MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ve Ailesinin Yaşantısı

 

1. Hz. Aişe

 

26063 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar bir defalığına dahi olsa üç gün peş peşe buğday ekmeğine doymuş değildi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, at'ime 9/549 (5416) rivayet etti.

 

 

 

26064 (2)- Hz. Aişe der ki: "Hediye olarak et getirilmediği müddetçe bazen Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin evinde bir ay boyunca tencere kaynamaz, hurma ile sudan başka da yiyecekleri olmazdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/197 (2567), Müslim, zühd 412282 (2972) ve İbn Mace, zühd 2/1388 (4144) rivayet ettiler.

 

 

 

26065 (3)- Humeyd der ki: Hz. Aişe bana şunu anlattı: "Ebu Bekr'in ailesi bir gece bize koyun budu gönderdiler. Ben tutup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eti kesti veya Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tutup etini ben kestim ki lambamız yoktu. Bazen bir ay geçerdi ve Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin evinde ekmek pişirilmez, tencere kaynamazdı." Bunu Safvan b. Muhriz'e aktardığımda: "Bir ay değil aksine iki ay" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18272) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ında rivayet etti ve şunu ilave etti: "Ey müminlerin annesi! Lamba ışığında mı kestiniz?" diye sorunca, Aişe şöyle dedi: "Eğer lambaya koyacağımız yağ olsaydı onu yerdik." Ahmed'in ravileri Sahihin ravileridir."

 

 

 

26066 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar ailesi bir defalığına dahi olsa iki gün peş pe şe arpa ekmeğine doymuş değildi.,,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2970) rivayet etti.

 

 

 

26067 (5)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Hz. Aişe bana dedi ki:

"Yeğenim! Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçları kulak memesinden aşağıdaydı, ancak omuzlara dökülecek kadar uzun değildi. Yeğenim! Allah'a yemin olsun ki hediye olarak biraz et getirilmediği müddetçe bazen Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesinin evinde bir ay boyunca tencere kaynamaz, su ile hurmadan başka da yiyecekleri olmazdı. Ancak Allah onlara hayırlar ihsan etsin, Ensar'dan komşularımız vardı. Onlar her gün bize koyunlarından sağdıkları sütten gönderir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sütten içerdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde de rafımdaki yarım ölçek arpadan başka bir canlının yiyebileceği herhangi bir yiyecek yoktu. Bu arpadan da o kadar uzun bir süre yedim ki hiç bitmeyecek sandım. Ancak onu tartınca bitti ki keşke tartmamış olsaydım. Allah'a yemin olsun ki Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yatağı içi hurma lifiyle doldurulmuş deri bir yataktı."

 

[Sahih]

 

Haşim aynısını aktarır, ancak deri yatak konusunu zikretmez.

 

Diğer tahric: Buhari, hibe 5/197 (2567), Müslim, zühd 4/2283 (2972), Ebu Davud, 4/81 (4187), Tirmizi, libas 4/233 (1755, "hasen sahih") ile Şemail'de (s. 42, no. 24), İbn Mace, libas 2/1200 (3635) ve Abd b. Humeyd (s. 343, no. 1491) rivayet ettiler.

20718 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

26068 (6)- Hz. Aişe der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar ailesi bir defalığına dahi olsa üç gün peş peşe buğday ekmeğine doymuş değildi. Yine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar sofrasından geriye kırıntı da olsa ekmek parçası artmış değildir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd (1/401) rivayet etti.

 

 

 

26069 (7)- Humeyd b. Hilal der ki: Aişe: "Ebu Bekr'in ailesi bir gece bize koyun budu gönderdiler. Karanlık olduğu için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tutup etini ben kestim veya ben tutup Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eti kesti" dedi. Kendisini dinleyen kişi: "Niye, lambanız yok muydu?" diye sorunca, Aişe şöyle dedi: "Şayet yağımız olsaydı bunu lamba için değil yemek için kuHanırdık. Zira bazen bir ay geçerdi de Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesinin evinde ekmek pişirilmez, tencere kaynamazdı."

 

[Hasen]

 

 

 

26070 (8)- Hişam b. Urve, babasından bildiriyor: Aişe: "Bazen bir ay geçerdi de Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesinin evinde ekmek pişirilmezdi" dedi. Ona: "Ey müminlerin annesi! O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne yerdi?" diye sorduğumda: "Allah onlara hayırlar ihsan etsin, Ensar'dan komşularımız vardı. Bunlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hediye olarak biraz süt getirirlerdi" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26071 (9)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar ailesi bir defalığına dahi olsa üç gün peş pe şe buğday ekmeğine doymuş değildir."

 

[Sahih]

 

 

 

26072 (10)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettikten sonra vefat edene kadar ailesi bir defalığına dahi olsa üç gün peş peşe yiyeceğe doymuş değildir."

Ebu Said bunu: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettikten sonra vefat edene kadar ailesi bir defalığına dahi olsa üç gün peş pe şe buğday ekmeğine doymuş değildir" lafzıyla aktarmıştır.

 

[Sahih]

 

 

 

26073 (11)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dünyalıklar içinde kadın, koku ve yiyecek olmak üzere üç şeyi çok severdi. Bunlardan kadın ve koku olmak üzere iki tanesini elde etti, ancak yiyeceğe doyamadı."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Nesai 7/61 (3939) rivayet etti.

 

 

 

26074 (12)- Hz, Aişe der ki: "Bazen biz hayvan paçasını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için kaldırırdık ta bir ay sonra onu yerdi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/236) rivayet etti.

 

 

2. Enes b. Malik

 

26075 (1) Katade der ki: Bazen Enes'in yanına geldiğimizde ekmekçisi ekmek yapıyor olurdu. Birgün bu şekilde yanındayken bize: "Yiyin! Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yufka ekmeği gördüğünü veya pişirilmiş koyun eti kebabı yediğini duymuş değilim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, at'ime 9/552 (5421) ve İbn Mace, et'ime 2/1108 (3339) rivayet ettiler.

 

 

 

26076 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) masada veya kendine ait olan bir tabakta yemek yemiş ve kendisine yufka ekmeği yapılmış değildir."

 

Yunus der ki: Katade'ye: "O zaman ne üzerinde yemek yerlerdi?" diye sorduğumda: "(Yere serilmiş yaygı şeklindeki) sofra üzerinde" karşılığını verdi .

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, at'ime 9/530 (5386) ve Tirmizi, at'ime 4/250 (1788, "hasen ğarib") rivayet ettiler.

 

 

 

26077 (3)- Katade der ki: Bazen Enes Malik'in yanına geldiğimizde ekmekçisi ekmek yapıyor olurdu. Birgün bu şekilde yanındayken bize: "Yiyin! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yufka ekmeği veya pişirilmiş koyun eti kebabı gördüğünü duymuş değilim" dedi.

 

[Sahih]

 

Affan rivayetinde: "Rabbine kavuşuncaya kadar..." ibaresi geçmiştir.

 

 

 

26978 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: Hz. Fatıma, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e arpa ekmeği parçası verince: ''Üç gündür babanın ilk yediği şey budur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (18233) der ki: "Ahmed rivayet etti. Taberani rivayet etti ve şunu ekledi:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu nedir?" diye sorunca, Hz. Fatıma: "Pişirdiğim bir ekmekten bir parçayı sana getirmeden içim rahat etmedi" dedi. İkisinin de ravileri güvenilirdir."

 

 

 

26079 (5)- Katade der ki: Bazen Enes'in yanına geldiğimizde ekmekçisi ekmek yapıyor olurdu. Birgün bu şekilde yanındayken bize: "Yeyin! Vallahi Rabbine kavuşuncaya kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yufka ekmeği gördüğünü veya pişirilmiş koyun eti kebabı yediğini duymuş değilim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

26080 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: "Davetlerde yenilen yemekler hariç Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in öğle veya akşam yemeklerinde etle ekmek bir arada bulunmuş değildir."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la 5/420 (3108), Tirmizi, Şemail'de (138) ve Ebu'ş-Şeyh, AhlCiku'n-Nebi'de (s. 78) rivayet ettiler.

 

 

3. Ömer b. el-Hattab

 

26081 (1) Hz. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in karnını dolduracak adi hurma bile bulamadan açlıktan kıvrandığını gördüm."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (4146) ve İbn Hibban (6342) rivayet ettiler.

 

 

 

26082 (2)- Simak b. Harb der ki: Nu'nün b. Beşir'in hutbe verirken şöyle dediğini işittim: "Ömer insanların dünyalık olarak elde ettiklerini anlattıktan sonra: ''Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gün boyu karnını dolduracak adi hurma bile bulamadan açlıktan kıvranıp durduğunu gördüm'' dedi."

 

[Sahih]

 

 

4. İbn Abbas

 

26083 (1) İbn Abbas bildiriyor: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ailesiyle birlikte akşam yemeği olarak bir şeyler bulamadan peş pe şe birkaç geceyi aç bir şekilde geçirdiği olurdu. O zamanlarda ekmekleri genelde arpa unundandı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (3/272) rivayet etti.

 

 

 

26084 (2)- İbn Abbas bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesiyle birlikte akşam yemeği olarak bir şeyler bulamadan peş peşe birkaç geceyi aç bir şekilde geçirdiği olurdu. O zamanlarda ekmekleri genelde arpa unundandı."

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

26085 (1) Said bildiriyor: Ebu Hureyre: "Bazen bir, hatta iki ay geçerdi de ne ekmek ne de yemek için Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evlerinde ateş yanmazdı" dedi. Ona: "Ey Ebu Hureyre! O zaman ne yiyorlardı?" diye sorulunca da: "İki siyah olan hurma ile su! Ancak Allah kendilerine hayırlar ihsan etsin, sağmal hayvanları olan komşuları vardı. Bu komşuları onlara biraz süt gönderirdi" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, hibe (3/201) ve Müslim 4/2283 (2972) rivayet ettiler.

 

 

 

26086 (2)- Ebu Hazım der ki: Ebu Hureyre'nin birkaç defa iki parmağıyla işaret ederek: "Ebu Hureyre'nin canı elinde olana yemin olsun ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat edene kadar bir defalığına da olsa üç gün peş pe şe buğday ekmeğine doymuş değildir" dediğini gördüm.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, zühd 4/2284 (2976) ve Beyhaki, nikah (7/46-47) rivayet ettiler.

 

 

6. İmran b. Husayn

 

26087- İmran b. Husayn der ki: "Vefat edene kadar Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ailesi beyaz buğdayekmeğine doymuş değildi."

 

Ahmed b. Hanbel der ki: "Babam kitabında bu hadise hatalı diye not düşmüştü. Bunu sorduğumda hadisi bana rivayet etti ve yanına "Sahihtir" diye not düştü. Yezid'in bu hadisi kendisinden rivayet ettiği adamı beğenmediği için de hatalı diye not düşmüştü."

 

[Zayıf]

 

Heysemi (18249) der ki: "Ahmed rivayet etti. Ravilerden Amr b. Ubeyd metruktur."

 

 

7. Ebu Mes'ud

 

26088- Ebu Mes'ud, Ensar'dan Ebu Şuayb künye li bir adamdan bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiğimde yüzünden aç olduğunu anladım. Bunun üzerine kasap olan bir köleme geldim ve beş kişilik bir yemek hazırlamasını söyledim. Yemek hazırlanınca beş kişinin beşincisi olarak Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davet ettim. Ancak Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelirken adamın biri de peşlerine takılmıştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kapıya varınca bana: ''Bu adam da peşinüzden geldi. Şayet izin verirsen o da bize katılsın, izin vermiyorsan da geri dönsün'' buyurdu. Ben de girmesine izin verdim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6171) der ki: "Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ