MÜSNED-İ HANBEL

MU’CİZELER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Terinden Bereket Umulması

 

1. Enes b. Malik

 

26038 (1) Enes b. Malik der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evimize gelip öğle uykusuna yattı. Terleyince annem bir şişe getirdi ve terini bu şişeye doldurmaya başladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca: ''Ey ümmü Süleym! Ne yapıyosun böyle?'' diye sordu. Annem: "Senin bu terini alıp kokularımızın ıçme karıştırıyoruz. Zira terin, kokuların en güzelindendir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6125) rivayet etti.

 

 

 

26039 (2)- Enes der ki: ümmü Süleym (annem) evde olmadığı zamanlarda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine girer ve yatağında uyurdu. Yine bir gün gelip ümmü Süleym'in yatağında uyumuştu. ümmü Süleym'in yanına gelip ona: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin evine gidip yatağında uyudu" dediler. ümmü Süleym eve geldiğinde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ter içinde kalmış ve teri de yatağın üzerinde bulunan bir deri parçasına bulaşmıştı. Bunun üzerine ümmü Süleym, kendi özel çantasını açtı, deri parçası üzerindeki teri alıp yanında bulunan cam şişelerin içine sıkmaya başladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farkına varıp ürkerek: ''Ey ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?'' diye sordu. ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Çocuklarımız için bu terin bereketini umuyoruz!" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyi yapıyorsun!''

karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6126) rivayet etti.

 

 

 

26040 (3)- Enes b. Malik der ki: (Annem) ümmü Süleym evde olmadığı zamanlarda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine girer ve yatağında uyurdu. Yine bir gün gelip ümmü Süleym'in yatağında uyumuştu. ümmü Süleym'in yanına gelip ona: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) senin evine gidip yatağında uyudu" dediler." ümmü Süleym bunu şöyle anlatırdı: "Eve geldiğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ter içinde kalmış ve teri de yatağın üzerinde bulunan bir deri parçasına bulaşmıştı. Zira yaz günüydü. Bir bezle deri parçasının üzerinden teri alıp bir şişenin içine sıkmaya başladım. Ben bunu yaparken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ürkerek uyandı ve: ''Ey ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?'' diye sordu. "Ey Allah'ın Resulü! Çocuklarımız için bu terin bereketini umuyoruz!" dediğimde: ''İyi yapıyorsun!'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

26041 (4)- Enes der ki: "(Annem) ümmü Süleym evde olmadığı zamanlarda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evine girer ve yatağında uyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uyuduğu zaman ter içinde kalırdı. ümmü Süleym o uyurken gelir ve bir bezle bu teri alıp kokusunun içine kat ardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (3769) rivayet etti.

26975 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26042 (5)- Enes der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Süleym'in evinde öğle uykusuna yatardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uyurken ter içinde kalırdı. Bundan dolayı ümmü Süleym onun için bir deri parçası aldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu deri parçasının üzerinde uyurdu. ümmü Süleym ayaklarının arasına denk gelecek şekilde derinin üzerine bir çizik atmıştı. Oradan akan teri de bir bezle alırdı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?" diye sorunca, ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Kokumun içine katmak için terini alıyorum" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona hayır duada bulundu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (6125) rivayet etti.

 

 

 

26043 (6)- Enes bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da tıraş olmak isteyince Ebu Talha başından tuttu, hacamatçı da tıraş etti. Tıraş sonrası Ebu Talha kesilen kılları getirip ümmü Süleym'e verdi. ümmü Süleym de bu kılları kokusuna karıştırırdı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen ümmü Süleym'in evine gelir ve kendisi için hazırlanan deri parçasının üzerinde uyurdu, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de uyurken ter içinde kalırdı. Bir defasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyuyunca ümmü Süleym geldi ve terini alıp bir şişeye doldurmaya başladı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uyanınca: ''Ey ümmü Süleym! Böyle ne yapıyorsun?'' diye sordu. ümmü Süleym: "Ey Allah'ın Resulü! Terini kokuma karıştırmak istiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd Tabakat'ta (8/429) rivayet etti. 26052 (7)'de tekrar edecektir.

 

 

 

26044 (7)- Enes b. Malik der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ümmü Süleym'in yanına girdiği zaman altına deriden bir döşek sererdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu döşeğin üzerinde uzanıp dinlenirdi. ümmü Süleym de Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in döşeğe bulaşan terinden alır onu kullandığı kokuya karıştırırdı. Serdiği seccade üzerinde de Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını kılardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, istizan 11/70 (6281), Şafil, Müsned'de (176, 296) ve Beyhaki, Delail'de (1/158) rivayet ettiler.

4070 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. ümmü Sülaym

 

26045- Ümmü Süleym bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gündüz vakti evime gelip dinlenirdi. Ben de uzanması için altına deriden bir döşek sererdim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok terleyen biriydi. Ben de döşekte kalan terini toplar kokularıma karıştırır, şişelere doldururdum."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (7/82) rivayet etti.

4084 (15)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ