MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Ensar'ın Fazileti

 

1. Ebu Katade

 

26324- Ebu Katade der ki: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ın şu minberi üzerinde şöyle buyurduğunu işittim: ''İnsanlar dıŞı Ensar ise iç giysilerim gibidirler. İnsanlar bir yolu, Ensar da bir yolu tutacak olsalar ben Ensar'ın tuttuğu yolu tutardım. Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. Bir konuda Ensar'ın başına geçen kişi onların iyilerine iyi davransın ve kötülerinin kusurlarını affetsin. Onları korkutan kişi de şu ikisi arasını (beni) korkutmuş gibidir. '' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu dedikten sonra da kendine işaret etti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16496) der ki: "Ahmed rivayet etti. Yahya b. en-Nadr el-Ensan dışındaki ravileri Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

2. Ubey b. Ka'b

 

26325 (1) Tufeyl b. Ubey b. Ka'b, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. İnsanlar (farklı) bir vadiyi (veya yolu) tutacak olsalar ben Ensar'la birlikte olurdum.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/586 (3613, "hasen"), İbn Mace 2/1443 (4314) ve Hakim 1/71 (240, "sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26326 (2)-Z Tufeyl'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. Ensar bir vadiyi (veya bir yolu) tutacak olsa ben de onlarla birlikte olurdum.''

 

[Hasen]

 

 

 

26327 (3)-Z Tufeyl b. Ubey'yin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensarın bir ferdi olurdum. Ensar bir vadiyi (veya bir yolu) tutacak olsa ben de onlarla birlikte olurdum. ''

 

[Hasen]

 

 

 

26328 (4)- Tufeyl b. Ubey'yin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'ın bir ferdi olurdum. İnsanlar (farklı) bir yolu (veya bir vadiyi) tutacak olsalar ben Ensar'la birlikte olurdum. ''

 

[Hasen]

 

 

3. Ebu Hureyre

 

26329 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. İnsanlar bir yolu (veya bir vadiyi), Ensar da bir yolu tutacak olsa ben Ensar'ın tuttuğu yolu tutardım.''

 

[Sahih]

 

 

 

26330 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar (diğerlerinden farklı) bir vadiyi (veya bir yolu) tutacak olsa ben onların tuttuğu vadiyi tutardım. Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. ''

Muhammed b. Ziyad der ki: Ebu Hureyre: "Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu diyerek diğerlerine haksızlık etmiş değildir. Zira Ensar onu korumuş, yardım etmiş ... " ve bir söz daha söylerdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (5/38), Müslim, zekat 2/735 (1059) ve Tirmizi, menakib 4/712 (3901, "hasen") rivayet ettiler.

 

 

 

26331 (3)- Ebu Hureyre der ki: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar (diğerlerinden farklı) bir vadiyi (veya bir yolu) tutacak olsa ben onların tuttuğu yolu (veya vadiyi) tutardım. Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum'' buyurdu. Anam babam ona feda olsun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunu diyerek diğerlerine haksızlık etmiş değildir. Zira Ensar onu korumuş, yardım etmiş ve yanında durmuşlardır.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (5/38), meğazi (5/200) ve Müslim, zekat 2/738 (1061) rivayet ettiler.

 

 

 

26332 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden biri Ensarla buğzetmez. Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. Şayet Ensar bir vadiyi (veya yolu) tutacak olsa ben de onların tuttuğu vadiyi (veya yolu) tutardım. Ensar içı diğer insanlar da dış giysilerim gibidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, ıman 1/86 (76) ve Tirmizi, menakib 5/715 (3906, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26333 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet Ensar bir vadiyi (veya yolu) tutacak olsa ben de onların tuttuğu vadiyi (veya yolu) tutardım. Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26334 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'dan biri olurdum. İnsanlar bir vadiyi (veya yolu), Ensar ise başka bir vadiyi (veya yolu) tutacak olsa ben Ensar'ın tuttuğu vadiyi (veya yolu) tutardım.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2417) rivayet etti.

 

 

 

26335 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (s.a.v): ''Ensar'ı seveni Allah da ever, Ensar'ı sevmeyeni Allah da sevmez'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Bezzir (Keşf2792-3) ve Ebu Ya'la (7367) rivayet ettiler.

 

 

 

26336 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar'ı seveni Allah da sever, Ensar'a buğzedene de Allah buğzeder'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

4. Ebu Said el-Hudri

 

26337- Ebu Said el-Hudri ile Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şayet hicret olmasaydı ben de Ensar'ın bir ferdi olurdum. İnsanlar bir vadiyi veya yolu, Ensar ise başka bir vadi veya yolu tutacak olsa ben Ensarın tuttuğu vadiyi ve yolu tutardım. ''

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

26338 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden biri, Ensar'a buğzetmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (151) rivayet etti.

 

 

 

26339 (2)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden biri, Ensar'a buğzetmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26340 (3)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensarı, sevmek imandan, onlara buğzetmek ise nifaktandır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (16474) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

26341 (4)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve Resulü'ne iman eden biri; Ensar'a buğzetmez'' buyurmuştur.

Haşim rivayetinde: ''Allah'a ve ahiret gününe iman eden ... '' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26342 (5)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve Resulüne iman eden biri Ensar'a buğzetmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

6. İbn Abbas

 

26343- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'a ve Resulüne iman eden biri Ensar'a buğzetmez'' veya: ''(Ensar'a buğzeden kişiye) Allah ve Resulü de buğzeder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/370, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

İbn Abbas

 

26344- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abasıyla başını örtmüş bir şekilde çıktı ve şöyle buyurdu: ''Ey insanlar! İnsanlar çoğalırken Ensar azalacaktır. Bundan dolayı kişi insanlara faydası olacak bir makama getirildiği zaman Ensar'dan iyi olanların iyiliklerini kabul etsin, kötülerinin ise kusurlarını affetsin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Farklılafızlarla Buhari (2/335, 6/462, 7/92-93) rivayet etti.

 

 

İbn Abbas

 

26345- İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sancağı Ali b. Ebi Talib'te, Ensar'ın sancağı ise Sa'd b. Ubade'de olurdu. Savaş kızıştığı zaman da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'ın sancağının olduğu tarafta bulunurdu."

 

[Sahih]

 

Heysemi (9643) der ki: "Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Osman b.

Züfer eş-Şami hariç Sahih'in ravileridir. Bu zat ise güvenilir biridir."

 

 

7. Enes b. Malik

 

26346 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İmanın göstergesi Ensar'ı sevmek, nifakın göstergesi de onlara buğzetmektir" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, iman 1/62 (17), Tirmizi, menakib 5/712 (3900) ve İbn Mace, mukaddime 1/57 (163) rivayet ettiler.

 

 

 

26347 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nifakın göstergesi Ensar'a buğzetmek, imanın göstergesi de Ensar'ı sevmektir" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26348 (3)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nifakın göstergesi Ensar'a buğzetmek, imanın göstergesi de Ensarı sevmektir" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

8. Enes b. Malik

 

26349 (1) Enes b. Malik der ki: Ensar'dan bir kadın -Affan'ın rivayetine göre: çocuğuyla bidikte- Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi. -İbn Cafer'in rivayetine göre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile başbaşa kaldıklarında- ona üç defa: ''Canım elinde olana yemin olsun ki insanlar içinde en çok sizleri (Ensar'ı) seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/114 (3786) ve Müslim, fedail 4/1949 (2509) rivayet ettiler.

 

 

 

26350 (2)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar hakkında: "İnsanlar içinde en çok sizleri seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26351 (3)- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düğünden dönen (Ensar'dan) çocuk ve kadınlar görünce ayağa kalktı ve: ''Allah da şahit olsun ki insanlar içinde en çok sizleri seviyorum! Allah da şahit olsun ki insanlar içinde en çok sizleri seviyorum! Allah da şahit olsun ki insanlar içinde en çok sizleri seviyorum!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail (5/40) ve Müslim, fadail4/1948 (2508) rivayet ettiler.

 

 

 

26352 (4)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarıya çıkınca Ensar onu karşılayıp aralarına aldılar. Bunun üzerine: "Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki, sizleri seviyorum. Ensar üzerine düşeni yapmıştır. Artık diğerlerinin onlara karşı üzerine düşeni yapması kalmıştır. Onların iyilerine iyi davranıp, kötülerinin kusurlarını bağışlayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8270) ve Ebu Ya'la (3770, 3798) rivayet ettiler.

 

 

 

26353 (5)- Enes bildiriyor: Birgün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını bağlamış bir şekilde dışarıya çıktı. Onu çoluğu çocuğu kadınıyla birlikte Ensar karşıladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce: ''Canım elinde olana yemin olsun ki sizleri seviyorum. Ensar üzerine düşeni yapmıştır. Artık diğerlerinin onlara karşı üzerine düşeni yapması kalmıştır. Onların iyilerine iyi davranıp kötülerinin kusurlarını bağışlayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26354 (6)- Enes der ki: Ensar'dan bir kadın çocuğuyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Canım elinde olana yemin olsun ki insanlar içinde en çok sizleri (Ensar'ı) seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26355 (7)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini karşılayan Ensar'dan çocuk ve kadınlara: ''Vallahi sizleri seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3571), İbn Hibban (7329) ve Hakim, Müstedrek'te (4/80) rivayet ettiler.

 

 

 

26356 (8)- Enes bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) düğünden dönen Ensar'dan kadın, çocuk ve hizmetçilede karşılaşınca onlara selam verdi ve: ''Vallahi sizleri seviyorum'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

9. Enes b. Malik

 

26357 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allahım! Ensar'ı, oğullarını, hanımlarını ve çoluk çocuklarını bağışla. Onlar benim özel grubum ve sırdaşımdır. Şayet insanlar bir yolu, Ensar da bir yolu tutacak olsa ben Ensar'ın tuttuğu yolu tutardım. Şayet hicret olmasaydı Ensar'ın bir ferdi olurdum.''

 

[Sahih]

 

26366 (lO)'da tekrar edecektir.

 

 

 

26358 (2)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre ResuluUalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar kendilerine sığındığım mekanım olmuştur. Onların iyilerine iyi davranıp kötülerinin kusurlarını bağışlayın. Onlar üzerlerine düşeni ifa etmiş ve artık lehlerinde olanı alma vakitleri gelmiştir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19911) rivayet etti.

 

 

 

26359 (3)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre ResuluUalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Allahım! Ensar'ı, Ensarın çocuklarını ve onlarında çocuklarını bağışla'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Ma'mer der ki: "Eyyub da Ebu Kılabe vasıtasıyla Enes'ten, o da ResuluUalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynısını bildirdi."

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8292) rivayet etti.

 

 

 

26360 (4)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre ResuluUalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar benim özel grubum ve sırdaşımdır. İnsanlar çoğalırken Ensar azalacaktır. Onun için içlerinden iyi olanların iyiliklerini kabul edin, kötülerinin ise kusurlarını affedin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26361 (5)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet hicret olmasaydı Ensar'dan biri olurdum'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26362 (6)- Musa b. Enes, babasından bildiriyor: Ensar su taşımaktan bıkınca su bolluğu için dua etmesi veya kuyu açması için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gitmeyi düşündüler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca: ''Benden ne isterlerse yapacağım'' buyurdu. Ensar, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünü duyunca: "Bizi bağışlaması için Allah'a dua et" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ensar'ı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf2809) ve Hakim, Müstedrek'te (4/80) rivayet ettiler.

 

 

 

26363 (7)- Ubeydullah b. Ebi Bekr, babasından, dedesinden bildiriyor: Ensar: "Daha ne zamana kadar kuyulardan su çekeceğiz? Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidelim de bizim için Allah'a dua etsin. Şu dağlardan bize su kaynakları çıkarsın" dediler ve topluca Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce: ''Merhaba! Hoş gelmişsiniz! Sanırım bir ihtiyacınızdan dolayı yanıma geldiniz'' buyurdu. "Evet ey Allah'ın Resulü!" dediklerinde: ''Bugün benden ne isterseniz yapacağım. Allah'tan da ne istersem bana istediğimi verecek'' buyurdu. Bunun üzerine birbirlerine bakıp: "Böylesi bir durumda dünyalık şeyler mi isteyeceksiniz? Ahiretimize yönelik bir şeyler isteyelim" dediler ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de bizi bağışlasın" istediğinde bulundular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ensar'ı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Kızlarımızın çocukları?" dediklerinde: ''Ensar'ın (kızlarının) çocuklarını da bağışla'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Azatlılarımız?" dediklerinde: ''Ensar'ın azatlılarını da bağışla'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26364 (8)- Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ensar benim özel grubum ve sırdaşımdır. İnsanlar çoğalırken Ensar azalmaktadır. Onun için içlerinden iyi olanların iyiliklerini kabul edin, kötülerinin ise kusurlarını affedin. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26365 (9)- Ali b. Zeyd der ki: Mus'ab b. ez-Zübeyr, Ensar'ın bilirkişisinin bir kusurunu işitince onu üzdü. O sırada Enes b. Malik içeriye girdi ve: "Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar'a iyi davranm. İçlerinden iyi olanların iyiliklerini kabul edin, kötülerinin ise kusurlarını affedin'' buyurduğunu işittim" dedi. Bunun üzerine Mus'ab oturduğu divandan kendini yere attı, yanağını yere yapıştırdı ve: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri başım gözüm üzerinedir" diyerek adamı bıraktı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (2/253) ve Ebu Ya'la (3998) rivayet ettiler.

 

 

 

26366 (10)- Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allahım! Ensar'ı, oğullarını, hanımlarını ve çoluk çocuklarını bağışla. Onlar benim özel grubum ve sırdaşımdır. Şayet insanlar bir yolu, Ensar da bir yolu tutacak olsa ben Ensar'ın tuttuğu yolu tutardım. Şayet hicret olmasaydı Ensarı dan biri olurdum. ''

 

[Sahih]

 

26357 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

10. Zeyd b. Erkam

 

26367 (1) Zeyd b. Erkam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ensarı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6498-9) rivayet etti.

 

 

 

26368 (2)- Nadr b. Enes bildiriyor: Zeyd b. Erkam, Harre'de öldürülen çocukları ve akrabaları için taziye babında Enes b. Malik'e bir mektup yazdı. Mektubunda da şöyle dedi: "Bunun yanında Allah'tan bir müjdeyi sana vermek isterim. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Allahım! Ensarı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla! Ensar'ın kadınlarını, Ensar'ın çocuklarının kadınlarını ve onların da çocuklarının kadınlarını bağışla!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3902) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (5103) rivayet ettiler.

 

 

 

26369 (3)- Zeyd b. Erkam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ensar\ Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26370 (4)- Başka bir kanalla yukarıdaki hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26371 (5)- Amr b. Murre der ki: Ebu Hamza'nın şöyle dediğini işittim: "Ensar: "Ey Allah'ın Resulü! Her Nebiin tabiIeri vardır ve biz de sana tabi olduk. Allah'a dua et de bize de tabi olacakları bizden kılsın" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara tabi olacakların onlardan olması için dua etti." Bunu İbn Ebi Leyla'ya zikrettiğimde: "Zeyd b. Erkam da aynı şeyi söyledi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/114 (3787) ve Taberani, M. el-Kebir'de 5/169 (4977) rivayet ettiler.

 

 

 

26372 (6)- Nadr b. Enes der ki: Enes'in bir oğlu ölünce Zeyd b. Erkam ona bir mektup gönderdi. Mektupta Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Allahım! Ensarı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla" buyurduğunu yazdı.

 

[Hasen]

 

 

 

26373 (7)- Ebu Bekr b. Enes der ki: Zeyd b. Erkam, Harre'de öldürülen çocukları ve akrabaları için taziye babında Enes b. Malik'e bir mektup yazdı. Mektubunda da şöyle dedi: "Bunun yanında Allah'tan bir müjdeyi sana vermek isterim. Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Allahım! Ensar'ı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla! Ensar'ın kadınlarını, Ensar'ın çocuklarının kadınlarını ve onların da çocuklarının kadınlarını bağışla!"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberan!, el-Mu'cemu'l-kebir'de (5105) rivayet etti.

 

 

 

26374 (8)- Enes b. Malik der ki: Hayvanlar üzerinde su taşıma işi Ensar'a zor gelmeye başlayınca, kendilerine bir nehir akıtması için toplanıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları görünce: ''Merhaba ey Ensar! Merhaba ey Ensar! Vallahi bugün benden ne isterseniz yapacağım. Allah'tan da ne istersem bana istediğimi verecek'' buyurdu. Bunun üzerine birbirlerine: "Bu fırsatı değerlendirin ve bağışlanma dileyin" dediler ve: "Ey Allah'ın Resulü! Allah'a dua et de bizi bağışlasın" istediğinde bulundular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ensar'ı, Ensar'ın çocuklarını ve onların da çocuklarını bağışla'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (314) ve Hakim (4/80) rivayet ettiler.. Heysemi (10/4) der ki: "Ahmed rivayet etti. Bezzar da buna benzer bir rivayette bulundu ve:

"Merhaba ey Ensar!" sözünü üç defa söyledi. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. M. es-Sağir ile M. el-Kebir'de buna benzer bir rivayette bulundu ve: "Gelinlerine de" ibaresini ekledi. Ahmed'in senetlerinden birinin ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

11. Haris b. Ziyad

 

26375 (1) Hamza b. Ebi Useyd -ki babası, Bedir savaşına katılmıştıbildiriyor: Haris b. Ziyad es-Saidi el-Ensari, Hendek savaşı sırasında hicret üzerine insanların biatını alan Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Şunun da biatını kabul et" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu kim?'' diye sorunca, Ziyad: "Amcamın oğlu Havt b. Yezid -veya Yezid b. Havt-" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biatmı kabul etmem! Zira siz değil, insanlar sizin bulunduğunuz yere hicret ediyor, Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Ensar'ı seven bir kişi Allah'ın huzuruna çıktığı zaman Allah da onu sever. Ensar'a buğzeden bir kişi de Allah'ın huzuruna çıktığı zaman Allah ona buğzeder.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 3/264 (3356) rivayet etti.

 

 

 

26376 (2)- Ashabdan Haris b. Ziyad'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ensar'ı seven kişiyi huzura çıktığı zaman Allah da sever. Ensar'a buğzeden kişiye huzura çıktığı zaman Allah da buğzeder.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, mukaddime 1/57 (163) ve İbn Hibban (s. 570, no. 2291) rivayet ettiler.

 

 

12. Sa'd b. Ubade

 

26377 (1) Sa'd b. Ubade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ŞU Ensar topluluğu, kişiler için imtihandır. Onları sevmek imandan; onlara buğzetmek ise nifaktandır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16471) der ki: "Ahmed, Taberani ve Bezzar rivayet ettiler. Ahmed'in rivayetinde ismi verilmeyen birisi vardır. Taberani ve Bezzar isimsiz raviyi hiç vermemişlerdir. Ravileri ve Ahmed'in diğer ravileri güvenilirdir."

 

 

 

26378 (2)- İshak b. Sa'd b. Ubade'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "ŞU Ensar topluluğu, kişiler için imtihandır. Onları sevmek imandanıonlara buğzetmek ise nifaktandır" buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Affan der ki: "Hammad başka bir defasında bunu bize rivayet ederken ismi zikredilmeyen ravinin ismini Said es-Sarraf olarak zikretmiş ve bu yönde herhangi bir tereddüt taşımadan hadisi bu şekilde bana yazdırmıştır."

 

 

13. Bera b. Azib

 

26379 (1) Adiy b. Sabit der ki: Bera b. Azib'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensar'ı ancak mümin olanlar severken, onlara ancak münafık olanlar buğzeder'' buyurdu" dediğini işittim.

 

Şu'be der ki: Adiy'ye: "Sen bunu bizzat Bera'dan işittin mi?" diye sorduğumda: "Bana rivayet etti" dedi

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3783), Müslim (75) ve İbn Mace (163) rivayet ettiler.

 

 

 

26380 (2)- Adiy b. Sabit der ki: Bera b. Azib'in Ensar hakkında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensarı ancak mümin olanlar severken, onlara ancak münafık olanlar buğzeder. Onları seveni Allah severken, onlara buğzedene Allah da buğzeder'' buyurduğunu rivayet ettiğini işittim.

Şu'be der ki: Adiy'ye: "Sen Bera'nın bunu rivayet ettiğini bizzat işittin mi?" diye sorduğumda: "Bana rivayet etti" dedi.

 

[Sahih]

 

 

14. Muaviye

 

26381 (1) Yezid b. Cariye el-Ensari bildiriyor: Ensar'dan bir grupla birlikte oturmuşken yanımıza Muaviye çıktı ve ne konuştuğumuzu sordu. "Ensar hakkında konuşuyorduk" dediğimizde: "Bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir hadisle size katılayım mı?" diye sordu. "Ey müminlerin emiri! Tabi ki!" karşılığını verdiğimizde şöyle dedi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ensarı seveni Allah sever, Ensarla buğzedene de Allah buğzeder'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8274) rivayet etti. Heysemi (16517) der ki: "Ahmed ve Ebu Ya'la da bunun gibi bir rivayette bulundu. Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'inde ve elMu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

26382 (2)- Yezid b. Cariye el-Ensari bildiriyor: Ensar'dan bir grupla birlikte oturmuşken yanımıza Muaviye çıktı ve ne konuştuğumuzu sordu. "Ensar hakkında konuşuyorduk" dediğimizde: "Bu konuda Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir hadisle size katılayım mı?" diye sordu. "Ey müminlerin emiri! Tabi ki!" karşılığını verdiğimizde şöyle dedi: "Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ensarı seveni Allah sever, Ensar'a buğzedene de Allah buğzeder'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

26383 (3)- Yezid b. Cariye el-Ensari bildiriyor: "Ensar'dan bir grupla birlikte oturmuş sohbet ederken yanımıza Muaviye çıktı..." sonrasında ravi bir öncekinin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

15. Rebah'ın Ninesi

 

26384- Rebah b. Abdirrahman b. Huvaytib, ninesinden, o da babasından bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurduğunu işittim: ''Abdesti olmayanın namazı yoktur. Abdest alırken Allah'ın adını zikretmeyenin de abdesti yoktur. Bana iman etmeyen Allah'a iman etmiş olmaz. Ensarı sevmeyen de bana iman etmemiş olur.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (398) ve Tirmizi (26) rivayet ettiler.

1670 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

16. Ashabdan Biri

 

26385 (1) Abdurrahman b. Ka'b b. Malik el-Ensari -ki babası, tövbeleri Allah tarafından kabul edilen üç kişiden biriydi-, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe vermek üzere kalktı. Allah'a hamdu senada bulunup Uhud savaşında şehid düşenlere bağışlanma diledikten sonra şöyle buyurdu: ''Ey Muhacirler! Sizler çoğalırken Ensar azalmaktadır. Ensar kendilerine sığındığım sırdaşlarımdır. Bundan dolayı iyilerine iyi davranıp kötülerinin kusurlarını bağışlayın. Zira onlar üzerlerine düşeni ifa etmiş, artık lehlerinde olanı alma vakitleri gelmiştir.''

 

[Sahih]

 

Heysemi (16497) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

26386 (2)- Abdullah b. Ka'b b. Malik -ki babası, tövbeleri Allah tarafından kabul edilen üç kişiden biriydi-, ashabdan bir adamdan bildiriyor: Bir gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını sarmış bir şekilde çıktı ve bize verdiği hutbede şöyle buyurdu: ''Sonrasına gelince, ey Muhacil'ler! Sizler git-gide çoğalırken Ensarın ise bu günkü sayısı giderek azalmaktadır. Ensar kendilerine sığındığım sırdaşlarımdır. Bundan dolayı iyilerine iyi davranıp kötülerinin kusurlarını bağışlayın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari 7/120 (3799) ve Müslim 4/1949 (2510) rivayet ettiler.

Heysemi (16498) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

17. Ebu Musa

 

26387- Ebu Bekr b. Abdillah b. Kays, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) özel olsun genel olsun Ensar'ı çokça ziyaret ederdi. Özel olarak Ensar'dan birini ziyaret edeceği zaman evine giderdi. Genelolarak Ensar'la görüşeceği zaman onlarla Mescid'de görüşürdü."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (13590) der ki: "Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde adını vermediği bir ravi vardır. Ricali Sahih ricalidir."

 

 

18. Ebu Ukbe

 

26388- Farisilerin azatlılarından biri olan Ebu Ukbe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Uhud savaşına katıldım. Savaş sırasında müşriklerden bir adama okumu atarken "Al! Bu da benden! Ben ki Farisı bir gencim!" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözümden haberdar olunca: 'Al! Bu da benden! Ben ki Ensarlı bir gencim, deseydin ya'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, edeb (5123), İbn Mace, cihad 2/931 (2784) ve İbn Ebi Şeybe, cihad (12/505) rivayet ettiler. Heysemi de (6/115) Ebu Ya'la'yı kaynak göstererek zikretmiş ve: "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

19. Hz. Aişe

 

26389- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ensar'dan iki evin arasında veya anne babasının yanında oturan bir kadına bir zarar gelmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar 3/304 (2806), İbn Hibban (7267) ve Hakim, Müstedrek'te (4/83) rivayet ettiler.

 

 

20. Enes b. Malik

 

26390- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan yedi, Kureyş'ten de iki kişinin arasındayken müşrikler ona doğru saldırıya geçince: ''Bunlarl bizden püskürten cennette arkadaşım olur'' buyurdu. Bunun üzerine yanında bulunan Ensar'dan bir adam ileriye atılıp ölene kadar çarpıştı. Bir daha müşrikler saldırıya geçince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunları benden geri püskürten cennette arkadaşım olur'' buyurdu. Bu şekilde yanındaki Ensar'dan yedi kişi de öldürülünce Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kardeşlerimize hiç de insaflı davranmadık'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, cihad 3/1415 (1789) ve Beyhaki, siyer (9/44) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ