MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Usame b. Zeyd

 

1. İbn Ömer

 

26529- Abdullah b. Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Usame b. Zeyd'in komutasında bir birlik göndermek istedi. Bazıları onun komutan olmasını eleştirince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onun komutanlığına itiraz ediyorsunuz! Siz ki daha önce onun babasının (Zeyd'in) komutanlığına da itiraz etmiştiniz! Allah'a yemin olsun ki babası komutanlık için hem layık birisiydi, hem de en sevdiğim kişilerdendi. Ondan sonra da şu oğlu insanlar içinde en sevdiğim kişidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3730, 4469, 7187) ve Tirmizi (3816) rivayet ettiler.

25526 (1)'de tekrar etmiştir. 

 

 

2. İbn Ömer

 

26530- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Usame, kızım Fatıma dışında insanlar içinde en sevdiğim kişidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1812) ve Hakim, Müstedrek'te (38596) rivayet ettiler.

 

 

3. Usame b. Zeyd

 

26531 (1) Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni bir ayağına, Hasan b. Ali'yi de diğer ayağına oturturdu. Sonra bizi kucaklar ve: ''Allahım! Ben onlara şefkat duyuyorum! Sen de merhametini onlardan esirgemeli buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 10/434 (6003) rivayet etti.

 

 

 

26532 (2)- Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni ve Hasan'ı kucağına alır ve: ''Allahım! Ben bunları seviyorumı sen de onları sev'' derdi.

 

Yahya der ki: Teymi, kendisinin de bu hadisi rivayet ettiğini, ancak sonradan karıştırmaya başladığını söyleyince, ona: "Ben bu hadisi şu zamandan beri rivayet ediyorum ve yanımda da yazılı olarak bulunmaktadır" dedim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3735, 3747, 6003) rivayet etti.

 

 

4. Usame b. Zeyd

 

26533- Usame b. Zeyd der ki: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) durumu ağırlaşınca herkes gibi ben de Medine'ye döndüm. Yanına girdiğimde susmuş konuşamıyordu. Ellerini göğe doğru kaldırmaya başlayınca bana dua ettiğini anladım."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/677 (3817, "hasen ğarib") rivayet etti.

14756 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

5. Hz. Aişe

 

26534- Hz. Aişe der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulünü seven kişi Usamelyi de sevsin'' buyurduğunu işittikten sona hiç kimsenin Usame'ye buğzetme hakkı yoktur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/286): "Ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

6. Hz. Aişe

 

26535 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Usame kapı eşiğinde tökezleyip düştü ve (yüzü) kanadı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yarasının kanını emip temizlemeye ve: "Şayet Usame bir kız olsaydı onu evlendirinceye kadar süsler ve güzel giysiler giydirirdim'' demeye başladı.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 1/635 (1976) rivayet etti.

 

 

 

26536 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Usame b. Zeyd kapı eşiğinde tökezleyince düştü ve yüzünden yaralandı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Onun kanlarını Sil!'' buyurdu. Ancak ben bundan tiksinince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Usame'nin yarasından kanı emip tükürmeye ve: "Şayet Usame bir kız olsaydı onu evlendirinceye kadar süsler ve güzel giysiler giydirirdim'' demeye başladı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ