MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

27- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşleriyle Yakından ilgilenmesi

28- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Eşlerinin Eziyetlerine Katlanması ve Onları Hoşgörmesi

 

27- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşleriyle Yakından ilgilenmesi

 

1. Enes

 

26258- Enes der ki: Yolculuklarında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarının bindiği develeri coşturup süren Enceşe adında biri vardı. Enceşe bu şekilde çoştururken develer fazla hızlanınca Resulullah. (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: Ey Enceşe! Cam şışeleri (kadınları) taşıyan develeri yavaş sür'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (12656) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ravileridir.

6760 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes

 

26259- Enes bildiriyor: Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İranlı bir komşusu vardı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için et çorbası yaptı ve davet etmek üzere yanına geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Aişe'yi kastederek: ''Bu da gelsin mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de gelmem'' buyurdu. Adam yine davet edince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'yi kastederek: ''Bu da gelsin mi?'' diye sordu. Adam: "Hayır!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben de gelmem'' buyurdu. Adam yine davet edince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'yi kastederek: ''Bu da gelsin mi?'' diye sordu. Adam üçüncüsünde: "Evet" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Aişe'yle birlikte itişerek adamın evine gittiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, eşribe 3/1609 (2037) rivayet etti.

 

 

3. Hz. Aişe

 

26260 (1) Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biz eşlerine: "Benden sonraki durumunuz gerçekten de beni düşündürüyor. Size ancak çok sabırlı olanlar tahammül edebilecektir'' buyururdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/648 (3749, "hasen sahih ğarib") ve Hakim (3/311) rivayet ettiler.

 

 

 

26261 (2)- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana acıdı ve: "Geride bıraktıklarım içinde en çok sizler beni düşündürüyorsunuz. Vallahi sizlere ancak çok sabırlı ve dürüst olanlar şefkat gösterecektir" buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

26262 (3)- ümmü Bekr bildiriyor: "Abdurrahman b. Avf kendisine ait bir araziyi kırk bin dinara Osman b. Affan'a sattı. Bu parayı da Zühre oğulları fakirleri, ihtiyacı olan insanlar ve müminlerin anneleri arasında paylaştırdı. "

(ümmü Bekr'in babası) Misver der ki: "Kendisine düşen payı vermek üzere Aişe'nin yanına girdiğimde: "Bunu kim gönderdi?" diye sordu. "Abdurrahman b. Avf gönderdi" karşılığını verdiğimde Aişe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Benden sonra size ancak sabır sahibi kişiler şefkat gösterecektir'' buyurmuştu. Allah, İbn Avf'a cennet pınarlarından içirsin."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (3/310) rivayet etti. Heysemi (14895) der ki: "Taberani, elMu Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti. Senedi hasendir."

 

 

 

26263 (4)- ümmü Bekr bildiriyor: "Abdurrahman b. Avf kendisine ait bir araziyi sattı .. " Sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır. Ancak sonunda Aişe'nin şöyle dediğini bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Benden sonra size ancak sabır sahibi kişiler şefkat gösterecektir'' buyurduğunu işittim."

 

[Hasen]

 

 

 

26264 (5)- ümmü Bekr bintu'l-Misve  bildiriyor: "Abdurrahman b. Avf kendisine ait bir araziyi kırk bin dinara Osman b. Affan'a sattı. Bu parayı da Zühre oğulları fakirleri, ihtiyacı olan insanlar ve mümünlerin anneleri arasında paylaştırdı."

(ümmü Bekr'in babası) Misver der ki: "Kendisine düşen payı vermek üzere Aişe'nin yanına girdiğimde: "Bunu kim gönderdi?" diye sordu. "Abdurrahman b. Avf gönderdi" karşılığını verdiğimde Aişe şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benden sonra size ancak sabır sahibi kişiler şefkat gösterecektir'' buyurmuştu. Allah, İbn Avf'a cennet pınarlarından içirsin."

 

[Sahih]

 

 

28- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Eşlerinin Eziyetlerine Katlanması ve Onları Hoşgörmesi

 

1. Hz. Aişe

 

26265- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tatlı ile balı severdi.

İkindiyi kıldıktan sonra eşlerini dolaşır ve birine yakınlık gösterirdi. Bir defasında Hafsa'nın yanına girdi, ama kalması gerekenden daha fazla kalınca kıskandım. Çok kalmasının sebebini sorduğumda, yakınlarından bir kadının Hafsa'ya bir kap bal hediye ettiğini onun da bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e içirdiğini söylediler. Bunun üzerine: "Yemin olsun ona bir oyun oynayacağız!" dedim. Bunu Sevde'yle de paylaştım ve ona şöyle dedim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birazdan yanına gelip yaklaştığı zaman: ''Meğafir mi yedin?'' diye sor. O sana: ''Hayır!'' diyecektir. Sen de ona: ''O zaman senden gelen bu koku ne?'' diye sor. Sana: ''Hafsa bana bal içirdi'' karşılığını verecektir. Sen de ona: O zaman arı balını urfut ağacından toplamıştır'' dersin. Bana geldiğinde ben de aynı şeyleri söyleyeceğim. Ey Safiyye! Sen de aynı şeyleri söyle!" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kötü kokmaktan hoşlanmazdı.

Sevde, sonrasını bana şöyle anlattı: Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha kapımda görünür görünmez senden olan korkumdan hemen söze başlayıp bana dediklerini yapacaktml. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yaklaştığı zaman: "Ey Allah'ın Resulü! Meğafir mi yedin?" diye sordum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır!'' karşılığını verdi. Ona: "O zaman bu kokun ne?" diye sorduğumda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hafsa bana bal şerbeti içirdi'' karşılığını verdi. Bunun üzerine: "O zaman arı balını urfut ağacından toplamıştır" dedim... Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana geldiği zaman ben de aynı şeyleri soyledım. Safıyye ye gittiği zaman da Safıyye ona aynı şeyleri dedı. Tekrar Hafsa'ya gittiğinde Hafsa ona: "Ey Allah'ın Resulü! Sana o bal şerbetinden içireyim mi?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İhtiyacım yok'' karşılığını verdi.

 

Bu olay sonrasında Sevde: "Sübhanallah! Vallahi onu baldan mahrum ettik!" deyince ben ona: "Sus!" diye çıkıştım.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Buhari, tefsır 8/656 (4912), Müslim, talak 2/1100 (1474) ve Nesai, talak 6/151 (3421) rivayet ettiler.

 

 

2. Enes b. Malik

 

26266 (1) Enes der ki: Bir defasında namaz için kamet getirildiğinde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri arasında bir sorun vardı ve araya girip onları birbirinden ayırmaya çalışıyordu. Bu esnada Ebu Bekr geldi ve:

"Ey Allah'ın Resulü! Ağızlarını toprakla doldur (onları kendi hallerine bırak) ve namaza çık!" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bezzar (Keşf 1494) ve Ebu Ya'la (3745) rivayet ettiler.

 

 

 

26267 (2)- Enes der ki: Bir defasında namaz için kamet getirildiğinde Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri arasında bir sorun vardı ve araya girip onları birbirinden ayırmaya çalışıyordu. Bu esnada Ebu Bekr geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ağızlarını toprakla doldur (onları kendi hallerine bırak) ve namaza çık!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26268 (3)- Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında namaz için kamet getirildi. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in eşleri arasında bir sorun vardı ve araya girip onları birbirinden ayırmaya çalışıyordu. Bu esnada Ebu Bekr geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ağızlarını toprakla doldur (onları kendi hallerine bırak) ve namaza çık!" dedi.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Aişe

 

26269- Esved der ki: Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evdeyken neler yapardı?" diye sorduğumda: "Evde eşlerinin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışır, namaz vakti gelince de namaza çıkardı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, edeb 2/162 (676) rivayet etti.

25844 (8)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ