MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Hz. Fatıma'nın Hastalığı, Vefatı ve Vasiyeti

 

1. ümmü Selma

 

26166 (1) Ümmü Selma anlatıyor Hz. Fatıma'nın vefatına sebep olan hastalığı sırasında bakımını ben yapıyordum. Bir gün hastalığı boyunca hiç olmadığı kadar iyiydi. Hz. Ali de bir ihtiyacı için dışarıya çıkmıştı. Bana: "Anneciğim! Yıkanınak için su hazırla" deyince su hazırladım. Daha önce hiç görmediğim kadar güzel bir şekilde yıkandıktan sonra bana:

"Anneciğim! Bana yeni giysilerimi ver" dedi. Giysilerini verdiğimde onları giydi ve: "Anneciğim! Yatağımı odanın ortasına ser" dedi. Yatağını odanın ortasına serdiğimde yatağa uzandı. Kıbleye gelecek şekilde dönüp elini yanağının altına koydu. Sonra bana: "Anneciğim! Şimdi canım alınacak! Henüz yeni temizlendim, bundan dolayı kimse üzerimi açmasın" dedi ve orada ruhunu teslim etti. Ali gelince de vefat haberini verdim.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (8/27) rivayet etti.

 

 

 

26267 (2)-Z Ahmed başka bir kanalla bir öncekinin aynısını bildiriyor.

 

[Zayıf]

 

 

2. Hz. Fatıma

 

26168- Muhammed b. Ali der ki: "Ömer b. Abdilazız bana bir mektup yazdı ve Hz. Fatıma'nın vasiyetinin bir kopyasını çıkarıp kendisine göndermemi istedi. Fatıma'nın vasiyetlerinden biri de bir örtünün kendi cenazesinin üzerine konulmasıydı. İnsanlar bu adeti onun çıkardığını söylerler. Ki zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldiğinde bu örtünün perde olarak kapıya asıldığını görmüş ve yanına girmeyip gerı dönmüştü,"

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ