MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Hastalığı ve Vefatı

 

1. İbn Abbas

 

26223 (1) Hz. Aişe'nin kapıcısı Zekvan bildiriyor: Abdullah b. Abbas gelip Aişe'nin yanına girmek için izin istedi. içeriye girdiğimde yeğeni Abdullah b. Abdirrahman başının ucunda oturuyordu. "ibn Abbas geldi ve girmek için izin istiyor" dediğimde, yeğeni Abdullah ona doğru eğildi ve: "Anneciğim! Abdullah b. Abbas gelmiş ve yanına girmek için izin istiyor" dedi. Aişe de o sırada can çekişiyordu ve: "Bırak şimdi İbn Abbas'ı!" karşılığını verdi. Abdullah: "Anneciğim! ibn Abbas senin salih evlatlarındandır. Bırak sana selam verip seninle vedalaşsın" deyince, Aişe: "istiyorsan girmesine izin ver" karşılığını verdi.

İbn Abbas içeri girip de oturunca Aişe'ye: "Müjdeler olsun!" dedi. Aişe:

"Girmen yetmedi, müjde de mi veriyorsun?" karşılığını verdi. İbn Abbas şöyle dedi: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sevdiklerinle kavuşman arasında tek engel ruhunun cesedinden çıkmasıdır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri arasında en çok seni severdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de temiz olandan başkasını sevmez. Ebva'da gerdanlığının düştüğü gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlarla birlikte konakladıkları yerde sabaha kadar kaldı ve ne kendisinde, ne de diğer müslümanlarda su yoktu. Allah "Temiz toprakla teyemmüm edin''[Maide 6] ayetini indirdi ki bu senin vesilenle ümmete tanınan bir ruhsattı. Yine (ifk hadisesinde) Allah yedi kat semadan senin masumiyetine dair Ruhu'l-Emin ile vahiy gönderdi. Bu vesileyle yeryüzünde Allah'ın zikredildiği her bir mescidde gece gündüz seninle ilgili olan bu vahiy de okunacaktır." Aişe ise ona: "Bırak bunları ey İbn Abbas! Canım elinde olana yemin olsun ki bunların yerine unutulup giden biri olmayı isterdim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Muallak olarak Buhari (8/371-372) rivayet etti.

 

 

 

26224 (2)- Leys'in bir adamdan bildirdiğine göre İbn Abbas, Aişe'ye: "Mutlu olman için müminlerin annesi olarak isimlendirildin ki sen henüz doğmadan bu isim senin için takdir edilmişti" demiştir.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/75-6) rivayet etti. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/244) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden ismi verilmeyen birisi vardır."

 

 

 

26225 (3)- İbn Ebi Müleyke bildiriyor: İbn Abbas, Aişe'nin yanına girmek için izin istedi. Erkek kardeşinin oğlu ısrar edince Aişe: "Beni tezkiye etmesinden endişe ediyorum" dedi ve girmesine izin verdi. İbn Abbas yanına girince şöyle dedi: "Sevdiklerinle kavuşman arasında tek engel ruhunun cesedinden çıkmasıdır. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri arasında en çok seni severdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de temiz olandan başkasını sevmez. Ebva'da gerdanlığın düştüğü zaman Allah hakkında ayetler indirdi. Bu vesileyle yeryüzünde Allah'ın zikredildiği her bir mescidde gece gündüz masumiyetinle ilgili olan bu ayetler de okunacaktır." Aişe ise ona: "Beni tezkiye etmeyi bırak ey İbn Abbas! Yemin olsun ki (bunların yerine unutulup giden biri olmayı) isterdim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat'ta (8/51) rivayet etti.

 

 

 

26226 (4)- Leys'in bir adamdan bildirdiğine göre İbn Abbas, Aişe'ye:

"Mutlu olman için müminlerin annesi olarak isimlendirildin ki sen henüz doğmadan bu isim senin için takdir edilmişti" demiştir.

 

[Zayıf]

 

 

 

26227 (5)- Hz. Aişe'nin azatlısı Zekvan bildiriyor: Abdullah b. Abbas ölüm döşeğinde olan Aişe'nin yanına girmek için izin istedi. Aişe'nin yanında da erkek kardeşinin oğlu Abdullah b. Abdirrahman vardı. Yeğeni Abdullah ona: "Abdullah b. Abbas gelmiş ve yanına girmek için izin istiyor. İbn Abbas da hayırlı olan evlatlarındandır" dedi. Aişe: "Bırak şimdi İbn Abbas'ı ve beni tezkiye etnıesini!" karşılığını verdi. Abdullah: "Allah'ın Kitab'ını iyi okuyan, Allah'ın dinini iyi bilen biridir. Bırak sana selam verip seninle vedalaşsın" deyince, Aişe: "istiyorsan girmesine izin ver" karşılığını verdi.

İbn Abbas içeri gırıp de oturunca Aişe'ye: "Sana müjdeler olsun ey müminlerin annesi! Bütün acılardan, sıkıntılardan kurtulup Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve sevdiklerinle kavuşman arasında tek engel ruhunun cesedinden çıkmasıdır" dedi. Aişe: "Girmen yetmedi, müjde de mi veriyorsun?" karşılığını verdi. ibn Abbas şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşleri arasında en çok seni severdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de temiz olandan başkasını sevmez. (ifk hadisesinde) Allah yedi kat semadan senin masumiyetine dair vahiy gönderdi. Bu vesileyle yeryüzünde Allah'ın zikredildiği her bir mescidde gece gündüz seninle ilgili olan bu vahiy de okunacaktır. Ebva'da gerdanlığın düştüğünde onu aramak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) müslümanlarla birlikte konakladıkları yerde sabaha kadar beklemek zorunda kaldı ve yanlarında su da yoktu. Allah "Temİz toprakla teyemmüm edİn"[Maide 6] ayetini indirdi ki bu senin vesilenle insanlara tanınan bir ruhsattı. Vallahi çok bereketler getirdin." Aişe ise ona: "Bırak bunları ey İbn Abbas! Vallahi bunların yerine unutulup giden biri olmayı isterdim" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ