MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Ensarlı Ailelerin Hayırlı Olanları

 

1. Enes b. Malik

 

26391 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ensar'dan en hayırlı aielelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar Neccar oğulları, sonra Abduleşhel oğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail 7/115 (3789), Müslim 4/1949 (2511) ve Tirmizi 5/716 (3910, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26392 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ensar'dan en hayırlı aielelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurunca: "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Neccar oğullarıdır'' buyurdu ve: ''Onlardan sonra en hayırlı ailelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abduleşhel oğullarıdır'' buyurdu ve: ''Onlardan sonra en hayırlı ailelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediklerinde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Haris b. el-Hazrec oğullarıdır'' buyurdu ve: ''Onlardan sonra en hayırlı ailelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Saide oğullarıdır'' buyurdu. Sonra sesini yükselterek: "Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5300), Müslim (6507), Tirmizi (3910) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8278-9) rivayet ettiler.

 

 

 

26393 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurmuştur: "Ensardan en hayırlı aielelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Bunlar Neccar oğulları, sonra Abduleşhel oğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

2. Ebu Useyd

 

26394 (1) Ebu Useyd es-Said! der ki: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Ensar'ın en hayırlı aileleri Neccar oğulları, sonra Abduleşhel oğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır'' buyurdu. Sa'd b. Ubade: "Gördüğüm kadarıyla Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birçok kişiyi bizden daha üstün saydı" deyince, ona: "Ancak sizi çok kişiden de üstün saydı" karşılığı verildi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Bu kanalla Buhari (3789, 3808). Müslim (6505), Tirmizi (3911) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8281) rivayet ettiler.

 

 

 

26395 (2)- Ebu Useyd es-Saidi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar'ın en hayırlı aileleri Neccar oğulları, sonra Abduleşhel oğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır!''

 

[Sahih]

 

 

 

26396 (3)- Ebu Useyd es-Saidi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar'ın en hayırlı aileleri Neccar oğulları, sonra Abduleşhel oğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır'' buyurdu. Sa'd b. Ubade bu sözden haberdar olunca: "Bizi dört aile arasında dördüncü yapmış. Bana merk eb imi eğerleyin (yanına gideceğim!)" deyince, kardeşinin oğlu: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cevap vermeye mi gideceksin! Dört ailenin dördüncüsü olmak sana yetmiyor mu ki?" diye çıkıştı.

 

[Sahih]

 

 

 

26397 (4)- Ebu Useyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar'm en hayırlı aileleri Neccar oğulları, sonra Abduleşheloğulları, sonra Haris b. el-Hazrec oğulları, sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26398 (5)- Ebu Useyd bildiriyor: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: "Ensarın en hayırlı aileleri ...'' Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26399 (6)- Abbas b. Sehl b. Sa'd es-Saidi, Ebu Humeyd es-Saidi'den naklen uzunca bir hadis rivayet ettikten sonra şöyle devam eder: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ensar'dan en haynit aielelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' buyurdu. "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediğimizde: ''Ensar'ın en hayırlı aileleri Neccar oğullartı sonra Abduleşhel oğullartı sonra da Saide oğullarıdır. Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardır'' buyurdu.

 

Diğer tahric: Müslim (s. 1786) rivayet etti.

25489 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

26400- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ensar'dan en hayırlı ailelerin kimler olduğunu söyleyeyim mi?'' diye sordu. Müslümanlar: "Söyle ey Allah'ın Resulü!" dediklerinde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Abduleşhel oğullarıdır ki Sa'd b. Muaz'ın hısımlarıdır'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sonra kimler?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonra Neccar oğullarıdır'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sonra kimler?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonra Haris b. el-Hazrec oğulları'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sonra kimler?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sonra Sa ide oğulları'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Sonra kimler?" diye sorunca da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ensarlı ailelerin hepsinde de hayırlar vardı'' buyurdu.

 

Ma'mer der ki: "Sabit ile Katade'nin bana bildirdiğine göre Enes b. Malik'in aynı hadisi rivayet ettiğini, ancak rivayetinde önce Neccar oğullarını, sonra da Abduleşhel oğullarını zikrettiğini duymuşlardır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/388), Müslim (2/265, 266), Tirmizi (4/371, "hasen sahih") ve Ebu Nuaym, Hilye'de (6/354-355) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ