MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Muhacir ile Enser'ın Faziletleri

 

1. Cerir b. Abdillah

 

26401 (1) Cerir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Dünyada da ahirette de tuleka (Mekke'nin fethinde affedilenler) ile Sakif kabilesinden serbest bırakılanlar birbirlerinin dostudurlar. Yine dünyada da ahirette de Muhacirler ile Ensar birbirlerinin dostudurlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/80-1) rivayet etti.

 

 

 

26402 (2)- Cerir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kıyamete dek Muhacirler ile Ensar birbirlerinin, tuleka (Mekke'nin fethinde affedilenler) ile Sakif kabilesinden serbest bırakılanlar da birbirlerinin dostudurlar.''

 

Ahmed başka bir kanalla aynısını bildiriyor.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 569, no. 2287) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (10/15) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Taberani'nin ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

26403 (1) Enes b. Malik der ki: Mescid'in inşasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına taşları verirken bir yandan: ''Gerçek hayat, ahiretteki hayattır! Allahım! Ensar ile Muhacirleri bağışla!'' diyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (454) rivayet etti.

 

 

 

26404 (2)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çadırındayken tevazü babından: ''Lebbeyk! Gerçek hayat, ahiretteki hayattır! Allahım! Ensar ile Muhacirleri bağışla! '' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3834, 4099, 2961, 3796, 7201) rivayet etti.

 

 

 

26405 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gerçek hayat, ahiretteki hayattır! Allahım! Ensar ile Muhacirlere ihsanda bulun!'' veya -Şu'be'nin rivayetine göre:- ''Allahım! Ahiret hayatı dışında bir hayat yoktur! Allahım! Ensar ile Muhacirlere ihsanda bulun!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3795), Müslim (4698) ve Tirmizi (3857) rivayet ettiler.

 

 

 

26406 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Gerçek hayat ahiretteki hayattır! Allahım! Ensar ile Muhacirlere ihsanda bulunr veya -Şu'be'nin rivayetine göre:- ''Allahım! Ahiret hayatı dışında bir hayat yoktur! Allahım! Ensar ile Muhacirlere ihsanda bulun!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. EbuMusa

 

26407 (1) Ebu Musa bildiriyor: Esma (Habeşistan'dan) dönerken yolun bir yerinde Ömer b. el-Hattab ile karşılaştı. Ömer ona: "Habeşistan'dan gelenlersiniz değil mi?" diye sordu. Esma: "Evet!" karşılığını verince, Ömer: "Siz (Habeşistan'a gidenler) ne güzel bir topluluksunuz! Ama keşke herkesten önce hicret etmeseydiniz" dedi. Esma da: "Siz Resulullahlla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydiniz. İçinizden bineği olmayanlara binek verip cahillerinizi eğitiyordu. Oysa biz dinimiz için (müşriklerden) kaçtık. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dönecek ve dediklerini ona anlatacağız" diyerek döndü ve Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olanları anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Aksine biri Medine'ye, biri de Habeşistan'a olmak üzere size iki hicret sevabı verilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, meğazi 7/486 (4230), Tayalisı 2/159 (2588) ve İbn Sa'd (7/206) rivayet ettiler.

 

 

 

26408 (2)- Ebu Musa der ki: Ömer b. el-Hattab, Esma binti Umeys ile karşılaşınca: "Siz (Habeşistan'a gidenler) ne güzel bir topluluksunuz! Ama keşke herkesten önce hicret etmeseydiniz. Bu yönden sizlerden üstünüz" dedi. Esma da: "Siz Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikteydiniz. Cahillerinizi eğitip, içinizden bineği olmayanlara binek veriyordu. Oysa biz dinimiz için (müşriklerden) kaçtık. Bu konu için Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gideceğim" diyerek Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitti ve Ömer b. el-Hattab'ın ona dediklerini aktardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Aksine biri Habeşistanla, biri de Medine'ye olmak üzere size iki hicret sevabı verilecektir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ