MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

18- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eline Dokunmakla Bereket Umma

19- Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Giysileriyle Bereket Ummak

 

18- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Eline Dokunmakla Bereket Umma

 

1. Enes

 

26058 (1) Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldıktan sonra, Medineli ailelerin hizmetçileri içlerinde su bulunan kaplarla (elini içine batırması için) yanına gelirlerdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman kendisine içinde su olan bir kap getirilirse ona elini batırırdı. Bazen soğuk olan sabahlarda geldiklerinde bile yine elini batırırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, fadail 4/1S12 (2324) rivayet etti.

 

 

 

26059 (2)- Sabit der ki: Enes'e: "Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eline elinle dokundun mu?" diye sorduğumda: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine ona: "O zaman çıkar da onu öpeyim" dedim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (50) ve Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (974) rivayet ettiler.

 

 

2. Seleme b. el-Ekva'

 

26060- Abdurrahman b. Rezın bildiriyor: Birkaç arkadaşımla birlikte hac için yola çıktığımızda Rebeze'de konakladık. Bize: "Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Seleme b. el-Ekva' burada" denilince yanına gelip selam verdik ve bazı konuları sorduk. "Şu elimle Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biat ettim" dedi ve kocaman olan elini çıkarıpgösterdi. Bunun üzerine kalkıpher iki elini de öptük.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (973) rivayet etti. Heysemi (8/42) der ki: "Ravileri güvenilir kimselerdir."

20947 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Abdullah b. Busr

 

26061- Ebu Abdullah Hasan b. Eyyub el-Hadrami der ki: Abdullah b. Busr başının üzerinde olan benini bana gösterdi. Parmağımı bu benin üzerine koyduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de parmağını bu benin üzerine koymuş ve: ''Bir asırlık ömrün olacak'' buyurmuştu. Abdullah b. Busr'un da (omuzlarına kadar) uzun saçları vardı.

 

[Sahih]

 

Heysemi (9/405) Ahmed ile Taberani'yi kaynak göstererek zikretmiş ve ravilerini Sahih ricali olduğunu söylemiştir. 26708 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

19- Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}'in Giysileriyle Bereket Ummak

 

1. Esma

 

26062- Esma'nın azatlısı Abdullah der ki: Esma bana Kisra türü şallı bir cübbe çıkardı. Cübbenin ipekten desenleri vardı ve kolları ipek işlemeliydi. Bana: "Bu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cübbesidir. Bu cübbe Aişe'nin yanındaydı. O vefat edince ben aldım. Yıkayıp suyunu şifa olsun diye hastalara kullanıyoruz" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, libas 3/1641 (2069), Ebu Davud, libas 4/49 (4054), İbn Mace, libas 2/1188 (3594) ve Abd b. Humeyd (s. 456, no. 1576) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ