MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Ebu Bekr, Ömer, Bilal, Abdurrahman b. Avf ve Fakir Muhacirlerin Ortak Faziletleri

 

1. Ebu Umame

 

26477 Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cennet'e girdiğimde bir ses işittim. ''Bu ne?'' diye sorduğumda, bana: ''Bu, Bilal'ın sesi'' denildi. Devam ettiğimde Cennet ahalisinin çoğunun fakir Muhacirlerden ve Müslümanların çoluk-çocuğundan olduğunu gördüm. Cennet ahalisi içinde en az sayıda olanlar da zenginler ve kadınlardı. Bu konuda bana: ''Zenginler henüz kapıda hesaba çekilip temizleniyorlar. Kadınlara gelince dünyada iken iki kırmızı olan altın ve gümüşle çok ilgilenmelerinden dolayı gelmekte geciktiler'' denildi.

Sonra cennete sekiz kapısı içinden birinden çıktık. Çıkarken kapının yanında bir terazi getirildi. Bir kefeye ben, diğer kefeye de ümmetim konulunca ben daha ağır bastım. Sonra Ebtı Bekr getirilip bir kefeye, ümmetim de diğer kefeye konuldu. Ebtı Bekr'in kefesi daha ağır bastı. Sonra Ömer getirilip bir kefeye, ümmetim de diğer kefeye konuldu. Ömer'in de kefesi daha ağır bastı.

Daha sonra ümmetim teker teker bana arzedilip önümden geçmeye başladılar.

Abdurrahman b. Avrın geciktiğini gördüm. Gelmeyeceğini düşünürken o da geldi. ''Abdurrahman!'' dediğimde: ''Ey Allah'ın Resulü! Anam babam sana feda olsun! Seni hakla gönderene yemin olsun ki kişinin saçlarını ağartacak şeylere maruz kalmadan artık seni göremeyeceğimi düşünürken geldim'' karşılığını verdi. Ona: ''Neden?'' diye sorduğumda: ''Malımın çokluğundan! Ancak hesabını verip temizlenebildim'' dedi. ''

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 8/281 (7923) rivayet etmiştir. Heysemi (14387) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Taberani de muhtasar bir şekilde rivayet etmiştir. Raviler arasında Matrah b. Ziyad ve Ali b. Yezid el-Elhani vardır ve ikisinin de zayıf olduğunda icma vardır. Zayıf olduklarına işaret eden şey de, Abdurrahman b. Avf'ın Bedir ve Hudeybiye ehlinden olması, Aşere-i mübeşşereden ve sahabenin en faziletlilerinden olmasıdır."

22857 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ