MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Bedir ile Hudeybiye'de Bulunanların Faziletleri

 

1. Ebu Hureyre

 

26496- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah, Bedir savaşına katılanlara merhamet bakışıyla baktı ve: ''İstediğinizi yapabilirsiniz, sizleri bağışladım'' buyurdu. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4654) ve Hakim, Müstedrek'te (4/77-78) rivayet ettiler.

 

 

2. Cabir

 

26497- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bedir savaşında ve Hudeybiyel de bulunan kişi, asla cehenneme girmeyecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1900) rivayet etti.

25327 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hz. Hafsa

 

26498- Hafsa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnşaallah, Bedir savaşı ile Hudeybiyelde bulunanlardan hiç kimsenin cehenneme girmeyeceğini umuyorum'' buyurdu. Ona: "Ama Allah: ''Sizden Cehenneme uğramayacak yoktur''[Meryem 71] buyurmuyor mu?" dediğimde (cevap olarak): "Sonra Allah'a karşı gelmekten sakınanları kurtarırız da zalimleri orada diz üstü çökmüş halde bırakırız ..[Meryem 72] ayetini okuduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/1431 (4281) rivayet etti.

 

 

4. Rafi' b. Hadic

 

26499- Rafi' b. Hadic der ki: Cibril (veya bir melek) Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Bedir savaşına katılanları nasıl görüyorsunuz?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''En hayırlılarımızdan görüyoruz'' karşılığını verince, Cibril (veya melek): "Bu savaşta bulunan melekleri de biz en hayırlılarımızdan görüyoruz" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/312 (3992) ve İbn Mace, mukaddime 1/57 (160) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Said el-Budri

 

26500- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Hudeybiye zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gece vakti ateş yakmayın'' buyurdu. Daha sonra ise bize:

IAteş yakıp yaptığınız yemeklerden infak edebilirsiniz. Sizden sonra hiçbir topluluk sevap olarak infak ettiğiniz bir müd veya bir sa' yiyeceğinize ulaşacak değildir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6/145): "Ravileri güvenilirdir" demiştir. Hakim (3/36) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

6. Huzeyfe

 

26501 (1) Huzeyfe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Bedir'de kurulan çadırlardan sonra kötülüğe karşı en çok korunan çadırlar, bu bölgede (Kufe'de) kurulan çadırlardır. Bir topluluk onlara karşı bir kötülük düşündüğü zaman Allah mutlaka onları başka şeylerle meşgul edip bunu defeder.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar 3/324 (2854) rivayet etti. Heysemi de (10/64): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

26502 (2)- Bilal el-Absi bildiriyor: Huzeyfe: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte kurulan çadırlardan sonra kötülüğe karşı en çok korunan çadırlar, bu bölgede (Kufe'de) kurulan çadırlardır" dedi. Yine şöyle dedi: "Ey Araplar! Bu günlerde öyle şeyler yapıyorsunuz ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bunlar açıkça münafıklık sayılıyordu."

 

[Sahih]

 

23653 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ