MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Cennetle Müjdelenen On Kişi ile Başkalarının Faziletleri

 

1. Said b. Zeyd

 

26480 (1) Riyah b. el-Haris bildiriyor: Muğire b. Şu'be büyük mescidde oturmuştu. Sağında ve solunda da Kufeliler oturuyordu. Said b. Zeyd adında bir adam gelince Muğire onu hoş bir şekilde karşıladı ve divanda ayaklarının yanında oturttu. O esnada Kufelilerden bir adam geldi. Muğire'nin karşısında durdu ve sövüp saymaya başladı. Said: "Ey Muğire! Bu adam kime sövüyor?" diye sorunca, Muğire: "Ali b. Ebi Talib'e sövüyor" karşılığını verdi. Bunun üzerine Said üç defa: "Ey Muğire b. Şu'be!" dedikten sonra şöyle devam etti: "Yanında Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına sövüldüğünü duyduğun halde neden karşı çıkıp düzeltmiyorsun? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu sözünü kulaklanmla işittiğime ve aklımda iyice tuttuğuma dair şehadet ederim ki onun adına size yalan söyleyecek değilim. Zira onunla karşılaştığımızda bunu hesabını benden sorar: ''Eba Bekr cennettedir. Ömer cennettedir. Ali cennettedir. Osman cennettedir. Talha cennettedir. Zübeyr cennettedir. Abdurrahman (b. Avf) cennettedir. SaId b. Malik cennettedir.'' Müminlerin dokuzuncusu da cennettedir ve istesem onun da adını verebilirim."

Mesciddekiler bir anda ayaklanıp: "Ey Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabisi! Bu dokuzuncu kişi kim?" diyerek adını söylemesi konusunda ısrar ettiler. Said: "Allah adına söylemem konusunda bana ısrar ettiniz. Allah da pek yücedir. Müminlerin dokuzuncusu olan o kişi benim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de onuncu kişidir" dedi ve yemin ederek şöyle devam etti: "Vallahi kişinin Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulunup da sadece yüzünün tozlanınası, sizden birinize Hz. Nuh'un ömrü kadar ömür verilip de ölene kadar salih amel işlemesinden daha hayırlıdır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/344) ve İbn Mace (1/32-33) rivayet ettiler.

 

 

 

26481 (2)- Said b. Zeyd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hira'ya: ''Sakin ol ey Hira! üzerindekileri bir Nebi veya bir sıddık veya bir şehid olandan başkası değil'' buyurdu. O zaman da bu dağın üzerinde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer, Osman, Ali, Talha, Zübeyr, Sa'd, Abdurrahman b. Avf ve Said b. Zeyd (ben) vardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/343), Tirmizi (3/336) ve İbn Mace (1/33) rivayet ettiler.

 

 

 

26482 (3)- Abdurrahman b. el-Ahnes der ki: Muğire b. Şu'be bizlere hutbe verirken Hz. Ali'ye dil uzattı. Bunun üzerine Said b. Zeyd ayağa kalktı ve şöyle dedi: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nebiiniz cennettedir. Eba Bekr cennettedir. Ömer cennettedir. Osman cennettedir. Ali cennettedir. Talha cennettedir. Zübeyr cennettedir. Abdurrahman b. Avf cennettedir. Said (b. Malik) cennettedir'' buyurduğunu işittim. İstesem cennette olacak onuncu kişinin de adını verirdim."

 

[Sahih]

 

 

 

26483 (4)- Abdurrahman b. el-Ahnes der ki: Muğire b. Şu'be hutbe verirken Hz. Ali'ye dil uzattı. Bunun üzerine Said b. Zeyd ayağa kalktı ve şöyle dedi: "Şehadet ederim ki Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Resulullah cennettedir. Ebu Bekr cennettedir. Ömer cennettedir. Ali cennettedir. Osman cennettedir. Abdurrahman (b. Avf) cennettedir. Talha cennettedir. Zübeyr cennettedir. SaId (b. Malik) cennettedir'' buyurduğunu işittim." Sonra: "İsterseniz cennette olacak onuncu kişinin de kim olduğunu söylerim" dedi ve kendini zikretti.

 

[Sahih]

 

 

 

26484 (5)- Abdullah b. Zalim der ki: Muğire b. Şu'be hutbe verirken Hz.

Ali'ye dil uzattı. Said b. Zeyd dışarı çıkınca bana: "Şu adamın Ali'ye sövmesine şaşırmıyor musun?" dedi ve şöyle devam etti: "Şehadet ederim ki Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte Hira veya Uhud dağı üzerindeydik. (Dağ sarsılınca) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol ey Hira! -veya- Sakin ol ey Uhud! üzerinde bir Nebi ya da bir şehit var'' buyurdu. Orada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cennete girecek olan on kişinin adını saydı." Said bu isimlerden Ebu Bekr'i, Ömer'i, Osman'ı, Ali'yi, Talha'yı, Zübeyr'i, Sa'd'ı, Abdurrahman b. Avf'ı ve kendini saydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (134) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8205) rivayet ettiler.

 

 

 

26485 (6)- Abdullah b. Zalim el-Mazini der ki: Muaviye, Kufe'den çıktığında Muğire b. Şu'be'yi orada vali olarak bıraktı. Muğire bize hutbe verdiğinde Hz. Ali'ye dil uzattı. Ben de Said b. Zeyd b. Amr b. Nüfeyl'in yanında oturuyordum. Said bunları duyunca kalktı. Elimden tutunca ben depeşinden kalktım. Çıktığımızda: "Şu kendine zulmeden adamı görüyor musun? Cennet ahalisinden bir adama lanet okunmasını söylüyor. Şehadet ederim ki dokuz kişi cennetliktir. Onuncu kişinin de cennetlik olduğuna şehadet etsem günaha girmem" dedi. Ona: "Neden?" diye sorduğumda: "Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol ey Hira! Zira üzerinde alanlari Nebi, sıddık ve şehitten başkası değil'' buyurdu" dedi. Ona: "Bunlar kim?" diye sorduğumda, Said: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer, Osman, Ali, Zübeyr, Talha, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Malik" dedi ve sustu. Ona: "Onucu kişi kim?" diye sorduğumda: "Benim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26486 (7)- AbduUah b. Zalim et-Temimi der ki: Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl: "Şehadet ederim ki Ali cennet ahalisinden biridir" dedi. Ona: "Nasıl oluyor?" diye sorduğumda şöyle dedi: "Ali (cennetlik olan) dokuz kişiden biridir. İstesem onuncu kişinin de ismini söyleyebilirim. Hira (dağı) sarsılınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol ey Hira! Zira üzerinde alanlari Nebi veya sıddık veya şehitten başkası değil'' buyurdu. O zaman da üzerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer, Ali, Osman, Talha, Zübeyr, Abdurrahman b. Avf, Sa'd ve ben vardık."

 

[Sahih]

 

 

 

26487 (8)- Abdurrahman b. Avf'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Eba Bekr cennettedir. Ömer cennettedir. Ali cennettedir. Osman cennettedir. Talha cennettedir. Zübeyr cennettedir.

 

Abdurrahman b. Avf cennettedir. Said b. Ebi Vakkas cennettedir. Said b. Zeyd b. Amr b. Nufeyl cennettedir. Ebu Ubeyde b. el-Cerrah cennettedir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/334) rivayet etti.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

26488- Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer, Osman, Ali, Talha ve Zübeyr ile birlikte Hıra'dayken kaya parçası sarsılmaya başladı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol! Zira üzerinde olanlari Nebi veya sıddık veya şehidden başkası değifi buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine şöyle buyurmuştur: ''Ebu Bekr ne iyi adamdır. Ömer ne iyi adamdır. Ebu Ubeyde b. el-Cerrah ne iyi adamdır. Useyd b. Hudayr ne iyi adamdır. Sabit b. Kays b. Şemmas ne iyi adamdır. Muaz b. Cebel ne iyi adamdır. Muaz b. Amr b. el-Cemuh ne iyi adamdır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-Müfred'de (s. 123, no. 338), Tirmizi, menakib 5/666 (379), İbn Ebi Şeybe, fadail 12/12 (11993) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ