MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Resulullah'ln (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kılları ve Tırnaklarından Bereket Umma

17- Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} içme ve Abdest Suyundan Artan Sudan Bereket Umma

 

16- Resulullah'ln (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kılları ve Tırnaklarından Bereket Umma

 

1. Enes b. Malik

 

26046 (1) Enes der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tıraş olurken gördüm. Ashabı da etrafında dolanıyor ve tek bir kılın dahi yere düşmesine fırsat vermiyor, alıyorlardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 4/1812 (2325) rivayet etti.

 

 

 

26047 (2)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tıraş olurken gördüm. Ashabı da çevresinde dolanıyor ve tek bir kılın dahi yere düşmesine fırsat vermeyip alıyorlardı."

 

[Sahih]

 

 

 

26048 (3)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tıraş

olmak isteyince Ebu Talha elleriyle başından tuttu, hacamatçı da tıraş etti. Tıraş sonrası Ebu Talha, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başının bir tarafının kıllarını getirip ümmü Süleym'e verdi. ümmü Süleym de bu kılları kokusuna karıştırırdı."

 

 

[Sahih]

 

 

 

26049 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tıraş olmak isteyince başının sağ tarafından başladı. Buradan çıkan kılları Ebu Talha'ya verdi. Daha sonra başının sol tarafını tıraş ettirdi ve onları da diğer insanlar arasında paylaştırdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbnu'l-Carud (484) rivayet etti.

 

 

 

26050 (5)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tıraş olmak isteyince Ebu Talha elleriyle başından tuttu, hacamatçı da tıraş etti. Tıraş sonrası Ebu Talha, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başının bir tarafının kıllarını getirip ümmü Süleym'e verdi. ümmü Süleym de bu kılları kokusuna karıştırırdı."

 

[Sahih]

 

 

 

26051 (6)- Enes der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da tıraş olunca başının sağ tarafından çıkan kılları bana verdi ve: ''Ey Enes! Bunları götürüp ümmü Süleymle ver'' buyurdu. Müslümanlar Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kılları ümmü Süleym'e gönderdiğini görünce başının diğer tarafından çıkan kılları alabilmek için birbirleriyle yarışmaya başladılar ve her biri bir parça almaya çalıştı.

 

[Sahih]

 

Ravi Muhammed (b. Sirin) der ki: Bu hadisi Ubeyde es-Selmani'ye aktardığımda: "O kıllardan bir tanesinin yanımda bulunması, benim için yerin üstünde ve içinde bulunan tüm altın ile gümüşe sahip olmaktan daha iyidir" dedi.

 

 

 

26052 (7)- Enes bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da tıraş olmak isteyince Ebu Talha başından tuttu, hacamatçı da tıraş etti. Tıraş sonrası Ebu Talha kesilen kılları getirip ümmü Süleym'e verdi. ümmü Süleym de bu kılları kokusuna karıştırırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen ümmü Süleym'in evine gelir ve kendisi için hazırlanan deri parçasının üzerinde uyurdu. Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uyurken ter içinde kalırdı. Bir defasında Resulullah (s.a.v.) uyuyunca Ümmü Süleym geldi ve terini alıp bir şişeye doldurmaya başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca: ''Ey ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?'' diye sordu. ünunü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Terini kokuma karıştırmak istiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

26043 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Abdullah b. Zeyd

 

26053- Muhammed b. Abdullah b. Zeyd, babasından bildiriyor: Kureyşli bir adamla birlikte Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kurban kestiği zamana şahit oldum. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kestiği kurbanları taksim ettiğinde ne bana, ne de yanımdaki Kureyşli adama bir pay düşmedi. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saçlarını giysisi üzerine traş ettirdi ve bana verdi. Ben de bunları bazıları arasında paylaştırdım. Sonra tımaklarını kesti ve yanımdaki kişiye verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kına ve çivit otu ile boyanımş saçları hala yanımızda durmaktadır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Huzeyme (2932) rivayet etti.

20689 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

17- Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} içme ve Abdest Suyundan Artan Sudan Bereket Umma

 

1. Enes b. Malik

 

26054- Enes b. Malik bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Süleym'in yanına girdiğinde içeride asılı olan su tulumuna gitti ve ayakta iken tulumun ağzından içti. ümmü Süleym de ağzını koyduğu yeri kesip aldı. Tulumun o kısmı hala yanındadır."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (894) rivayet etti.

18911 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ebu Cuhayfe

 

26055- Avn b. Ebi Cuhayfe, babasından bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kırmızı deriden olan çadırını gördüm. Bir ara Bmı çadırdan çıktı. Elinde Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestinden artan su vardı ve onu dökecekti. Dışardaki insanlar hemen atıldılar. Kimisi sudan alıp üzerine sürüyor, suya yetişemeyen ise üzerine sürenin parmaklarındaki ıslaklıktan alıyordu. Resulullah'ın da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hibere türü kırmızı bir örtüyle çıktığını gördüm. Örtü dizlerine kadar geliyordu. Bilal'ın da elinde bir sopayla çıktığım gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sütre olarak önüne dikilen bu sopaya doğru namazını kıldı. İnsanlar ve hayvanlar bu sopanın ötesinden geçiyorlardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (376, 5786, 5859) ve Müslim (503) rivayet ettiler.

4290 (lO)'da tekrar etmiştir.

 

 

2. Enes b. Ma,lik

 

26056 (1) Enes b. Malik der ki: Amcalarımdan biri Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yaptı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Evimde yemek yeyip namaz kılmanı istiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcamın evine geldiğinde hurma dallarından yapılımş hasırın bir tarafının süpürülüp su serpilmesini söyledi. Daha sonra orada namaza durunca biz de arkasında namaz kıldık.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, mesacid 1/249 (756) rivayet etti.

 

 

 

26057 (2)- Enes b. Malik der ki: Amcalarımdan biri Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yemek yaptı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Evimde yemek yeyip namaz kılmanı istiyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) amcamın evine geldiğinde hurma dallarından yapılmış hasırın bir tarafının süpürülüp su serpilmesini söyledi. Daha sonra orada namaza durunca biz de arkasında namaz kıldık.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ