MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Ubey b. Ka'b

 

1. Enes b. Malik

 

26526- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ubey'i çağırdı ve: ''Allah sana, (inen ayetleri) okumamı emretti'' buyurdu. Ubey: "Allah benim ismimi mi zikretti?" diye sordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet! Allah bana senin ismini söyledi'' karşılığını verince, Ubey ağlamaya başladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3809, 4959, 4960) ve Müslim (1814) rivayet ettiler.

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

26527-z Ubey b. Ka'b bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cemaate namazı kıldırırken okuduğu sureden bir ayeti bıraktı. Namaz sonrası: ''Kıraatimde bir yeri bıraktığımı kim farketti?'' diye sorunca: "Ey Allah'ın Resulü! Ben farkettim, filan ayeti okumadın" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu farkeden biri olursa bu kişinin sen olacağını biliyordum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Diyaul-Makdisı Muhtare'de (1134-5) rivayet etti.

 

 

3. Ubey b. Ka'b

 

26528-z Abdullah b. Rebah (Ubey'den) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ubey'e: "Allah'ın Kitab'ındaki en değerli ayet hangisidir?'' diye sorunca, Ubey: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aynı şeyi birkaç defa sorunca sonunda Ubey: "Ayetu'l-Kürsı" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "İlim sana kutlu olsun ey Ebu'l-Münzir! Canım elinde olana yemin olsun ki bu ayetin dili ve iki dudağı vardır. Arş'ın ayağının yanında da Melik olan Allah'ı takdis eder" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1837) rivayet etti.

21370 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ