MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kızı Zeyneb

4- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kızları Rukayye (=Rukiye) ve ümmü Gülsüm

5- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Oğlu İbrahim

 

3- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kızı Zeyneb

 

1. Hz. Aişe

 

26169- Hz. Aişe der ki: Mekkeliler esirlerinin fidyesini gönderdiği zaman, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı Zeyneb de kocası Ebu'l- As b. er-Rabi'nin fidyesini gönderdi. Gönderdikleri içinde Ebu'l-As'la evlendiği zaman Hz. Hatice'nin kendisine taktığı' gerdanlık da vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gerdanlığı görünce çok duygulandı ve: ''Eğer uygun görürseniz Zeyneb'in esirini bırakın ve (fidye olarak) gönderdiği malı geri verin'' buyurdu. Ashab: "Olur, ey Allah'ın Resulü!" dedi ve esiri serbest bırakıp Zeyneb'in gönderdiği malları iade ettiler.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2692) ve İbnu'ı-carüd (1090) rivayet ettiler.

13552 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

4- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kızları Rukayye (=Rukiye) ve ümmü Gülsüm

 

1. Enes b. Malik

 

26170- Enes b. Malik der ki: Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızının (Rukayye'nin) cenazesinde bulunduk. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mezarın kenarına oturmuştu ve gözlerinden yaşlar akıyordu. "İçinizden dün gece günah işlemeyen - veya "hanımıyla iliş i kurmayan"- var ml?'' diye sorunca, Ebu Talha: "Ey Allah'ın Resulü! Ben varım" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''0 zaman mezara sen in" buyurunca mezarına Ebu Talha indi

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (4/47) rivayet etti.

8821 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Umame

 

26171- Ebu Umame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı ümmü Gülsüm vefat edip de kabrine konulduğu zaman Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizi yerden yarattık, oraya döndüreceğiz, sizi tekrar oradan çıkaracağız"[Taha 55] dedi. Sonrasında ''Allah'ın adıyla! Allah'ın yolunda ve Resulünün dini üzerinde biri olarak seni gönderiyoruz'' deyip demediğini ise bilmiyorum. Lahdin üzerini kapatıp toprak atılmaya başlandığı zaman:

''Kerpiçlerin arasındaki boşlukları iyi kaparın. Bunu yapmanın bir hükmü yok, ancak geride kalanların içini rahatlatır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Aynısını Hakim (2/379) rivayet etti. 8811 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

5- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Oğlu İbrahim

 

1. Enes b. Malik

 

26172- İsmail es-Süddi der ki: Enes b. Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahim'in cenaze namazını kıldı mı?" diye sorduğumda:

"Bilmiyorum. Allah'ın rahmeti İbrahim'in üzerine olsun, eğer yaşamış olsaydı, sıddik bir Nebi olacaktı" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1587-8) ve Nesai (3/81) rivayet ettiler.

8551 (1)'de tekar etmiştir.

 

 

2. İbn Ebi Evfa

 

26173- İbn Ebi Evfa der ki: "Şayet Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sonra bir Nebi gelecek olsaydı oğlu İbrahim küçükken vefat etmezdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, cenaiz 1/484 (1511) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ