MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Ashabın Ömrü

 

1. Cabir b. Abdillah

 

26503 (1) Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından kısa bir süre veya bir ay önce: ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün içinizde olanlardan hiç kimse hayatta olmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim, fadail 4/1966 (2538), İbn Ebi Şeybe (15/169-170) ve Hakim (4/499) rivayet ettiler.

 

 

 

26504 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayanlardan hiç kimse hayatta olmayacaktır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26505 (3)- Cabir b. Abdullah der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Bana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorsunuz. Onun bilgisi sadece Allah'ın katındadır. Allah'a yemin ederim ki yüz yıl geçtikten sonra bugün bu bölgede yaşayanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6572-3) rivayet etti.

 

 

 

26506 (4)- Cabir b. Abdullah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e vefatından bir ay önce kıyametin ne zaman kopacağı sorulunca: ''Bana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorsunuz. Onun bilgisi sadece Allah'ın katındadır. Canım elinde olana yemin olsun ki yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26507 (5)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından bir ay önce: ''Bana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorsunuz. Onun bilgisi sadece Allah'ın katındadır. Allah'a yemin ederim ki yüz yıl geçtikten sonra bugün bu bölgede yaşayanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

26508 (6)- Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına: ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayanlardan hiç kimse hayatta olmayacaktır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26509 (7)- Cabir b. Abdillah bir öncekinin aynısını bildiriyor ve bunu ömürlerin kısalacağı olarak yorumlar.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (6575-6) rivayet etti.

 

 

 

26510 (8)- Cabir b. Abdillah der ki: Vefatından bir ay önce Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorsunuz. Onun bilgisi sadece Allah'ın katındadır. Allah'a yemin ederim ki yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

26511 (1) Nuaym b. Dicace der ki: Ebu Mes'ud Ukbe b. Amir el-Ensari, Ali b. Ebi Talib'in yanına girdi. Hz. Ali ona: "(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına) ''Bir yüz yıl geçtikten sonra yeryüzünde hayatta kalan hiçbir canlı olmayacaktır'' diyen sen misin?" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayan insanlardan hayatta olan hiç kimse olmayacaktır'' buyurdu. Vallahi bu ümmete bolluk yüz yıl sonra gelecektir."

 

[Sahih]

 

Heysemi (962) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu 'l-kebir ve el-Mu 'cemu 'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

26512 (2)- Nuaym b. Dicace der ki: Ebu Mes'ud, Hz. Ali'nin yanına girdi. Ali ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına ''Bir yüz yıl geçtikten sonra yeryüzünde hayatta kalan hiçbir canlı olmayacaktır'' diyen sen misin?" dedi ve şöyle devam etti: "Aksine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayan insanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır'' buyurdu. Vallahi bu ümmete bolluk yüz yıl sonra gelecektir."

 

[Sahih]

 

 

 

26513 (3)-Z Nuaym b. Dicace el-Esedi der ki: Hz. Ali'nin yanındayken Ebu Mes'ud içeriye girdi. Ali ona şöyle dedi: "Ey Ferruh (=şanslı)! (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına) ''Bir yüz yıl geçtikten sonra yeryüzünde hayatta kalan hiçbir canlı olmayacaktır'' diyen sen misin? Nasıl da yanlış yorumlamışsını Oysa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yüz yıl geçtikten sonra bugün yaşayan insanlardan hayatta olan hiç kimse kalmayacaktır'' buyurdu. Vallahi bu ümmete bolluk ve rahatlık yüz yıl sonra gelecektir."

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

26514 (1) Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatının son günlerinde bir gün bize yatsı namazım kıldırdı. Selam verdikten sonra da: "Bu geceyi görüyor musunuz? Bu geceden bir yüz yıl sonra bugün yaşayanlardan yeryüzünde hayatta kalan hiç kimse olmayacaktır'' buyurdu. Oysa bugün insanlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yüz yıl konusundaki sözünü yanlış yorumlayıp yanlış şeyler söylüyorlar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o sözüyle o gün yaşayan neslin yüz yıl sonrasında sona ereceğini kastetmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (2/60-61) ve Müslim (2/272) rivayet ettiler.

 

 

 

26515 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatının son günlerinde bize yatsı namazım kıldırdı. Namazı bitirdikten sonra da: ''Bu geceyi görüyor musunuz? Bu geceden bir yüz yıl sonra bugün yaşayanlardan yeryüzünde hayatta kalan hiç kimse olmayacaktır'' buyurdu. Oysa bugün insanlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yüz yıl konusundaki sözünü yanlış yorumluyorlar.

 

[Sahih]

 

 

 

26516 (3)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), insanların ateme dedikleri yatsı namazım kıldırdı. Namazı bitirdikten sonra bize doğru döndü ve: ''Bu geceyi görüyor musunuz? Bu geceden bir yüz yıl sonra bugün yaşayanlardan yeryüzünde hayatta kalan hiç kimse olmayacaktır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ