MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Zeyd b. Harise, Cafer, Abdullah b. Revaha ve Halid b. el-Velid'in Ortak Faziletleri

 

1. Enes b. Malik

 

26478- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''ümmetim içinde en merhametli olan kişi Eba Bekr'dir. Allah'ın emirleri yönünde en sert kişi Ömer'dir. Haya (Utanma duygusu) bakımından en samimi olan kişi Osınan'dır. Helal ve haramları en iyi bilen kişi Muaz b. Cebel'dir. Kur'an'ı en iyi okuyan kişi Ubeyldir. Ferdizi (miras hukukunu) en iyi bilen kişi Zeyd b. Sabittir. Her ümmetin bir emini (en çok güvenilir olanı) vardır. Bu ümmetin emini de Eba Ubeyde b. el-Cerrah'tır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (154) ve Tirmizi (3791) rivayet ettiler.

541 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Muaz b. Cebel

 

26479- Yezid b. Umeyra der ki: Muaz b. Cebel'in ölüm anı geldiğinde ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Bize nasihat et" dediler. Muaz onlara: "Beni oturtun!" dedi. Oturttuklarında üç defa: "İlim ile iman kendi yerlerindedir ve her kim onları ararsa mutlaka bulacaktır" dedi ve şöyle devam etti: "İImi Uveymir Ebu'd-Derda, Selman el-Farisi, Abdullah b. Mes'ud ve önce Yahudiyken daha sonra Müslüman olan Abdullah b. Selam olmak üzere dört kişinin yanında öğrenin. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Abdullah b. Selam hakkında: ''Cennete girecek on kişinin onuncusudur'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3804), Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8253), İbn Hibban (7165) ve Hakim, Müstedrek'te (l/98) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ