MÜSNED-İ HANBEL

MENKIBELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Genel Olarak Ashabın Faziletleri

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

26308- İbn Ömer bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Cabiye'de bir hutbe verdi. Hutbesinde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu an durduğum yerde durup bize: ''Ashabıma, sonra onlardan sonra gelen nesle (Tabiun'e), sonra da onlardan sonra gelenlere (Teba-i Tabiin'e) iyi davranın'' buyurdu ... "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (7254) ve Hakim, Müstedrek'te (1/113) rivayet ettiler. Hadis metni devam ediyor.

 

 

2. Enes

 

26309- Enes der ki: Halid b. el-Velid ile Abdurrahman b. Avf arasında sözlü bir sataşma oldu. Halid ona: "Bizden önce müslüman olmanızdan dolayı bize dil mi uzatıyorsunuz!" diye çıkıştı. Bu olay Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aktarılınca: ''Ashabımı rahat bırakın! Canım elinde olana yemin olsun ki Uhud dağı (veya dağlar) kadar altın infak etseniz yine de onların amellerine ulaşamazsınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fadail (5/10), Müslim, fadail 4/1967 (2540), Ebu Davud, sünne 5/45 (4658) ve Tirmizi, menakib (5/653, "hasen Sahih") rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

26310 (1) Ebu Said el-Hudrl'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ashabımdan kimseye dil uzatmayın! Biriniz Uhud dağı kadar altın infak etse sevap bakımından onlardan birinin infak ettiği bir ölçeğe veya yarısına bile ulaşamaz. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail (5/10), Müslim, fedail 4/1967 (2540), Ebu Davud (4658) ve Tirmizi

(3861, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26311 (2)- Ebu Said el-Hudrl'nin bildirdiğine göre Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ashabımdan kimseye dil uzatmayın! Canım elinde olana yemin olsun ki biriniz Uhud dağı kadar altın infak etse sevap bakımından onlardan birinin infak ettiği bir ölçeğe veya yarısına bile ulaşamaz. ''

 

[Sahih]

 

 

 

26312 (3)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

26313 (4)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ashabımdan kimseye dil uzatmayın! Canım elinde olana yemin olsun ki biriniz Uhud dağı kadar altın infak etse sevap bakımından onlardan birinin infak ettiği bir ölçeğe veya yarısına bile ulaşamaz. ''

 

[Sahih]

 

 

4. Abdullah b. Muğaffel

 

26314 (1) Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şoyle buyurmuştur: Ashabım hakkında Allah'tan korkun! Ashabım hakkında Allah'tan korkun! Sakın benden sonra onları hedef alıp da dil uzatmayın. Her kim onları severse beni sevdiği için sever. Kim de onlara buğzederse bana buğzettiği için buğzetmiş olur. Onlara eziyet eden bana eziyet etmiş olur. Bana eziyet eden de Allah'a eziyet etmiş olur. Allah'ın da, kendisine eziyet edeni cezalandırması pek yakın olur. ''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/696 (3862, "ğarıb") rivayet etti.

 

 

 

26315 (2)- Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ashabım hakkında Allah'tan korkun! Sakın benden sonra onları hedef alıp da dil uzatmayın. Her kim onları severse beni sevdiği için sever. Kim de onlara buğzederse bana buğzettiği için buğzetmiş olur. Onlara eziyet eden bana eziyet etmiş olur. Bana eziyet eden de Allah'a eziyet etmiş olur. Allah'ın da, kendisine eziyet edeni cezalandırması pek yakın olur. ''

 

[Hasen]

 

 

 

26316 (3)- Abdullah b. Muğaffel el-Müzeni'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sakın benden sonra ashabım, hedef alıp onlara dil uzatmayın. Her kim onları severse beni sevdiği için sever. Kim de onlara buğzederse bana buğzettiği için buğzetmiş olur. Onlara eziyet eden bana eziyet etmiş olur. Bana eziyet eden de Allah'a eziyet etmiş olur. Allah'ın da, kendisine eziyet edeni cezalandırması pek yakın olur. ''

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Musa

 

26317- Ebu Musa der ki: Resulullah'la (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beraber akşam namazını kıldık. Sonra: "Oturup beklesek de yatsı namazını da onunla beraber kılsak" dedik ve oturup beklemeye başladık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkınca: ''Siz hala burada mısınız?'' diye sordu. Biz: "Evet, ey Allah'ın Resulü! Seninle yatsıyı kılmak için bekledik" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyi yapmışsınız -veya- En doğrusunu yapmışsınız'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) başını semaya doğru kaldırdı ki başını çokça semaya doğru kaldırırdı ve şöyle buyurdu: ''Yıldızlar semanın güvencesidir. Şayet yıldızlar gidecek olsalar semanın korktuğu başına gelir. Ben de ashabımın güvencesiyim. Şayet gidecek olsamı başlarına korktukları şey gelir. Ashabım da ümmetimin güvencesidir. Şayet ashabım gidecek olsalar ümmetimin başına korktuğu şey gelir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1961 (2531) ve Bağavi, Şerhu's-Sünne'de (14/71) rivayet ettiler.

 

 

6. Yusuf b. Abdillah b. Selam

 

26318- Yusuf b. Abdullah b. Selam der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e:

"Biz mi daha hayırlıyız, yoksa bizden sonra gelenler mi?" diye sorulunca: "Onlardan (sizlerden sonra gelenlerden) biri Uhud dağı kadar altın infak etse sevap bakımından sizden birinin infak ettiği bir ölçeğe veya yarısına bile ulaşamazlı karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi (16381) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden İbn Lehia'nın hadisi hasendir. Diğer raviler Sahih'in ravileridir."

 

 

7. Tarık b. Eşyem

 

26319- Ebu Malik el-Eşcai Sa'd b. Tarık, babasından bildiriyor: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ashabıma (başlarına gelecek) öldürülme hadiseleri yeter'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 8/383 (8196) rivayet etti.

Heysemi (11978) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel, birkaç isnadla Taberani ve Ayrıca Bezzar rivayet etmiş olup İbn Hanbel'in ravileri Sahih'in ravileridirler."

 

 

8. Said b. Zeyd

 

26320- Said b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin koyu karanlığı gibi olan bir fitneden bahsetti ve: ''Bu fitnede insanlar çok seri bir şekilde yok olacaktır'' buyurdu. "Hepsi mi, yoksa bir kısmı mı helak olacak?" diye sorulunca: "Öldürülmeleri günahlarının kefareti olarak yeterlidir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (11980) der ki: "Bunu Taberani birkaç isnadla rivayet etmiş olup isnadlardan birinin ravileri güvenilirdir. Aynı hadisi Bezzar da rivayet etmiştir."

 

 

9. İbn Mes'ud

 

26321- Abdullah b. Mes'ud der ki: "Allah kulların kalplerine bakınca en hayırlı kalbin Muhammed'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ait olduğunu gördü. Bundan dolayı onu kendine seçti ve risaletle gönderdi. Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kalbinden sonra kulların kalplerine bakınca en hayırlı kalplerin onun ashabının kalpleri olduğunu gördü. Bundan dolayı onları Nebi'inin yardımcıları ve dininin savaşçıları kıldı. Müslümanların iyi olarak gördüğü şeyler Allah katında iyi, kötü gördüğü şeyler de Allah katında kötüdür."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid' de (1/177-178) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani, M. el-Kebir' de rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

10. Ebu Hureyre

 

26322 (1) Ebu Hure)Te der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! En hayırlı insanlar kimlerdir?" diye sorulunca: ''Ben ve benimle birlikte olanlardır'' buyurdu. "Sonra kimler?" diye sorulunca: ''Bizlerden sonra gelenlerdir'' buyurdu. "Sonra kimler?" diye sorulunca ise bir cevap vermedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (2/78) rivayet etti.

 

 

 

26323 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "En hayırlı insanlar kimlerdir?" diye sorulunca: ''Ben ve benimle birlikte olanlardır. Sonra onlardan sonra gelenler, sonra onlardan sonra gelenlerdir'' buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonrakiler hakkında da bir şey demedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ