MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Ebu Bekr, Ömer ve Osman'ın Ortak Faziletleri

 

1. Nafi' b. Abdilharis

 

26428 (1) Nafi' b. Abdilharis anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte çıktığımda bir bahçeye girdi ve bana: ''Sen kapıda nöbet tut'' buyurdu. Sonra gitti ve bir kuyunun ağzında oturup ayaklarını içine sarkıttl. Bir ara kapı çalınınca: "Kim o?" diye sordum. Kapıyı çalan: "Ebu Bekr'im" karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr gelmiş" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Bunun üzerine Ebu Bekr'in girmesine izin verdim ve onu cennetle müjdeledim. Ebu Bekr girince Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında oturdu ve o da ayaklarını kuyunun içine sarkıttı. Biraz sonra kapı bir daha çalındı. "Kim o?" diye sorduğumda: "Ömer' im" karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Ömer gelmiş" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Bunun üzerine Ömer'in girmesine izin verdim ve onu cennetle müjdeledim. Ömer de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturdu ve o da ayaklarını kuyunun içine sarkıttı.

 

Biraz sonra kapı bir daha çalındı. "Kim o?" diye sorduğumda: "Osman'ım" karşılığını verdi. "Ey Allah'ın Resulü! Osman gelmiş" dediğimde, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Girmesine izin ver ve maruz kalacağı musibetin yanında cennetle müjdele'' buyurdu. Bunun üzerine Osman'ın girmesine izin verdim ve onu cennetle müjdeledim. O da Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında oturdu ve ayaklarını kuyunun içine sarkıttı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (5/10), Müslim, fedail 4/1868 (2403), Ebu Davud, sünne 4/211 (2648) ve Tirmizi, menakib 5/631 (3710, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26429 (2)- Nafi' b. Abdilharis der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine bahçelerinden birine girdi ve kuyunun ağzında oturdu. Ebu Bekr gelip bahçeye girmek için izin isteyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Sonra Ömer gelip girmek için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Daha sonra Osman da gelip girmek için izin isteyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve maruz kalacağı musibetin yanında cennetle müjdele'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Musa el-Eş' arı

 

26430 (1) Ebu Musa el-Eş'ari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir bahçedeyken adamın biri gelip selam verdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gidip girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Gidip baktığımda onun Ebu Bekr olduğunu gördüm. Ona: "Gir ve cennet sana kutlu olsun!" dedim. Ebu Bekr, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip oturana kadar Allah'a hamdedip durdu. Sonra başka bir adam gelip selam verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Gidip baktığımda onun Ömer b. el-Hattab olduğunu gördüm. Ona: "Gir ve cennet sana kutlu olsun!" dedim. Ömer, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip oturana kadar Allah'a hamdedip durdu. Sonra başka bir adam gelip selam verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve maruz kalacağı musibetin yanında cennetle müjdele'' buyurdu. Gidip baktığımda onun Osman olduğunu gördüm. Ona: "Gir ve maruz kalacağın bir musibetin yanında cennet sana kutlu olsun!" dedim. Osman Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelip oturana kadar: "Allahım! Bana sabır ver" deyip durdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26431 (2)- Ebu Musa bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir bahçedeydim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturmuş elindeki değnekle su ve çamuru karıştırırken adamın biri geldi ve girmek için kapının açılmasını istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kapıyı aç ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Baktığımda onun Ebu Bekr olduğunu gördüm. Kapıyı açtım ve onu cennetle müjdeledim. Sonra başka bir adam gelip girmek için kapının açılmasını istedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Kapıyı aç ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Baktığımda onun Ömer olduğunu gördüm. Kapıyı açtım ve onu cennetle müjdeledim. Sonra başka bir adam gelip girmek için kapının açılmasını istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kapıyı aç ve maruz kalacağı musibetin yanında onu cennet'e müjdele'' buyurdu. Baktığımda onun Osman olduğunu gördüm. Kapıyı açtım ve onu cennetle müjdeleyip belaya maruz kalacağını söyledim. Osman:

"Yardımcımız Allah'tır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3693) ve Müslim (2403) rivayet ettiler.

 

 

 

26432 (3)- Ebu Musa el-Eş'ari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Medine bahçelerinden bir bahçedeydik ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır. Ancak Osman'ın: "Yardımcımız Allah'tır. Allahım! Bana sabır ver! Biz ancak Allah'a güveniriz" dediğini bildiriyor.

 

[Sahih]

 

 

 

26433 (4)- Abdurrahman b. Nafi' b. Abdilharis el-Huzai, Ebu Musa'dan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de bir bahçedeki kuyunun ağzına oturmuş ve ayaklarını içine sarkıtmıştı. Ebu Bekr bahçe kapısını çalınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Musa'ya: ''Girinesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Ebu Musa denileni yaptı. Ebu Bekr girince gidip kuyunun ağzında oturdu ve ayaklarını içine sarkıttı. Sonra Ömer gelip bahçe kapısını çalınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Musa'ya:

''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Ebu Musa denileni yaptı. Sonra Osman b. Affan gelip bahçe kapısını çaldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Musa'ya: ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele. Ancak belaya maruz kalacağını da söyle'' buyurunca, Ebu Musa denileni yaptı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (1195) rivayet etti.

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

26434- Abdullah b. Amr der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraberken Ebu Bekr geldi ve yanına girmek için izin istedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Sonra Ömer gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana:

''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Sonra Osman gelip girmek için izin istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Girmesine izin ver ve onu cennetle müjdele'' buyurdu. Ona: "Peki ya ben nerede olacağım?" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen babanla birlikte olacaksın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari T. el-Kebir'de (1/172) ve Dülabi, Kuml'da (2/88) rivayet ettiler.

 

 

4. Semure b. Cundub

 

26435- Semure b. Cundub'un, bir adamdan bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Rüyamda gökten sarkıtılan bir kova gördüm. Eba Bekr geldi kenarından tutup az bir şey içti. Sonra Ömer geldi. O da kenarından tutup şişinceye kadar içti. Sonra Osman geldi. O da kenarından tutup içmek isteyince kova sallandı ve içindekinden üzerine birazı döküldü.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sünne 4/208 (4637) rivayet etti. Heysemi (7/180): "Ahmed'in ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

5. İbn Ömer

 

26436- İbn Ömer der ki: Bir sabah Güneş doğduktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza çıktı ve şöyle buyurdu: ''Sabah namazından önce rüyamda bana anahtarlar ile teraziler verildiğini gördüm. Anahtarlar sizin de gördüğünüz fetihlerdir. Teraziler de sizin tartmakta kullandığınız şeylerdir. Bu terazinin bir kefesine ben, diğer kefesine de ümmetim konulunca ben onlardan daha ağır bastım. Sonra Eba Bekr getirilip bir kefeye, ümmetim de diğer kefeye konuldu. Eba Bekr onlardan daha ağır bastı. Sonra Ömer getirilip aynı şekilde tartılınca o da ümmetimden ağır bastı. Sonra Osman getirilip aynı şekilde tartıldı ve o da ağır bastı. Sonrasında da terazi semaya çekildi. ''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/58) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler, ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

6. İbn Ömer

 

26437- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz aramızda ve hayatteyken ashabı arasında en hayırlılarını önce Ebu Bekr, sonra Ömer, sonra Osman diye sıralar ve susup gerisinin getirmezdik."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (7/14, 47) ve Tirmizi (4/322-323) rivayet ettiler.

 

 

7. Enes b. Malik

 

26438- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud dağına çıktığında peşinden Ebu Bekr, Ömer ve Osman da gitti. Onlar üzerindeyken Uhud dağı sarsılınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol! Zira üzerinde bulunanlar Nebi, sıddık ve iki şehitten başkası değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail (5/11) ve Tirmizi, menakih 5/624 (3696, "Sahih") rivayet ettiler.

 

 

8. Ebu Malik Sehl b. Sa'd

 

26439- Sehl b. Sa'd bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman'la birlikte Uhud dağı üzerindeyken dağ sarsıldı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol ey Uhud! Zira üzerinde bulunanlar Nebi, sıddik ve iki şehitten başkası değildir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abd b. Humeyd (449), Ebu Ya'la (7518) ve İbn Hibban (6492) rivayet ettiler.

 

 

9. Dureyde

 

26440- Abdullah b. Bureyde, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hira'da oturmuştu. Yanında da Ebu Bekr, Ömer ve Osman da vardı. Dağ sarsılınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sakin ol ey Hira! Zira üzerinde bulunanlar Nebi, sıddik ve iki şehitten başkası değildir!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (14373) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

10. Ebu't-Tufeyl

 

26441- Ebu't-Tufeyl'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Rüyamda bir kuyudan kovayla su çektiğim i gördüm. Su içmeye de siyah ve beyaz koyunlar gelmişti. Sonra Ebu Bekr -Allah onu bağışlasın- geldi ve zorlanarak bir veya iki kova su çekti. Sonra Ömer geldi ve su çekmeye başladı. Ancak elindeki kova kocaman bir kaba dönüştü. Bu kovayla havuzu doldurup içmeye gelen koyunları suya doyurdu. Ömer gibi ustalıkla suyu çeken başka birini görmüş değilim. Siyah koyunları Araplara, beyaz koyunları ise Arap olmayanlara yordum. ''

 

[Hasen]

 

Heysemi (8927) der ki: "Hadisi imam Ahmed rivayet etmiş olup, ravilerden Ali b.Yezid'de zayıflık vardır. Diğer ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

SONRAKİ