MÜSNED-İ HANBEL

EHL-İ BEYT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Çocuktan ve Faziletleri Hz. Fatıma, Hasan ve Hüseyin'in Faziletleri

 

1. Abdullah b. ez-Zübeyr

 

26125- Abdullah b. ez-Zübeyr bildiriyor: Hz. Ali, evlenmek için Ebu Cehl'in kızından bahsettiği Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ulaşınca: ''Fatıma benim bir parçamdır. Ona eziyet veren bana eziyet etmiş, onu rahatsız eden de beni rahatsız etmiş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, cihad (5/26), Müslim, fadail 4/1903 (2449), Ebu Davud 2/226 (2071), Tirmizi, menakib 5/698 (3867, "hasen sahih") ve İbn Mace 1/643 (1998) rivayet ettiler.

 

 

2. Misver b. Mahreme

 

26126 (1) Ubeydullah b. Ebi Rafi' bildiriyor: Hasan b. Hasan, Misver'e haber gönderip kızına talip olduğunu söyledi. Misver gelen elçiye: "Yatsı namazında benimle görüşsün" dedi. Yatsı vakti görüştüklerinde Misver Allah'a hamdu senada bulunup Hasan'a şöyle dedi: "Konuya gelince, vallahi sizin soyunuz, akrabalığınız ve dünürlüğünüzü diğer tüm soy, yakınlık ve dünürlüklerden daha fazla severim. Ancak Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fatıma benden bir parçadır. Onu üzen beni de üzeri onu sevindiren beni de sevindirir. Kıyamet gününde benim soydan ve dünürlükten olan akrabalığım ve yakınlığım dışındaki bütün akrabalık ve yakınlıklar kesilip bitecektir'' buyurmuştur. Senin hanımın da Fatıma'nın torunudur ve kızımı sana vermemin onu üzmesinden korkarım." Bunun üzerine Hasan onu mazur görüp yanından gitti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa bir metinle Buhari, fadail 7/78 (3714), Hakim (3/158) ve Beyhaki (7/64) rivayet ettiler.

 

 

 

26127 (2)- Misver b. Mahreme bildiriyor: Hz. Ali evlenmek üzere Ebu Cehil'in kızına talip oldu. Hz. Fatıma, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelip: "Kavmin, senin kızların için (kocalarına) kızmayacağını söylüyorlar, ama bak Ali, Ebu Cehil'in kızına talip oldu" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalktı, Allah'a hamdu senada bulunduktan sonra: ''Fatıma benden bir parçadır ve onu üzmenizi istemem'' buyurdu. Sonra (kızı Zeyneb'in kocası) Ebu'l-As b. er-Rebl'yi güzel bir şekilde anıp şöyle devanı etti:

"Resulullahlın kızı ile Allah düşmanının kızı bir adamın nikahında bir arada olamaz!" Bunun üzerine Hz. Ali bu evlillikten vazgeçti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (2449), İbn Hibban (6957) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (20/18) rivayet ettiler.

 

 

 

26128 (3)- Misver b. Mahreme bildiriyor: Hz. Ali, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızı Hz. Fatıma ile evliyken Ebu Cehil'in kızına da talip oldu. Fatıma bunu duyunca Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve:

"Kavmin, senin kızların için (kocalarına) kızmayacağını söylüyorlar, ama bak Ali, Ebu Cehil'in kızını istiyor" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kalktı, şehadet getirdi ki bu şehadeti ben de duydum. Sonra şöyle buyurdu: ''Ebu'l-As b. er-Rebtye kızımı nikahladım, ama o da bana sözler söylemiş ve sözlerinde durmuştur. Muhammed'in kızı Fatıma benden bir parçadır ve onu üzmenizi istemem. Resulullah'ın kızı ile Allah düşmanının kızı bir adamın nikahında bir arada asla olamaz'' Bunun üzerine Hz. Ali bu evlilikten vazgeçti.

 

[Sahih]

 

 

 

26129 (4)- Ali b. Hüseyn bildiriyor: Hüseyin b. Ali'nin öldürülmesinden sonra Yezid b. Muaviye'nin yanından Medine'ye geldiğimizde Misver b. Mahreme ile karşılaştım. Bana: "Senin için yapabileceğim bir şey var mı?" diye sorunca: "Hayır!" dedim. Bana: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sendeki kılıcını bana verir misin?" deyip şöyle devam etti: "Zira onu senden zorla almalarından endişe ediyorum. Allah'a yemin olsun ki bana verirsen cesedimi çiğnemeden onu alamazlar! Zamanında Ali b. Ebi Talib, Ebu Cehil'in kızını Fatıma'nın üzerine kuma getirmek istedi. Ben de o zamanlar buluğ çağına ermiştim. Bu olay üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu minber üzerinde insanlara bir konuşma yapıp: ''Fatıma benden bir parçadır! Dini konusunda onun fitneye düşmesinden endişe ediyorum!'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Abduşşems oğullarından olan bir damadından bahsedip hayırlı bir damat olduğunu söyledi ve: ''Benimle konuşurken samimi konuştu ve bana verdiği sözleri de tuttu. Ben helal olan bir şeyi haram veya haram olan bir şeyi helal kılacak değilimı ama Vallahi Resulullah'ın kızı ile Allah düşmanının kızı bir yerde (bir adamın nikahında) bir arada asla olamaz'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

26130 (5)- Misver b. Mahreme der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in minber üzerinde şöyle buyurduğunu işittim: ''Hişam b. Muğire oğulları, kızlarının Ali b. Ebi Talible evlenmesi için benden izin istediler. Ben onlara izin vermiyorum! İzin vermiyorum! Buna izin vermeyeceğim! Zira kızım benim bir parçamdır! Onu şüpheye düşüren beni de şüpheye düşürür! Onu üzen şey, beni de üzer!''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (3714, 3767, 5230, 5278), Müslim (6388-9), Ebu Davud (2070-1), İbn Mace (1998) ve Tirmizi (3867) rivayet ettiler.

 

 

 

26131 (6)- Ubeydullah b. Ebi Rafi' bildiriyor: Hasan b. Hasan, Misver'e haber gönderip kızına talip olduğunu söyledi. Misver gelen elçiye: "Yatsı namazında benimle görüşsün" dedi. Yatsı vakti görüştüklerinde Misver Allah'a hamdedip Hasan'a şöyle dedi: "Sizin soyunuz, akrabalığınız ve dünürlüğünüzü diğer tüm soy, yakınlık ve dünürlüklerden daha fazla severim. Ancak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fatıma benden bir parçadır. Onu üzen beni de üzeri onu sevindiren beni de sevindirir. Kıyamet gününde benim soydan ve dünürlükten olan akrabalığım ve yakınlığım dışındaki bütün akrabalık ve yakınlıklar kesilip bitecektir'' buyurmuştur. Senin hanımın da Fatıma'nın torunudur ve kızımı sana vermemin onu üzmesinden korkarım." Bunun üzerine Hasan onu mazur görüp yanından gitti.

 

[Sahih]

 

 

3. Hz. Fatıma

 

26132- Hz. Aişe der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalandığında kızı Fatıma'yı çağırdı. Gizlice ona bir şey söyleyince Fatıma ağlamaya başladı. Daha sonra başka bir şey deyirıce gülmeye başladı. Bunu Fatıma'ya sorduğumda: "Ağladığımda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hastalığında öleceğini söylemişti. Daha sonra benim ailesi içinde kendisine ilk kavuşacak kişi olduğumu söyleyince gülmeye başladım" dedi.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Said

 

26133- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Fatıma, Meryem binti İmran dışında cennetteki kadınların efendisidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 7/77 (3711), 7/105 (3767) ve Nesai, Hasaisu Ali (62) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

26134 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları (Hasan ile Hüseyinli) seven beni sevmiş olur. Onlara kin güden de bana kin gütmüş olur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (143) rivayet etti.

 

 

 

26135 (2)- Ebu Hureyre der ki: Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir omuzuna Hasan'ı, bir omuzuna Hüseyin'i almış bir şekilde evden çıktı. Bir onu, bir diğerini öpüyordu. Yanımıza ulaşınca adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Onları seviyor musun?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları seven beni sevmiş olur. Onlara kin güden de bana kin gütmüş olur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani 3/40 (2649) ve Beyhaki (4/29) rivayet ettiler. Hakim (3/171) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

26136 (3)- Salim der ki: "Ebu Hazım: "Hasan'ın öldüğü güne ben de şahit oldum. .. " dedi ve söz konusu olayı aktardı. Bunun üzerine Ebu Hureyre: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onları (Hasan ile Huseyinli) seven beni sevmiş olur. Onlara kin güden de bana kin gütmüş olur'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, mukaddime 1/51 (143) rivayet etti.

 

 

Ebu Hureyre

 

26137- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) koluma yaslanmış bir şekilde Kaynuka oğullarının çarşısına çıktı. Çarşıda dolaştıktan sonra dönüp Mescid'e girdi. Hasan'ı kastederek: ''Ufaklık nerede? Bana ufaklığı çağırın'' buyurdu. Bunun üzerine Hasan koşarak geldi ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kucağına atıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu ağzından öptü ve üç defa: ''Allahım! Ben onu seviyorum! Sen de onu ve onu seveni sev!'' buyurdu. Bundan dolayı ne zaman Hasan'ı görsem gözlerim yaşarır -veya: gözümden yaş gelir-.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-EdEbu'l-müfred'de (1183) rivayet etti.

 

 

Ebu Hureyre

 

26138- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Ben onları (Hasan ile Hüseyinli) seviyorumı sen de onları sev'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, menakih (5/33), Müslim, fadail 4/1882 (2422) ve Tirmizi, menakih 5/661 (3782, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

Ebu Hureyre

 

26139- Ebu Hureyre bildiriyor: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan'ı omuzunda taşıdığını, salyasının da üzerine aktığını gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, taharet 1/216 (658) rivayet etti.

 

 

6. Ashabdan Biri

 

26140 (1) Züheyr b. el-Akmer der ki: Hz. Ali'nin öldürülmesinden sonra Hasan b. Ali hutbe verirken Ezd kabilesinden buğday tenli ve uzun boylu bir adam kalkıp şöyle dedi: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onu (Hasan'ı) kucağına koyduğuna ve: ''Beni seven bunu da sevsin! Burada bulunanlar bunu bulunmayanlara iletsin!'' buyurduğuna şahit oldum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yöndeki emri olmasaydı bunu size aktarmazdım.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 12/99 (12236) rivayet etti.

 

 

 

26141 (2)- Ata bildiriyor: Adamın birinin bana bildirdiğine göre kendisi Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan ile Hüseyin'e sarıldığını ve:

''Allahım! Ben onları seviyorumı sen de onları sev'' buyurduğunu görmüştür.

 

[Sahih]

 

Heysemi (15064) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravileri Sahih 'in ravileridir."

 

 

7. Mikdam

 

26142- Halid b. Ma'dan der ki: Mikdam b. Ma'di Kerib ile Amr b. elEsved, Muaviye'nin yanına gittiler. Muaviye, Mikdam'a: "Hasan b. Ali'nin vefat ettiğini biliyor musun?" diye sorunca, Mikdam: "İnna lillahi ve inna ileyhi racitin" dedi. Muaviye: "Sence bu bir musibet mi?" diye sorunca, Mikdam: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kucağına alıp: ''Bu (Hasan) benden, Hüseyin ise Ali'dendir'' buyurmuşken nasıl musibet olarak görmeyeyim?" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, libas 4/68 (4131) rivayet etti.

 

 

8. Ya'la el-Amiri

 

26143 (1) Ya'la el-Amiri bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte bir yemek davetine çıktık. Giderken bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındakilerin önünde durdu. Hüseyin de birkaç çocukla birlikte oynuyordu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu yakalamak istedi, ancak Hüseyin bir o yöne, bir bu yöne koşmaya başladı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tutana kadar onunla şakalaştı. Tuttuktan sonra bir elini ensesine, bir elini de boğazına koydu ve onu ağzından öptü. Sonra: ''Hüseyin bendendir, ben de Hüseyin'denim. Hüseyin'i sevenleri Allah da sever. Hüseyin, (Kur'an'da sözü edilen Nebi) torunlarından bir torundur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (144) ve Tirmizi (3775) rivayet ettiler. 27646 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26144 (2)- Ya'la el-Amiri bildiriyor: Hz. Hasan ile Hüseyin yarışırcasına koşarak Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara sarıldı ve: ''Çocuk, kişiyi cimri ve ürkek yapar. Müslümanların da Allah'ın emriyle yaptıkları son savaş Vec'de olacaktır''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe 12/97 (12229) rivayet etti. Hakim (3/164) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

9. Ali b. Ebi Talib

 

26145-z Ali b. Hüseyn, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hasan ile Hüseyin'in ellerinden tuttu ve: ''Ben'' bu iki çocuğu, babalarını ve annelerini seven kişi, kıyamet gününde benimle aynı makamda olacaktır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/331-332, "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

10. Ebu Said el-Hudri

 

26146 (1) Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin efendileridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/656 (3768), İbn Mike, mukaddime 1/44 (118) ve Hakim (1/44,"sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26147 (2)- Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin efendileridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26148 (3)- Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin efendileridir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

26149 (4)- Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Hasan ile Hüseyin, cennet gençlerinin efendileridir. Hitıma da Meryem binti İmran dışında cennetteki kadınların efendisidir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menakib 5/656 (3768, "hasen sahih") ve İbn Mace, mukaddime 1/44 (118) rivayet ettiler. Hakim (3/166) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

24719 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

11. Ali b. Ebi Talib

 

26150- Hz. Ali der ki: Yatağımda uyurken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza girdi. Hasan veya Hüseyin içecek bir şeyler isteyince Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) az süt veren koyunumuzun yanına kalktı. Sağmaya başlayınca da koyunun memeleri sütle doldu. O sırada Hasan yanına gelince onu az bir uzaklaştırdı. Fatıma: "Ey Allah'ın Resulü! Sanırım bunu daha çok seviyorsun" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır, ama ilk önce içeceği bu istedi'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''Ben, sen, bu iki çocuk ve şurada uyuyan kişi, kıyamet gününde aynı yerde olacağız.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-ZevClid'de (9/169-170) der ki: "Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Ancak Bezzar'da metin şöyledir: "Ben, Hasan ve Hüseyin bir yorganda veya yaygının üzerinde yatarken, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi. Hasan su istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizim olan bir kaptan bardağa su doldurup geldi. Hüseyin önce içmek istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle işaret ederek beklemesini söyledi. Fatıma dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü! Sanırım onu (Hasan'ı) daha çok seviyorsun?" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır! Fakat 0, daha önce su istemişti" buyurdu. Sonra dedi ki: "Ben, sen, bu ikisi ve şu yatan kıyamet günü aynı yerdeyiz."

Taberani buna benzer bir rivayette bulundu ancak ifade şöyledir: "Bizim olan bir kırba'nın yanına gitti ve onu sağıp (sıkıp) bardağa su doldurmaya başladı." Ve dedi ki:

"İkisi benim için aynı değerdedir. "

Ebu Ya'la muhtasar bir şekilde rivayet etti. Ahmed'in senedinde Kays b. er-Rabi hakkında ihtilaf vardır. Ahmed'in diğer ravileri güvenilirdir.

 

 

12. Ebu Hureyre

 

26151- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ali, Hasan, Hüseyin ve Fatıma'ya baktı ve: ''Ben sizinle savaşanla savaşırı sizinle barışanla da barışırım'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi, menClkib 5/699 (3870, "ğarib"), İbn Hibban (2244), İbn Ebi Şeybe (2/96) ve Taberani, M. el-Kebir'de (3/31, 5/207) rivayet ettiler.

 

 

13. Hz. Fatıma

 

26152- İbn Ebi Müleyke der ki: Hz. Fatıma oğlu Hasan'ı zıplatarak oynatır ve: "Babası Ali'ye değil babam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e daha çok benziyor" derdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 3/21 (2529) rivayet etti.

 

 

14. Ebu Cuhayfe

 

26153- Ebu Cuhayfe der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm.

İnsanlar içinde en çok Hasan b. Ali ona benziyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3543, 3544) ve Müslim (2343) rivayet ettiler.

 

 

15. Enes b. Malik

 

26154 (1) Enes b. Malik der ki: "Hasan b. Ali sima olarak Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyen kişiydi."

 

[Sahih]

 

 

 

26155 (2)- Enes b. Malik: "Ailesi içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok Hasan b. Ali benziyordu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak, akika 3/335 (7980), Buhari, fedail 7/95 (3752) ve Tirmizi, menakib 5/659 (3776, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

26156 (3)- Enes der ki: Hz. Hüseyin'in kesik başı Ubeydullah b. Ziyad'a getirildiğinde bir leğenin içine konuldu. Ubeydullah elindeki bir şeyle başına dokunmaya başladı ve güzelliği yönünde bir şeyler söyledi. Ben de: "Ailesi içinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en çok benzeyen kendisiydi" dedim. Hüseyin'in saçları çivit otuyla boyanmıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, fedail 7 /94 (3748) rivayet etti.

27642 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

16. Ebu Bekr

 

26157- Ukbe b. el-Haris der ki: Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefatından birkaç gün sonra Ebu Bekr es-Sıddik ile birlikte ikindi namazından çıkmıştık. Hz. Ali de yanında yürüyordu. Bazı çocuklarla oynayan Hasan b. Ali ile karşılaştığımızda Ebu Bekr onu boynuna aldı ve: "Babam ona feda olsun! Ali'ye değil Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benziyor" demeye başladı. Bunu duyan Hz. Ali de gülüyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (3542, 3570) rivayet etti.

 

 

17. Ali b. Ebi Talib

 

26158 (1) Hz. Ali der ki: "Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem), göğüsten yukarıya Hasan, göğüsten aşağıya da Hüseyin daha fazla benzer."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (4/341, "hasen ğarib") rivayet etti.

 

 

 

26159 (2)- Hz. Ali der ki: "İnsanlar içinde göğüsten yukarıya Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok Hasan benzer. İnsanlar içinde göğüsten aşağıya da Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) en çok Hüseyin benzer."

 

[Sahih]

 

 

18. Muaviye

 

26160- Muaviye der ki: "Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan b. Ali'nin dilini veya dudağını emdiğini gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emdiği dil veya dudak da (kıyamet gününde) azaba maruz kalacak değildir."

 

[Sahih]

 

Heysemi (15047) der ki: "Ahmed rivayet etti Abdurrahman b. Ebi Avf dışındaki raviler Sahih'in ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

19. Ali b. Ebi Talib

 

26161- Abdullah b. Nucey, babasından bildiriyor: Hz. Ali ile bir yolculuğa çıktım. Yolculuk sırasında ibriğini ben taşıyordum. Sıffin'e doğru giderken Ninova'nın hizasına geldiğinde: "Ey Ebu Abdullah! Sabret! Ey Ebu Abdullah! Fırat kenarında sabret!" demeye başladı. Neden öyle dediğini sorduğumda da şunu anlattı: Bir defasında Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına girdiğimde gözlerinden yaşlar akıyordu. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Birine mi öfkelendin? Neden gözlerinden yaş akıyor?" diye sorduğumda şu karşılığı verdi: ''Hayır! Cibril az önce yanımdam gitti. Hüseyin'in Fırat kenarında öldürüleceğini söyledi ve: ''Öldürüleceği yerin toprağını sana koklatmamı ister misin?'' diye sordu. ''İsterim'' dediğim de elini uzatıp oradan bir avuç toprak aldı ve bana verdi. Bunu görünce de göz yaşlarıma hakim olamadım.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (15112) der ki: "Ahmed, Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri güvenilirdir. Nucey bu rivayette yalnız kalmamıştır."

 

 

20. Enes b. Malik

 

26162 (1) Enes b. Malik bildiriyor: Yağmur meleği Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelmek üzere Rabbinden izin isteyince izin verildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ümmü Seleme'ye: ''Kapıda dur da kimsenin yanımıza girmesine izin verme'' buyurdu. Hüseyin gelip girmek isteyince ümmü Seleme ona engeloldu, ancak Hüseyin sıçrayarak içeriye girdi. Girince Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtına, omuzlarına ve boynuna çıkıp oturmaya başladı. Melek, Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu seviyor musun?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Evet!'' karşılığını verdi. Melek: "Ancak ümmetin onu öldürecek, istersen öldürüleceği yeri de sana gösterebilirim" dedi ve elini uzatıp bir avuç kırmızı toprak getirdi. ümmü Seleme bu toprağı aldı ve örtüsüne sarıp sakladı.

Sabit der ki: "Bize bildirilene göre bu yerin adı Kerbela'dır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 6/129 (3402), Taberani, M. el-Kebir'de 13/106 (2813), Bezzar (3/106), İbn Hibban (s. 554, no. 2241) ve Ebu Nuaym, Delail'de (492) rivayet ettiler.

 

 

 

26163 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Yağmur meleği Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gelmek üzere Rabbinden izin isteyince izin verildi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ümmü Selenıe'ye: ''Kapıda dur da kimsenin yanımıza girmesine izin verme'' buyurdu. Hüseyin b. Ali gelip sıçrayarak içeriye girdi. Girince Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omuzlarına çıkmaya başladı. Melek, Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Onu seviyor musun?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eve!'' karşılığını verdi. Melek: "Ancak ümmetin onu öldürecek, istersen öldürüleceği yeri de sana gösterebilirim" dedi ve elini uzatıp bir avuç kırmızı toprak gösterdi. ümmü Seleme bu toprağı aldı ve giysinin bir kenarına sarıp kaldırdı. Biz onun Kerbela'da öldürüleceğinin söylendiğini işitirdik.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (s. 554, no. 2241) ve Beyhaki, Delail'de (6/469) rivayet ettiler.

 

 

21. ümmü Seleme

 

26164- Abdullah b. Said, babasından, o da Hz. Aişe veya ümmü Seleme'den -hangisi olduğu konusunda Abdullah b. Said tereddüt etmiştir- bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şöyle buyurdu: ''Bugün daha önce bana hiç gelmemiş olan bir melek geldi ve: ''Oğlun (torunun) Hüseyin öldürülecek! İstersen öldürüleceği yerin toprağını da sana gösterebilirim'' dedi. Sonra bana kırmızı bir toprak gösterdi. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M, el-Kebir'de 2/28 (2819), Bezzar 3/323 (2642) ve Ebu Ya'la 6/129 (3202) rivayet ettiler.

 

 

22. İbn Abbas

 

26165- İbn Abbas der ki: Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rüyamda gördüm. Gün ortasıydı, saçı başı dağınıktı. Elinde de gördüğü kanları içine doldurduğu veya onunla bir şeyi aradığı bir şişe vardı. Ona: "Ey Allah'ın Resulü! Bu ne?" diye sorduğumda: ''Hüseyin ile arkadaşlarının kanı! Bu kanı bugüne kadar arayıp duruyordum'' karşılığını verdi.

 

Ravi Ammar der ki: "(İbn Abbas'ın bahsettiği) söz konusu o günü aklımızda tuttuk. Hz. Hüseyin'in de aynı günde öldürüldüğünü tesbit ettik."

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (9/193-194) zikretmiş ve: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir" demiştir.

 

 

SONRAKİ