MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

7- Ebu Bekr, Ömer ve Ali'nin Ortak Faziletleri

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

26442 (1) Şa'bi der ki: Hz. Ali'nin Vehbetu'l-Hayr ismiyle çağırdığı Ebu Cuhayfe bana şunu anlattı: Hz. Ali bana: "Ey Ebu Cuhayfe! Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu sana söyleyeyim mi?" deyince: "Tabi ki söyle" karşılığını verdim, ancak bu yönde ondan daha hayırlı birinin olduğunu düşünmüyordum. Ali: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişi Ebu Bekr'dir. Sonra Ömer'dir. Onlardan sonra da üçüncü bir kişi daha vardır" dedi ve son kişinin ismini zikretmedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26443 (2)-Z Ebu Cuhayfe der ki: Hz. Ali'nin şöyle dediğini işittim: "Hz.

Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi? Ebu Bekr'dir. Ebu Bekr'den sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi? O da Ömer' dir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla İbn Hibban (746) rivayet etti.

 

 

 

26444 (3)- Vehb es-Suvai der ki: Hz. Ali bizlere bir hutbe verdi ve: "Hz.

Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlı kişisi kimdir?" diye sordu. "Ey müminlerin emiri! Sensin" karşılığını verdiğimde:

"Hayır! Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlı kişisi Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir. Bundan dolayı sekinenin Ömer'le dile gelmesinde bir tuhaflık görmüyoruz" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26445 (4)-Z Ebu Cuhayfe der ki: Ali: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişi Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir. İstesem üçüncü kişinin de kim olduğunu size söylerdim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26446 (5)-Z Avn b. Ebi Cuhayfe der ki: Babam, Hz. Ali'nin güvenlik görevlilerinden biriydi. Bana anlattığına göre bir defasında minberin dibinde oturmuşken Ali minbere çıktı. Allah'a hamdu senada bulunup Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) salavat getirdikten sonra: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişi Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir. Allah hayn dilediğine ihsan eder" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26447 (6)-Z Ebu Cuhayfe der ki: Hz. Ali bizlere bir hutbe verip şöyle dedi: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi? Ebu Bekr es-Sıddik'tır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr'den sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu da size söyleyeyim mi? O da Ömer'dir."

 

[Sahih]

 

 

 

26448 (7)-Z Ebu Cuhayfe'nin bildirdiğine göre Hz. Ali: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişilerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr, sonra Ömer, sonra da başka bir adamdır" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26449 (8)-Z Abdi Hayr bildiriyor: Hz, Ali'nin: "Hz, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişilerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26450 (9)-Z Abdi Hayr el-Hemdani der ki: Minber üzerinde Ali'nin:

"Hz, Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmet içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu size söyleyeyim mi?" dediğini ve Ebu Bekr'i zikrettiğini işittim. Sonra: "İkincisinin kim olduğunu söyleyeyim mi?" diye sordu ve Ömer'i zikretti. Sonra: "İstesem üçüncü kişinin de kim olduğunu söylerdim" deyip sustu. Bizden bundan kendini kastettiğini düşündük, Bundan dolayı: "Sensin" karşılığını verdim. Ali: "Kabe'nin Rabbine andolsun ki evet, benim! Yalan söylüyorsam da şu iki kulağım sağır olsun!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26451 (10)- Ebu Cuhayfe'nin bildirdiğine göre Hz. Ali: "Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlısı, Ebu Bekr'dir. Ebu Bekr'den sonra da Ömer'dir. İstesem üçüncü kişinin de kim olduğunu söylerdim" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26452 (11)- Ebu Cuhayfe der ki: Hz. Ali'nin: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlısı Ebu Bekr ve Ömer'dir. İstesem üçüncü kişinin de kim olduğunu size söylerdim" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26453 (12)- Hz. Ali der ki: "(Yaptıkları yarışta) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci, Ebu Bekr ikinci, Ömer de üçüncü oldu. Onlardan sonra ise bizler fıtneye maruz kaldık. Allah artık dilediğini bağışlar."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/54) zikretmiş ve: "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

 

26454 (13)-Z Abdi Hayr'in bildirdiğine göre Hz. Ali şöyle demiştir: "Hz.

Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr'dir. Ebu Bekr'den sonra Ömer'dir. Sonrası için ise Allah hayrı dilediğine ihsan eder."

 

[Sahih]

 

 

 

26455 (14)-Z Müseyyeb b. Abdi Hayr, babasından bildiriyor: Ali konuşmak üzere kalktı ve şöyle dedi: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlıları Ebu Bekr ve Ömer'dir. Biz ise onlardan sonra öyle şeyler yaptık ki artık bu konuda Allah dilediği gibi hükmü verir."

 

[Sahih]

 

 

 

26456 (15)- Hz. Ali der ki: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlıları, Ebu Bekr ve Ömer'dir."

 

[Sahih]

 

 

 

26457 (16)- Abdi Hayr'ın bildirdiğine göre Hz. Ali: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlılarının kimler olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir" demiştir.

 

[Sahih]

 

27300 Cl)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26458 (17)-Z Abdi Hayr'ın bildirdiğine göre Hz. Ali: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlılarının kimler olduğunu söyleyeyim mi? Birincisi Ebu Bekr, ikincisi de Ömer'dir. İstesem de üçüncü kişinin kim olduğunu söylerdim" demiştir.

 

Ebu İshak der ki: "Hz. Ali'nin söylediği bu söz konusunda çekişmemeniz için de Abdi Hayr rivayet ederken tane tane aktarmıştır."

 

[Sahih]

 

 

 

26459 (18)- Hz. Ali der ki: "(Yaptıkları yarışta) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci, Ebu Bekr ikinci, Ömer de üçüncü oldu. Onlardan sonra ise bizler fıtneye maruz kaldık. Allah'ın dilediği de olur."

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Hz. Ah'nin fıtneye (siyasi kargaşaya) maruz kaldık demesi, fazileti konusunda tevazusundan dolayıdır."

 

[Sahih]

 

 

 

26460 (19)-Z Hz. Ali der ki: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr'dir. Ebu Bekr'den sonra Ömer'dir. Sonrası için ise Allah hayrı dilediğine ihsan eder."

 

[Hasen]

 

 

 

26461 (20)-Z Abdi Hayr der ki: Hz. Ali, Basra (Cemel) savaşı sonrası: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişi Ebu Bekr, Ebu Bekr'den sonra da Ömer'dir. Biz ise öyle şeyler yaptık ki artık bunlar hakkında Allah dilediğini yapacaktır" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26462 (21)-Z Müseyyeb b. Abdi Hayr, babasından bildiriyor: Hz. Ali konuşmak üzere kalktı ve şöyle dedi: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlıları Ebu Bekr ve Ömer'dir. Biz ise onlardan sonra öyle şeyler yaptık ki artık bu konuda Allah dilediği gibi hükmü verecektir."

 

[Sahih]

 

 

 

26463 (22)- Hz. Ali der ki: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin içinde en hayırlı kişinin kim olduğunu söyleyeyim mi? Ebu Bekr'dir. Ondan sonra da Ömer'dir."

 

[Sahih]

 

 

 

26464 (23)-Z İbrahim en-Nehai der ki: Alkame b. Kays şu minbere dokundu ve şöyle dedi: "Bu minberin üzerinde Hz. Ali bizlere bir hutbe verdi. Allah'a hamdu senada bulunup layıkıyla O'nu zikrettikten sonra şöyle dedi: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra insanların en hayırlısı Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir. Onlardan sonra da bizler öyle şeyler yaptık ki bu konuda Allah dilediği gibi hükmü verecektir."

 

[Sahih]

 

 

 

26465 (24)-Z Abdi Hayr der ki: Hz. Ali'nin: "Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bu ümmetin en hayırlıları Ebu Bekr, sonra da Ömer'dir" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

26466 (25)-Z Ebu Cuhayfe der ki: "Hz. Ali'yi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra insanların en hayırlısı olarak görürdüm ... " Ebu Cuhayfe söz konusu hadisi aktarıp şöyle devam eder: Hz. Ali'nin sözüne: "Hayır ey müminlerin emiri! Vallahi Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra müslümanlar içinde senden daha hayırlı kimsenin olmadığını düşünürdüm" karşılığını verdim. Ali: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra insanların en hayırlısının kim olduğunu söyleyeyim mi?" diye sorunca: "Tabi ki söyle" karşılığını verdim. Ali: "Ebu Bekr'dir" dedi ve: "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Ebu Bekr'den sonra insanların en hayırlısının kim olduğunu söyleyeyim mi?" diye sordu. "Tabi ki söyle" karşılığını verdiğimde: "Ömer'dir" dedi."

 

[Sahih]

 

 

 

26467 (26)-Z Abdi Hayr der ki: Hz. Ali minbere çıkıp Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) andı ve şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde Ebu Bekr halife oldu. Ebu Bekr, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amelleriyle amel edip yolundan gitti. O da vefat edince Ömer halife oldu. O da vefat edene kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Ebu Bekr'in amelleriyle amel edip yollarından gitti."

 

[Sahih]

 

Heysemi (8908) der ki: "Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

 

26468 (27)-Z Hz. Ali der ki: "Bir Nebiin vefat edebileceği en hayırlı bir şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde Ebu Bekr halife oldu. Ebu Bekr, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ameliyle amel edip sünnetini takip etti. Ondan sonra Ömer de aynı şekilde yaptı."

 

[Sahih]

 

 

 

26469 (28)-Z Abdi Hayr der ki: Minber üzerinde Hz. Ali'nin şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den sonra bu ümmetin en hayırlıları, Ebu Bekr ile Ömer'dir. İstesem de üçüncü kişinin kim olduğunu söylerdim."

Ömer b. Mucaşi' der ki: Adamın biri bunu rivayet eden Ebu İshak'a: "En kötü kişilerin kimler olduğunu söylüyormuşsun" deyince, Ebu İshak: "Harici'lerden misin?" diye çıkıştı.

 

[Sahih]

 

 

 

26470 (29)- Hz. Ali der ki: "(Yaptıkları yarışta) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci, Ebu Bekr ikinci, Ömer de üçüncü oldu. Onlardan sonra ise bizler fitneye maruz kaldık ki Allah böyle dilemiştir."

 

[Sahih]

 

 

 

26471 (30)- Amr b. Süfyan der ki: Basra (Cemel) savaşı sonrası Hz. Ali galip geldiğinde adamın biri bir konuşma yaptı. Ali: "Bu adam iyi (ama boş) konuşuyor!" karşılığını verip şöyle devam etti: "(Yaptıkları yarışta) Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci, Ebu Bekr ikinci, Ömer de üçüncü oldu. Onlardan sonra ise bizler fitneye maruz kaldık ki artık Allah bu konuda dilediğini yapar."

 

 

 

26472 (31)- Kays el-Harifi der ki: Şu minber üzerinde Hz. Ali'nin: "(Yaptıkları yarışta) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birinci, Ebu Bekr ikinci, Ömer de üçüncü oldu. Onlardan sonra ise bizler fitneye maruz kaldık ki Allah'ın dilediği şeyler olmuştur" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

26472 (1) Cabir der ki: Ensar'dan bir kadın Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için yemek yapıp onu davet etmişti. Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte oradayken: ''Birazdan yanınıza cennet ahalisinden olan bir adam girecektir'' buyurdu. Ebu Bekr girince bu konuda onu kutladık. Daha sonra: ''Birazdan yanınıza cennet ahalisinden olan bir adam girecektir'' buyurdu.

 

Ömer girince onu da kutladık. Daha sonra: ''Birazdan yanınıza cennet ahalisinden olan bir adam girecektir'' buyurdu. Bunu söyledikten sonra Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını orada bulunan bir hurma dalının altına doğru soktuğunu ve: ''Allahım! Sen istersen bu kişiyi Ali yaparsın'' buyurduğunu gördüm. Ardından Ali içeriye girdİ.

 

[Hasen]

 

Heysemi (14379) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Taberani buna benzer bir rivayette bulunmuştur. Bezzir da muhtasar bir şekilde rivayet etmiştir. Ahmed'in senetlerinin birisinin ravileri güvenilirdir."

 

 

 

26474 (2)- Cabir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birazdan şu surun altından cennet ahalisinden olan bir adam çıkıp gelecektir'' buyurdu. Ebu Bekr çıkıp gelince bu konuda onu kutladık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) az bir bekledikten sonra yine: ''Birazdan şu surun altından cennet ahalisinden olan bir adam çıkıp gelecektir'' buyurdu. Ömer çıkıp gelince Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu müjdesinden dolayı onu da kutladık. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Birazdan şu surun altından cennet ahalisinden olan bir adam çıkıp gelecektir'' buyurdu ve ardından üç defa: ''Allahım! Sen istersen bu kişiyi Ali yaparsın'' dedi. Bunun üzerine Ali çıkıp geldi.

 

[Hasen]

 

 

 

26475 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteyken bir ara bize: ''Birazdan yanınıza cennet ahalisinden bir adam girecek'' buyurdu. Az sonra Ebu Bekr çıkıp geldi. Sonra: ''Birazdan yanınıza cennet ahalisinden bir genç girecek'' buyurdu. Az sonra Ömer çıkıp geldi. Sonra: ''Birazdan karşınıza cennet ahalisinden bir adam çıkacak. Allahım! Ali olsun! Allahım! Ali olsun'' buyurdu. Az sonra Ali çıkıp geldi.

 

[Hasen]

 

 

 

26476 (4)- Cabir b. Abdillah der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte bir kadının davetine gittik. Kadın bize bir koyun kesti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cennet ahalisinden bir adam içeriye girecek '' buyurunca Ebu Bekr içeriye girdi. Sonra: "Cennet ahalisinden bir adam içeriye girecek '' buyurunca Ömer içeriye girdi. Sonra: "Cennet ahalisinden bir adam içeriye girecek. Allahım! Sen istersen bu kişiyi Ali yaparsın'' buyurunca Ali içeriye girdi. Daha sonra yemek getirilince yedik ve öğle namazına çıktık. Namaz için içimizden hiç kimse abdestini tazelemedi. Öğle namazından sonra yemeğin kalan kısmı getirildi. Onu yedikten sonra ikindi namazına kalktık. Yine içimizden hiç kimse (abdest tazelemek için) suya dokunmadı.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ