MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ehl-i Beyt'i

7- Hatice (=Hadice) binti Huveylid

 

6- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Ehl-i Beyt'i

 

1. ümmü Seleme

 

26174- Ümmü Seleme bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Fatıma'ya: ''Bana kocanı ve iki oğlunu getir'' buyurdu. Fatıma onları getirince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fedek işi bir örtüyü onların üzerine attıktan sonra elini üzerlerine koydu ve: ''Allahım! Bunlar Muhammed'in ailesidir. İbrahim'in ailesine rahmetini ve bereketini verdiğin gih Muhammed'in ailesine de rahmetini ve bereketini ver. Şüphesiz ki sen övgü ye ve hamda layıksını pek de yücesin'' dedi. Ben de aralarına girmek için örtüyü kaldırdığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu elimden çekti ve: ''Sen de hayır üzeresin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3871) rivayet etti.

21749 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Malik

 

26175 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı ay boyunca sabah namazı için çıktığı zaman, Fatıma'nın evine uğrayıp: ''Namaza ey Ehl-i beyt'' diye seslenir ve: "Allah, sizden günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor"[Ahzab 33] ayetini okurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/328 (3206, "hasen ğarib") rivayet etti. Hakim (3/158) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26176 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) altı ay boyunca sabah namazı için çıktığı zaman, Fatıma'nın evine uğrayıp: ''Namaza ey Ehl-i beyt!'' diye seslenir ve: "Allah, sizden günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor"[Ahzab 33] ayetini okurdu.

 

[Hasen]

 

 

3. Abbas b. Abdilmuttalib

 

26177 (1) Abbas b. Abdilmuttalib der ki: "Ey Allah'ın Resulü, Kureyşliler birbirlerini güler yüzle karşılarken, bizimle karşılaştıklarında daha değişik bir yüzle bakıyorlar" dediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok öfkelendi ve: "Canım elinde olana yemin olsun ki kişi, sizleri Allah ve Resulü için sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/337) ve Hakim, Müstedrek'te (3/332-333) rivayet ettiler.

 

 

 

26178 (2)- Abdulmuttalib b. Rabia der ki: Abbas, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi ve şöyle dedi: "Dışarı çıktığımızda Kureyşlilerin ... " Sonrasında ravi söz konusu hadisi aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

26179 (3)- Abdulmuttalib b. Rabia der ki: Abbas, Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen dışarı çıktığımızda Kureyşlilerin konuştuklarını görüyoruz. Ancak bizi görür görmez hemen susuyorlar" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna o kadar öfkelendi ki alnındaki damar kabardı ve: ''Vallahi kişi, sizleri Allah rızası ve bana olan akrabafığınızdan dolayı sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

26794 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

4. Abdulmuttalib b. Rabia

 

26180 (1) Abdulmuttalib b. Rabia der ki: Abbas, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bazen dışarı çıktığımızda Kureyşlilerin konuştuklarını görüyoruz. Ancak bizi görür görmez hemen susuyorlar" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buna o kadar öfkelendi ki alnındaki damar kabardı ve: ''Vallahi kişi, sizleri Allah rızası ve bana olan akrabalığınızdan dolayı sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/652 (3758, "hasen sahih") rivayet etti.

 

 

 

26181 (2)- Abdulmuttalib b. Rabia b. el-Haris b. Abdilmuttalib der ki: Abbas b. Abdilmuttalib öfkeli bir şekilde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Neden ö(kelisin?'' diye sorunca, Abbas: "Ey Allah'ın Resulü! Kureyşlilerle aramızda ne var? Birbirlerini güler yüzle karşılarken, bizimle karşılaştıklarında daha değişik bir yüzle bakıyorlar?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öyle bir kızdı ki yüzü kızardı ve alnındaki damar kabardı. Öfkelendiği zaman da alnındaki damar kabarırdı. Biraz sakinleştikten sonra da: ''Canım -veya: Muhammed'in canı- elinde olana yemin olsun ki kişi, sizleri Allah ve Resulü için sevmedikçe kalbine iman giremez!'' buyurdu. Sonra: ''Ey insanlar! Amcamı inciten beni incitmiştir! Zira amca, baba gibidir!'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

5. Ebu Said el-Hudri

 

26182 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Akrabalığımın (ahirette) bir faydasının olmayacağını söylüyorsunuz. Aksine dünyada da, ahirette de bu yakınlığım sürecektir. Kıyamet gününde sol tarafa (cehenneme) doğru götürülmeleri emredilen bir topluluk gösterilince içlerinden biri: ''Ey Muhammed! Ben filanın oğlu filanım!'' diyecek. Bir diğeri: ''Ben de filanın oğlu filanım'' diyecek. Ben de: ''Kim olduğunuzu biliyorum. Ama benden sonra (yolumdan) gerisin geriye döndünüz'' karşılığını vereceğim. ''

 

[Hasen]

 

 

 

26183 (2)- Hamza b. Ebi Said el-Hudri, babasından bildiriyor: Hz.

Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minber üzerinde şöyle buyurduğunu işittim:

''Bazılarına ne oluyor da: ''Resulullah'a olan akrabalığın kıyamet gününde bir faydası olmayacak!'' diyorlar? Aksine dünyada da, ahirette de bu yakınlığım sürecektir. Ey insanlar! Ben tümünüzün (cennetteki) Havz'a gönderdiği öncünüz olacağım. ''

 

[Hasen]

 

 

7- Hatice (=Hadice) binti Huveylid

 

1. Hz. Aişe

 

26184- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Hatice'yi o kadar çok anardı ki eşleri arasında en çok onu kıskanırdım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benimle evlenmeden üç yıl önce de vefat etmişti. Allah, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e, Hatice'ye cennette inciden bir ev hazırladığı müjdesini vermesini emretmişti. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hatice adına bir koyun keser ve arkadaşlarına dağıtırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, menakib 7/133 (3817), Müslim, fedail 4/1888 (2435), Tirmizi 5/702 (3875, "hasen sahih ğarib") ve İbn Mace, nikah 1/643 (1997) rivayet ettiler.

24990 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ