kılıç, ok ve mızrak yarası olduğu için onu ancak parmak uçlarından tanıyabildim" demiştir. Bu konuda da Allah: "İnananlardan, Allah'a verdiği sözü yerine getiren adamlar vardır. Kimi, bu uğurda canını vermiş, kimi de beklemektedir. Sözlerini hiç değiştirmemişlerdir"[Ahzab 23] ayetini indirdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4953) ve Tirmizi (3200) rivayet etti.

21742 (3)'de tekrar etmiştir.

 

 

21- Bureyde el-Eslemi

 

1. Burayda

 

26557- İbn Bureyde bildiriyor: "Babam (Bureyde) Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte on altı savaşa katılmıştır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4473) ve Müslim (4723) rivayet ettiler.

25170 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ