MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Sevde binti Zem'a

17- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Hafsa binti Ömer

18- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Ümmü Seleme

 

16- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Sevde binti Zem'a

 

1. Hz. Aişe

 

26228- Hz. Aişe der ki: Örtünme ile ilgili ayet nazil olduktan sonra Sevde ihtiyacı için dışarıya çıktı. Sevde de görenlerin tanıyabileceği bir şekilde iri cüsseli birisiydi. Hz. Ömer gelirken onu gördü ve: "Ey Sevde! Vallahi dışarıya çıktığın zaman bizden gizlenemiyorsun. Bundan dolayı çıkacağın zaman dikkat et" diye seslendi. Bunun üzerine Sevde, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geri döndü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de akşam yemeğini yiyordu. Ömer'in söylediklerini ona anlattı. Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinde etli bir kemik varken vahiy nazil olmaya başladı. Vahyin inişi bittiğinde kemik hala elindeydi. Ardından: ''İhtiyacınız için (örtülü bir şekilde) dışarıya çıkmanıza izin verilmiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, tefsir 8/528 (4795) rivayet etti.

 

 

2. Hz. Aişe

 

26229- Hz. Aişe der ki: Bir gün eşleri Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında toplandı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Vefatından sonra içimizden ilk hangimiz sana kavuşacak?" diye sordular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden kolu en uzun olanınızf'' buyurdu. Bunun üzerine bir kamış alıp kol uzunluklarımızı ölçmeye başladık. İçimizde en uzun koHu da Sevde çıktı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettikten sonra da içimizde ilk ona kavuşan (vefat eden) Sevde oldu. Uzun koldan kasdın da en çok sadaka veren olduğunu anladık. Zira Sevde sadaka vermeyi çok severdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat 3/285 (420), Müslim, fedail 4/1907 (2452) ve Nesai, zekat 5/66 (2541) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

26230- Hz. Aişe der ki: "Sevde yaşlandığı zaman kendi gününü bana bağışladı. Bu şekilde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diğer hanımlarına gün taksimi yaparken Sevde'nin gününü de bana ayırırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in benden sonra evlendiği ilk kadın da Sevde idi.,,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari 5/218 (2593) ve Müslim 2/1085 (1463) rivayet ettiler.

18168 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

17- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Hafsa binti Ömer

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

26231- Hz. Ömer der ki: Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan ve Bedir savaşına katılan Huneys b. Huzafe -veya Huneys b. Huzeyfe; hangisi olduğu konusunda şüphe Abdurrezzak'a aittirMedine'de vefat edip Hafsa dul kaldı. Osman b. Affan'la karşılaştığımda ona Hafsa'yı teklif edip: "İstiyorsan Ömer'in kızı Hafsa'yı seninle evlendireyim" dedim. "Bunu düşüneyim" karşılığını verdi. Birkaç gün geçtikten sonra onunla karşılaştığımda bana: "Bugünlerde evlenmeyi düşünmüyorum" cevabını verdi. Ebu Bekr ile karşılaştığımda: "İstersen Ömer'in kızı Hafsa'yı sana vereyim" dedim. Ama Ebu Bekr sustu ve bana bu konuda herhangi bir karşılık vermedi. Bu hareketinden dolayı ona Osman'a kızdığımdan daha fazla kızdım. Birkaç gün geçtikten sonra onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istedi ve Hafsa'yı onunla evlendirdim. Sonra Ebu Bekr beni gördüğünde: "Bana Hafsa'yı teklif edip de sana bir şey demediğim için sanırım bana kızmıştın değil mi?" dedi. "Evet!" karşılığını verdim. Bunun üzerine bana: "Sana bu konuda herhangi bir cevap vermeme engelolan şey, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir ara onu (isteyeceğine dair) anmasıydı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konudaki sırrını ifşa edecek değildim, ama eğer onunla evlenmeseydi ben evlenirdim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5129, 4005, 5122, 5145) ve Nesai (6/83) rivayet ettiler.

 

 

2. Asım b. Ömer

 

26232- Asım b. Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ömer b. el-Hattab'ın kızı Hafsa'yı boşadı, sonra da nikahma geri döndürdü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/466) rivayet etti. Heysemi (7749) der ki:

"Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir." 18176 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

3. Ebu Hureyre

 

26233- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kureyş kadınları, deveye binen kadınların en hayırlıları, çocuklarına karşı en şefkatlileri ve kocasının elinde bulunanı en iyi gözetenleridir'' buyurdu. Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem}, Ömer b. el-Hattab'ın kızının deveye binmediğini biliyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Hureyre'nin son cümlesi hatalı olsa gerektir. Doğrusu da Hafsa değil Meryem binti İmran'dır.

 

 

18- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eşi Ümmü Seleme

 

1. Ümmü Seleme

 

26234- Abdulaziz b. binti ümmü Seleme bildiriyor: Ebu Seleme vefat ettikten sonra Ummü Seleme'nin iddeti bittiğinde Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} onunla evlenmek istedi. ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! üç özelliğim var. Birincisi yaşlı bir kadınım" deyince, Allah Resulü {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Ben senden daha yaşlıyım'' karşılığını verdi. ümmü Seleme: "İkincisi, ben kıskanç bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kıskançlığını gidermesi için Allah'a dua edeceğim'' karşılığını verdi. ümmü Seleme: "üçüncüsü, çocukları olan bir kadınım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sorumlulukları Allah'a ve ResUlüne aittir'' karşılığını verdi.

Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla evlendi. Ancak gerdek için yanına gelince bebeğini (Zeyneb'i) emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Başka bir zaman geldiğinde yine bebeğini emzirdiğini gördü ve oradan ayrıldı. Ammar b. Yasir bundan haberdar olunca ümmü Seleme'ye geldi ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile ihtiyacı arasına girdin! çocuğu bana ver!" dedi. Ammar bebeği alıp ona bir sütanne buldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha yanına gelince: ''Zeyneb nerede?'' diye sordu. ümmü Seleme: "Ey Allah'ın Resulü! Onu Anunar aldı" deyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onunla gerdeğe girdi. Yatsı ya kadar yanında kaldı. Sonra ona: "Yanımdaki değerin değişmiş değiL. İstersen yanında kalacağım günleri yediye tamamlayayım. Ama senin yanında yedi gün kalırsam diğer zevcelerimde de yedi gün kalırım. Dilersen sana da diğerleri gibi gün tayin edeyim'' buyurunca, ümmü Seleme: "Hayır, bana da gün tayin et" dedi.

 

[Sahih]

 

25252 Cl)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ