MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Useyd b. Hudayr

18- Usayrim b. Abdileşhel (Amr b. Sabit b. Vakş)

 

17- Useyd b. Hudayr

 

1. Enes b. Malik

 

26537 (1) Enes bildiriyor: "Useyd b. Hudayr ve Ensar'dan bir adam bir iş konusunda Hz. Nebi'in (s.a.v.) yanında gece yarısına kadar kalıp konuştular ki koyu karanlık bir geceydi. Daha sonra Resulullah'ın (s.a.v.) yanından çıktılar. Her birinin elinde bir değnek vardı. İçlerinden birinin değneği yol ayrımına gelene kadar önlerini aydınlattı. Her biri bir yola girince diğerinin elindeki değnek de önünü aydınlatmaya başladı. Bu şekilde her biri elindeki değneğin ışığında evine döndü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Aynısını Buhari, menakib 7/125 (2805) rivayet etti.

 

 

 

26538 (2)- Enes bildiriyor: "Koyu karanlık bir gecede Useyd b. Hudayr ile Abbad b. Bişr, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanındaydılar. Yanından çıktıkları zaman birinin elindeki asa önlerini aydınlattı. Ayrılana kadar da asanın ışığında yürüdüler. Birbirlerinden ayrıldıklarında da (evlerine ulaşana kadar) her birinin asası önünü aydınlatmaya başladı."

 

[Sahih]

 

 

 

26539 (3)- Enes bildiriyor: "Koyu karanlık bir gecede Useyd b. Hudayr ile Abbad b. Bişr, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydılar. Yanından çıktıkları zaman birinin elindeki asa önlerini aydınlattı. Ayrılana kadar da asanın ışığında yürüdüler. Birbirlerinden ayrıldıklarında da (evlerine ulaşana kadar) her birinin asası önünü aydınlatmaya başladı."

 

[Sahih]

 

 

2. Bera

 

26540- Bera der ki: Adamın biri evinde Kehf Suresi'ni okurken evdeki binek huysuzlaştı. Bakınca bir karartı ve bulutun üzerine doğru indiğini gördü. Adamın biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu anlatınca: ''Filana söyle! O; Kur'an okunması üzerine inen seklnedtir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3614, 4839, 5011), Müslim (1806, 7) ve Tirmizi (2885) rivayet ettiler.

21065 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Useyd b. Hudayr

 

26541- Hz. Aişe der ki: Useyd b. Hudayr insanların en hayırlılarından biriydi ve şöyle derdi: "Bana kalsa sadece üç durumda bulunmak isterdim. Biri Kur'an okumam veya Kur'an okuyanı dinlememdir. Diğeri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hutbesini dinlememdir. Bir diğeri de cenazeye katılmamdır. Zira ne zaman bir cenazeye katılsam, sadece ona ne olacağını ve nereye gideceğini düşünmüşümdür."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 1/205 (554) rivayet etmiştir. Heysemi (9/310): "Ravileri güvenilir bulunmuştur" demiştir.

 

 

18- Usayrim b. Abdileşhel (Amr b. Sabit b. Vakş)

 

1. Mahmud b. Lebid

 

26542- İbn Ebi Ahmed'in azatlısı Ebu Süfyan bildiriyor: Ebu Hureyre: "Bana hiç namaz kılmamasına rağmen cennete giren adamın kim olduğunu söyleyin?" diye sorardı. Yanındakiler bilemeyince ona kim olduğunu sorarlar, Ebu Hureyre de: "Bu kişi Abduleşhel oğullarından Usayrim olarak bilinen Amr b. Sabit b. Vakş'tır" derdi.

Husayn der ki: Mahmud b. Lebid'e: "Abduleşhel oğullarından olan Usayrim'in hikayesi nedir?" diye sorduğumda şöyle dedi: Kabilesinin İslam'a davetlerini kabul etmeyen bir adamdı. Ancak Uhud savaşı için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud'a çıkınca İslam'a girmeyi daha doğru bulup müslüman oldu. Savaşta da kılıcını aldı ve müşriklerin arasına daldı. Aldığı yaralarla yere düşene kadar da savaştı. Savaş sonrası Abduleşhel oğulları ölüler arasında kendi ölülerini ararken onu yaralı bir şekilde gördüler. "Vallahi bu Usayrim! Burada ne işi var? En son bıraktığımızda İslam'ı kabul etmiyordu" demeye başladılar. Ona: "Ey Amr! Burada ne işin var? Kabilene olan sevginden mi, yoksa İslam'a olan arzundan mı?" diye sorduklarında: "İslam'a olan arzumdan dolayı buradayım. Allah ve Resulü'ne iman edip müslüman oldum. Sonra kılıcımı alıp Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte savaşa katıldım. Bu hale düşene kadar da savaştım" dedi. Çok geçmeden de elleri arasında öldü. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediklerinde: ''Cennet ahalisinden biridir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/363): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir"demiştir.

 

 

SONRAKİ