MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Necib, Abdal ve Suffe Ashabının Faziletleri

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

26489 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Benden önceki her bir Nebie yedi muhafız (nakib) ve seçkin yardımcı (vezir) verilmiştir. Bana ise yedisi Kureyşlten, yedisi de Muhacirlerden olmak üzere on dört yardımcı ve muhafız (=vezir, nakib, necib) verilmiştir.''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (14936) der ki: "Derim ki: "(Mizzi, bu hadisi) el-Etrafta, Tirmizi'nin bazı rivayetlerine nisbet etti. Fakat ben, bu hadisi yanımdaki nüshada bulamadım. Bezzar rivayet etti. Ahmed rivayet etti ve: "Abdullah b. Mes'ıld" ibaresini ilave etti. Taberani muhtasar bir şekilde rivayet etti ve bazı tariklerinde Mus'ab b. Umeyr'i de saydı. Ravilerden Kesir en-Nevva'yı, İbn Habban güvenilir bulmuş, çoğunluk ise zayıf olduğunu söylemiştir. Diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

 

26490 (2)- Hz. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Benden önceki her bir Nebie yedi seçkin yoldaş ve yardımcı (vezir) verilmiştir. Bana ise on dört tane verilmiştir. Hamza, Cafer, Ali, Hasan, Hüseyin, Ebu Bekr, Ömer, Mikdad, Huzeyfe, Selman, Ammar ve Bilal bunlardandır. ''

 

[Zayıf]

 

 

 

26491 (3)- Salim b. Ebi Hafsa der ki: Abdullah b. Müleyl'in bir hadis rivayet ettiği bana bildirildi. Sabah vakti yanına gittiğimde bir cenazeye katıldığını söylediler. Bir adamın Abdullah b. Müleyl'den rivayet ettiğine göre Hz. Ali'nin şöyle dediğini işitmiştir: "Her bir Nebie yedi yardımcı verilmiştir. Ancak Nebiinize (Sallallahu aleyhi ve Sellem) on dört tane yardımcı verilmiştir. Ebu Bekr, Ömer, Abdullah b. Mes'ud ve Ammar b. Yasir bunlardandır."

 

[Zayıf]

 

 

 

26492 (4)- Hz. Ali der ki: "Her bir Nebie kendi ümmetinden yedi yardımcı verilmiştir. Ancak Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ümmetinden on dört tane yardımcı verilmiştir. Ebu Bekr ve Ömer bunlardandır."

 

[Zayıf]

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

26493- Şureyh b. Ubeyd der ki: Irak'ta bulunan Ali b. Ebi Talib'in yanında Şamlılar zikredilince: "Ey müminlerin emiri! Onlara lanet et" dediler. Ali: "Hayır!" karşılığını verdi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Abdallar Şamıdadır ve kırk kişidir. Bunlardan biri öldüğü zaman Allah diğer insanlardan biriyle onun yerini doldurur. Onlardan dolayı yağmur iner, onlardan dolayı düşmana karşı (Şamlıfara) yardım edilir ve onların yüzüsuyu hürmetine Şamlıfardan ilahi azap kaldırılır.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (16671) der ki: "Ahmed rivayet etti. Şureyh b. Ubeyd dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir. Mikdad'ı dinlemiştir. Mikdad da, Ali'den daha yaşlıdır."

 

 

3. Ubade b. es-Samit

 

26494- Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Bu ümmetin abdalları otuz kişidir ve hepsi(nin de kalbi) Halilullah olan İbrahim (in kalbi) gibidir. Bunlardan biri öldüğü zaman Allah diğer insanlardan biriyle onun yerini doldurur.''

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babamın dediğine göre bu hadiste bundan başka sözler de vardır. Ayrıca Hasan b. Zekvan'ın bu rivayeti münkerdir."

 

[Hasen]

 

Heysemi (16672) der ki: "Ahmed rivayet etti. Abdulvahid b. Kays dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. Onu da Idi ve Ebu Zür'a güvenilir bulmuş başkaları ise zayıf olduklarını söylemiştir."

 

 

4. İrbad b. Sariye

 

26495- İrbad b. Sariye der ki: Bazen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza Suffe'ye çıkardı. Bizim de (yokluktan) başımızda küçük sarıklar olurdu. Bize: ''Sizin için (dünya ve ahirette) saklananları bilseydiniz elinizden kaçırdıklarınıza üzülmezdiniz. Faris ve RumIarın topraklarını fethedeceksiniz'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (17895) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri güvenilir bulunmuştur."

 

 

SONRAKİ